vissza a szótárba

Instagram

Instagram (Platform, szoftver, termék)

Az egyik legkedveltebb, ingyenesen letölthető kép- és videómegosztó app. Népszerűsége egyszerű használatában rejlik: a fotók könnyen szerkeszthetők, közzétehetők. Az influenszerek egyik fő terepe.

Részletesen

 

Instagram

Az Instagram egy ingyenesen letölthető és használható képmegosztó alkalmazás. A világ egyik legnépszerűbb közösségi oldala. 2010-ben indult, eredetileg kifejezetten iOS operációs rendszerre fejlesztve, a Facebook 2012-ben vásárolta meg. Az évek során a felhasználók száma elérte a havi egymilliárdot, azóta is e körül az érték körül mozog. Ez elmarad a Facebook 2,9 milliárdos bázisától, de mindenképpen toplistás. A közös tulajdonos révén a Facebook- és az Instagram-fiók összekapcsolható.

A felhasználók képeket, videókat tehetnek közzé saját profiljukon.  A fotók szerkesztését különböző szűrők és effektek segítik, ezekkel tehetők még egyedibbé a felvételek. A legfőbb különbség más közösségi oldalakhoz képest, hogy itt nincs lehetőség kép nélküli, egyszerű szöveges bejegyzésre, a fókusz a vizuális tartalmon van.

 A legtöbben az USA-ban, Brazíliában és Indiában használják, Európában az Egyesült Királyságban és Németországban a legnépszerűbb. A 18 és 34 év közötti korosztály körében a legkedveltebb, férfiak és nők nagyjából ugyanolyan arányban veszik igénybe.

A képeken túl

Az Instagram nem csak egy egyszerű képmegosztó app, a felhasználók követhetik egymást, kedvelhetik és kommentelhetik egymás fotóit, és üzeneteket is küldhetnek. A profil lehet privát és nyitott is: aki privátra állítja a fiókját, annak a képeit csak azok láthatják, akiknek engedélyezte a követést. A nyilvános profil bárki számára elérhető, annak is, aki nem regisztrált a felületre, hanem csak böngészőből nyitja meg az oldalt. Az Instagram sokáig ellenállt annak, hogy engedje a böngészőből való feltöltést, de mostanra már nem csak mobileszközről lehet képeket megosztani.

Az applikáció – hasonlóan a többi közösségi média platformhoz – próbálja a tartalmakat igazítani a preferenciáinkhoz, ezért a Felfedezés nézetben olyan tartalmakat listáz, amelyek nekünk tetszhetnek.

Feltöltés

Azokat a képeket, videókat, amelyeket szeretnénk felölteni a profilunkba, megosztás előtt még formázhatjuk. Ehhez rendelkezésre állnak előre elkészített szűrők (képi hatások), de manuálisan is beállíthatjuk azokat (kontraszt, szín, fényerősség stb.). Videó esetében eldönthetjük, hogy rövid videót (1 perc) vagy teljes hosszú videót (IGTV – Instagram TV rövidítése) osszunk-e meg. A videó feltöltésekor a szűrők mellett meg is vághatjuk annak a tartalmát és borítóképet is beállíthatunk. A feltöltött tartalmakhoz a leírásban címkéket (#, hashtag vagy magyarosan hesteg) is használhatunk, amelyek alapján keresni is tudunk, és az összes nyilvános, ezzel jelölt posztot megtekinthetjük. A profilok mellett hestegeket is követhetünk.

IGTV

A cég létrehozott egy IGTV nevű, az Instagram funkcióból létrejött külön alkalmazást is, ami, de beépítve továbbra is elérhető az eredeti applikációban is. Ide a feltöltési korlát függ a feltöltés eszközétől: mobileszközről 15 perc hosszú és 650 MB méretű, míg böngészőből 60 perc hosszú és 3,6 GB méretű videófájlok feltöltésére van lehetőség. Felhasználásához feltétel az Instagram regisztráció. Az első elképzelés nem vált be, az IGTV nem vált népszerűvé, ezért jelenleg tovább alakítják a formátumot és az appot. Egyelőre kétséges, hogy valaha a Tiktok alternatívájá tud-e válni.

Story

Átmeneti posztokra is van lehetőségünk, amelyek nem a hírfolyamban, hanem a programablak tetején, a történetek között jelenik meg. Ezt nevezik InstaStorynak, vagy Történetnek. Egy történet több képből, videóból és grafikai elemből összeállított sorozat, amire szavazó modulokat, interaktív kérdés-válasz lehetőségeket, de szövegeket, animációkat és matricákat is illeszthetünk. 24 órán keresztül láthatóak lesznek, utána törlődnek. Egy történet 15 mp hosszú lehet, de többet is feltölthetünk egymás mellé. A 24 órás időlimit minden történetrésznek a saját feltöltésekor indul.

Live

Az Instagramban van lehetőség élő videók készítésére is, ahol az élő kamerafelvételen az érdeklődők nézhetnek minket és annak csetablakában írhatnak, kommentálhatnak. Több esetben az InstaLiveot egy Kérdés-Válasz lehetőségnek szokták használni, ahol az illetékes híresség beszélgethet a rajongóival a kommentek segítségével. Ezt bővíteni lehet úgy is, hogy egyszerre többen csatlakoznak a Livehoz és ők is szerepelnek a kameraképen.

Nem megengedett

13 éves kortól lehet regisztrálni, ekkor a felhasználók elfogadják az Instagram felhasználási feltételeit és közösségi irányelveit. A közzétehető tartalmak szabályozása alapján gyermekbarát alkalmazás. Tiltja felületén a meztelenséget, nem posztolható kép szexről, nemi szervekről. A meztelenség tiltása nem terjed ki a festményekről és a szobrokról készült fotókra.

Az Instagram eltávolítja a gyűlöletbeszédet, a fenyegető tartalmakat, és nem fogadja el a diszkriminatív tartalmakat sem, amelyek mást a faji, etnikai hovatartozása, származása, neme, társadalmi neme, nemi identitása, szexuális irányultsága, vallása, fogyatékossága vagy egészségügyi állapota miatt támadnak. Öngyilkosságra, önbántalmazásra biztató fiókok és intenzív, durva erőszakot ábrázoló felvételek sem maradhatnak az oldalon. Az Instagram gépi tanulással előállított – mesterséges intelligenciának is hívható – eszközzel előszűrést végez a hozzászólások és üzenetek között.

Problémák a képmegosztón

A fenti tilalmak ellenére az Instagram – ahogyan más közösségi oldalak is – terepe az online zaklatásnak, ezért a fejlesztők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy felhasználóik veszélytelenül kommunikálhassanak egymással, és az app az önkifejezés hiteles és biztonságos színtere lehessen. A képek alatt meg lehet tiltani bizonyos szavak használatát, így kiszűrhetők a bántó megjegyzések. Ha valakit mégis baj ér az oldalon, több lehetősége is van, hogy megszüntesse a problémát: letilthatja a zaklató felhasználót, így az nem tud vele kapcsolatba lépni, és a képeit sem láthatja. Az Instagramnak is lehet jelenteni a bántó üzeneteket, kommenteket, és a közösségi irányelvekbe ütköző vagy jogsértő tartalmakat is. Ilyen például, ha egy felhasználó engedélye nélkül tesznek közzé egy róla készült felvételt, vagy álprofilt hoznak létre a nevében.

Az Instagram tulajdonosa, a Facebook 2019-ben felmérette, hogy milyen hatással van az oldal a felhasználókra. A felmérés eredményeit nem hozta nyilvánosságra, de egy 2021-es kiszivárogtatásban kijutottak ezek az információk is. Az eredmények lehangolóak, az Instagramot használó tinédzserkorú lányok tömegénél (33 százalék) felelős az oldal testképzavar kialakulásáért. De növeli a szorongás és a depresszió előfordulását is az alkalmazás használata.

Az Instagram ellen legtöbbször hangoztatott érv, hogy nem a valóságot mutatja, a felhasználók a tökéletesre szerkesztett képeiken keresztül csak egy ideálisnak tűnő életbe engednek bepillantást. Követni lehet fitneszmodellek, világutazók kalandjait, de akár kutyák és macskák életét is online, gondosan megkomponált képeken. A legtöbb Instagramon látható, népszerű fotó valóban nagyon távol áll a retusálatlan, való élettől, és ez a szakadék sokaknak okoz hosszú távon problémákat.

A kamasz lányokra van leginkább negatív hatással a képmegosztó oldal, mivel a végeláthatatlan görgetés közben akarva-akaratlan is összehasonlítják magukat a kifogástalan alakú Instagram-sztárokkal.

Amerikai plasztikai sebészek számolnak be arról a trendről, hogy ügyfeleik olyanná szeretnék műttetni magukat, mint amilyennek a kedvenc Insta- vagy Snapchat-filtereik mutatják őket.

 Az aggasztó trendekre reagálva az Instagram új fejlesztéssel állt elő, miszerint a „lájkverseny” leállítása érdekében elrejthető a kedvelések száma. 

A gyermekek mentális egészségének megóvása érdekében szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha tudatosítjuk a gyerekekben, hogy amit az Instagramon látnak, az nem a szűretlen valóság.

 

Források és kapcsolódó cikkek:


Közösségi oldalak és a mentális egészség:

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom