vissza a szótárba

Okostelefon gyerekeknek

Okostelefon gyerekeknek (Jelenség, fogalom)

Bármelyik szülői csoportot össze lehet azon a kérdésen ugrasztani, hogy mikortól lehet a gyerekeknek telefonja, milyen telefonja legyen, és mit kell rajta engedélyezni vagy tiltani. Megfejtést nem adunk, irányelveket viszont igen.

Részletesen

Legalább húsz éve minden gyerek úgy nő fel, hogy azt látja, hogy a felnőttek mobiltelefonon bonyolítják az életük egy részét. Nem csoda, hogy a vágyott, felnőttes tárgyak közé is bekerült a mobiltelefon. Annyira beépült ez a technológia a mindennapokba, hogy még a játékboltok gyerek részlegén is találunk zenélős babamobilt rögtön a játék konyha és a műanyag kalapács mellett. Az azonban fel sem merül, hogy egy bölcsődésnek saját mobilja legyen, még ha arra van is példa, hogy meg-megkaparintják a szülők készülékét nyomkodni.

Mit mondanak a magyarok?

A kisiskolások esetében azonban már jelentkezik az igény, felsőre pedig gránit keménységűvé szilárdul a vágy. A magyar társadalomnak is van válasza arra a kérdésre, hogy mikor kapjon a gyermek telefont. A Pulzus Kutató felmérése szerint az emberek 27 százaléka az iskolakezdésre, 28 százaléka a felső tagozat elérésére, 11 százaléka pedig a középiskolai tanulmányok megkezdésére teszi ezt a határt. A fennmaradó válaszadók vagy nagyon korai, akár három év alatti életkort jelöltek meg, vagy azt, hogy nem is kell a gyerekeknek mobil.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a középkorúak konzervatívabbak. Hajlamosak későbbre csúsztatni az első mobil megkapásának határát. A nagyszülő korúak és a 18-39 év közé esők megengedőbbek. Hasonlóan érdekes, hogy az iskolai végzettség is befolyásolja a válaszadást. A diplomások több mint 30 százaléka érzi úgy, hogy 8-10 éves kora előtt nincs szüksége a gyereknek telefonra, ez a középfokú végzettséggel rendelkezők esetében 20 százalék alatt van.

Mit mondanak a szakemberek?

Mike Brooks, amerikai pszichológus szerint nincs olyan pontosan meghatározott életkor, amikor a gyereknek adni kell telefont. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a gyerek nem csak akar telefont, de szüksége is van rá. A pszichológus hetedikes, nyolcadikos korra teszi ezt az időszakot. Ekkorra a gyerekek már önállóan járnak iskolába, esetleg szakkörre is, és jól jöhet egy okostelefon, amin bármikor elérhetik a szüleiket vagy csak navigációs segítséget vehetnek igénybe.

Bele kell azonban számolni a csoportnyomást is. Ha az osztályban mindegyik, amúgy hetedikesnél fiatalabb gyereknek van mobilja, akkor a telefon nélküliekre komoly nyomás nehezedik. A cikizésnél jobb, ha a gyerek egy-kt vvel hamarabb kap mobilt.

Mit kell tudnia egy telefonnak?

Okosórából lehet olyan típust találni, amit gyerekek számára fejlesztettek ki. Ezek korlátos funkcionalitással rendelkeznek, és alkalmasak a gyerek helyének pontos meghatározására. Ilyen készüléket telefonból is lehet találni, de készüljünk fel arra, hogy ezek nem feltétlenül futtatják azokat az appokat, amelyekre a gyerek vágyik.

Az aktuálisan kapható olcsó, gyermekek számára különösen jó választásnak számító készülékekből átlagosan félévente készítenek válogatást a mobilszolgáltatók és e-kereskedelmi cégek, ezért konkrét típusokat nem is jelölünk meg. Érdemes észben tartani, hogy a gyermekek keze kisebb, ezért a felnőttek számára még pont kényelmes nagy kijelzős okostelefon nem célszerű választás. Illetve azt is, hogy az appok és operációs rendszerek nem válogatnak a felhasználók között. Egy gyerektelefonnak is rendelkeznie kell legalább 3 gigabájt memóriával, ha nem akarnunk ráknszerülni egy gyors cserére.

Családon belül megbeszélendő téma, hogy az aktuálisan legdivatosabb iPhone beszerzését elviseli-e a költségvetés, vagy egy töredékáron beszerezhető androidos készülék a jó választás. Ha a csoportnyomást eddig nem tapasztalta a szülő, akkor ezen a ponton biztosan szembesülni fog vele. Végül pedig egy általános igazság: minél több tárhely van a mobilban, annál később fog megtelni játékokkal és fotókkal. Ez azonban nem egy "ha" típusú probléma, hanem egy "amikor" típusú. Minden memóriát meg lehet tölteni.

Most jön a neheze: appok és beállítások

Mindkét nagy okostelefonos operációs rendszer rendelkezik szülői beállításokkal. Az Androidon a Google Play áruházban pontosan meg lehet szabni, hogy milyen tartalmakhoz, appokhoz, filmekhez férhetnek hozzá a gyermekek. Ugyanezt azonban be kell állítani a készüléken bejelentkezett YouTube-fiókban is. A képernyőidő limitálására a Google-nak van ingyenes eszköze, a Family Link nevű szoftver. A gyerek mobiljának beállítására vállalkozó szülőnek a család rendszergazdájává is kell válnia, vagy be kell szereznie egy olyan szülőifelügyelet-appot a telefonra, amelyet egyrészt nem cseleznek ki a gyerekek, másrészt a szükséges beállításokat elvégzi, a szűrőlistákat működteti. Az iOS integráltabban kezeli a szülői felügyeletet.

Problémát elsősorban az a korosztály fog okozni, amelyik már elég idős ahhoz, hogy a szűretlen YouTube-ról fogyasszon tartalmakat. Remek ismeretterjesztő csatornák és youtuberek léteznek, akik akár magyar nyelven is kifogástalan tartalmat állítanak elő. Ugyanekkor ennek megengedésével a fiatalok ki lesznek téve a videós oldal nemkívánatos részének is. Ezzel a témával bővebben a szülői felügyeletről szóló cikkünkben foglalkozunk.

Akkor hogyan válasszunk telefont?

A megfigyelés azt mutatja, hogy a gyerekeknek egészen hamar nagyon konkrét elképzelésük lesz arról, hogy mit szeretnének. Ez a vágy terelgethető, megbeszélhető, és így el lehet érni a közös döntéshez. Az ilyen beszélgetésekben az is tisztázható, hogy a gyermek mit tekint a privát szférája megsértésének, etikusnak tartja-e a leveleinek vagy a chatüzeneteinek olvasását (meglepő válaszokat senki ne várjon), és megteremthető az a bizalom, ami lehetővé teszi, hogy merjen majd mesélni az őt zavaró, nyugtalanító dolgokról is.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom