vissza a szótárba

Roblox

Roblox (Platform, szoftver, termék)

A digitális homokozó remek ötlet, de a fejlesztői nagyon későn jöttek arra rá, hogyan tudják megvédeni a felhasználóikat.

Részletesen

Roblox

A számítógépes játékok egy komoly alkategóriáját adják azok a programok, amelyekben kreatív módon saját játékokat lehet összerakni. Már a Minecraft is alkalmas arra, hogy saját gépeket, mechanikákat rakjunk össze. A Steam platform egyik korai sikere a Garry’s Mod nevű program volt, ami egy vödör legóként adta oda a játékosnak a többi játék figuráit, és egy olyan fizikai modellt, ami nagy robbanások, ugrások és egyéb sportteljesítmények szimulációjára készült.

A 2019-es évben nagy slágerré váló Roblox is ebbe a csoportba tartozik. A játék 2006 óta létezik, de tavalyra érte el a százmilliós felhasználószámot. Ráadásul abban is különleges a program, hogy a játékosok negyven százaléka lány.

Egy brit felmérés szerint a Roblox népszerűbb a 10–12 évesek között, mint a Twitch, a Snapchat vagy az Instagram. Azaz jelentős kulturális hatása van.

A Roblox azt teszi lehetővé, hogy bármilyen játékot összerakjanak benne a gyerekek. Ez a fajta strukturálatlan, szabályok nélküli játék olyan, mint a legózás vagy a babázás. Nincs kritériuma annak, hogy mikor nyer a játékos. Nincsenek célok. Illetve az a cél, hogy a résztvevők jól szórakozzanak együtt.

Ez a fajta játék a gyermeki életben nem ritka, a videojátékokban viszont nem gyakran tűnik fel.

A Robloxban összerakott mikrojátékokat meg is lehet osztani egymással. A gyártó cég szerint a felhasználók két százaléka, azaz kétmillió ember hoz létre tartalmat a Roblox világában. A fennmaradó 98 millió csak játszik a mások által létrehozott kis, digitális homokozókban.

A játék ellen szól, hogy nagyon későn jöttek rá a fejlesztői, hogy erős moderációra és a közösség gyomlálására van szükség ahhoz, hogy a digitális világ ne legyen a pedofilok vadászterülete. 2019 januárjában azonban felvettek egy veterán gyermekvédelmi szakembert, hogy felügyelje a fejlesztéseket és a közösséget.

Az alkalmazásban testre szabható szülői felügyeleti beállítások és részletes zaklatásbejelentési funkció is található mostanra. Emellett a Roblox moderátorai a csevegést is szűrik.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom