Instagram (Platform/szoftver/termék)

Az egyik legkedveltebb, ingyenesen letölthető kép- és videómegosztó app. Népszerűsége egyszerű használatában rejlik: a fotók könnyen szerkeszthetők, közzétehetők. Az influenszerek egyik fő terepe.

Részletesen

Az Instagram egy ingyenesen letölthető és használható képmegosztó alkalmazás. A világ egyik legnépszerűbb közösségi oldala. 2010-ben indult, eredetileg kifejezetten iOS operációs rendszerre fejlesztve, a Facebook 2012-ben vásárolta meg. Az évek során a felhasználók száma elérte a havi egymilliárdot, az Apple adatai szerint 2018-ban a YouTube után a második legtöbbet letöltött alkalmazás volt.

A felhasználók képeket, videókat tehetnek közzé saját profiljukon.  A fotók szerkesztését különböző szűrők és effektek segítik, ezekkel tehetők még egyedibbé a felvételek. A legfőbb különbség más közösségi oldalakhoz képest, hogy itt nincs lehetőség kép nélküli, egyszerű szöveges bejegyzésre, a fókusz a vizuális tartalmon van.

 A legtöbben az USA-ban, Brazíliában és Indiában használják, Európában az Egyesült Királyságban és Németországban a legnépszerűbb. A 18 és 34 év közötti korosztály körében a legkedveltebb, férfiak és nők nagyjából ugyanolyan arányban veszik igénybe.

A képeken túl

Az Instagram nem csak egy egyszerű képmegosztó app, a felhasználók követhetik egymást, kedvelhetik és kommentelhetik egymás fotóit, és üzeneteket is küldhetnek. A profil lehet privát és nyitott is: aki privátra állítja a fiókját, annak a képeit csak azok láthatják, akiknek engedélyezte a követést. A nyilvános profil bárki számára elérhető, annak is, aki nem regisztrált a felületre, hanem csak böngészőből nyitja meg az oldalt.

Nem megengedett

13 éves kortól lehet regisztrálni, ekkor a felhasználók elfogadják az Instagram felhasználási feltételeit és közösségi irányelveit. A közzétehető tartalmak szabályozása alapján gyermekbarát alkalmazás. Tiltja felületén a meztelenséget, nem posztolható kép szexről, nemi szervekről. A meztelenség tiltása nem terjed ki a festményekről és a szobrokról készült fotókra.

Az Instagram eltávolítja a gyűlöletbeszédet, a fenyegető tartalmakat, és nem fogadja el a diszkriminatív tartalmakat sem, amelyek mást a faji, etnikai hovatartozása, származása, neme, társadalmi neme, nemi identitása, szexuális irányultsága, vallása, fogyatékossága vagy egészségügyi állapota miatt támadnak. Öngyilkosságra, önbántalmazásra biztató fiókok és intenzív, durva erőszakot ábrázoló felvételek sem maradhatnak az oldalon.

Zaklatás ellen

A fenti tilalmak ellenére az Instagram – ahogyan más közösségi oldalak is – terepe az online zaklatásnak, ezért a fejlesztők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy felhasználóik veszélytelenül kommunikálhassanak egymással, és az app az önkifejezés hiteles és biztonságos színtere lehessen. A képek alatt meg lehet tiltani bizonyos szavak használatát, így kiszűrhetők a bántó megjegyzések. Ha valakit mégis baj ér az oldalon, több lehetősége is van, hogy megszüntesse a problémát: letilthatja a zaklató felhasználót, így az nem tud vele kapcsolatba lépni, és a képeit sem láthatja. Az Instagramnak is lehet jelenteni a bántó üzeneteket, kommenteket, és a közösségi irányelvekbe ütköző vagy jogsértő tartalmakat is. Ilyen például, ha egy felhasználó engedélye nélkül tesznek közzé egy róla készült felvételt, vagy álprofilt hoznak létre a nevében.

Testképzavar és szorongás

Az Instagram ellen legtöbbször hangoztatott érv, hogy nem a valóságot mutatja, a felhasználók a tökéletesre szerkesztett képeiken keresztül csak egy ideálisnak tűnő életbe engednek bepillantást. Követni lehet fitneszmodellek, világutazók kalandjait, de akár kutyák és macskák életét is online, gondosan megkomponált képeken. A legtöbb Instagramon látható, népszerű fotó valóban nagyon távol áll a retusálatlan, való élettől, és ez a szakadék sokaknak okoz hosszú távon problémákat.

Ma már több tanulmány is arra figyelmeztet, hogy a közösségi oldalak, köztük különösen az Instagram fokozott használata komoly mentális problémákhoz vezethet, például szorongáshoz, testkép- és evészavarhoz. A kamasz lányokra van leginkább negatív hatással a képmegosztó oldal, mivel a végeláthatatlan görgetés közben akarva-akaratlan is összehasonlítják magukat a kifogástalan alakú Instagram-sztárokkal.

Amerikai plasztikai sebészek számolnak be arról a trendről, hogy ügyfeleik olyanná szeretnék műttetni magukat, mint amilyennek a kedvenc Insta- vagy Snapchat-filtereik mutatják őket.

 A gyermekek mentális egészségének megóvása érdekében szülőként a legjobb, amit tehetünk, ha tudatosítjuk a gyerekekben, hogy amit az Instagramon látnak, az nem a szűretlen valóság. 

Források és kapcsolódó cikkek:


Közösségi oldalak és a mentális egészség:

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom