vissza a szótárba

Minecraft

Minecraft (Platform, szoftver, termék)

Senki sem gondolta volna, hogy egy csúnya grafikájú játék, amiben nagy kockákból lehet építkezni, sikeres lehet. Ehhez képest megőrülnek érte a gyerekek és a felnőttek is.

Részletesen

Minecraft

A Minecraft az a videojátékoknak, ami a LEGO volt az építőjátékoknak: olyan eszközkészlet, amiből bármit fel lehet építeni. A kezdetben egyszerű építkezős játéknak az volt a varázsa, hogy kitartóan gyűjtögetve egyre jobb szerszámokat, házakat, kastélyokat építhetett magának a játékos. Mivel a profik akár interaktív szerkezeteket is építhettek az egyszerűnek tűnő nagy kockákból, így processzormodellt vagy ismert nagy épületeket is lehet találni a játékban.

Mára a Minecraft világjelenséggé és óriási márkává vált, a videojátéknak készült mobiltelefonos és játékkonzolos verziója is. Kezdetben csak építkezős játékmódja volt, ma már egy történetet is végig lehet benne játszani, illetve készült az oktatást segítő iskolai verziója is. A könyvesboltokban tíz-tizenöt különféle Minecraft-gyerekkönyvet lehet találni, magazin jelenik meg, még rendezvénye is van a Minecraft-játékosoknak.

A fentiből következik, hogy bár a Minecraft nem drága játék, és az üzleti modellje is tisztességes, mégis nagyon drágává tud válni. Már a játékon belüli vásárlás lehetősége is adhat némi pluszt a költséghez, de a könyvek, magazinok és a gyűjtögethető plüss vagy műanyag játékok tudják igazán megterhelni a családi költségvetést. A fesztivál mellett a STEM- (tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) területek oktatását játékosan megoldó programok is épülnek a Minecraftra. Ilyenből akár nyári tábort is lehet találni.

A játék elég egyszerű ahhoz, hogy szülőként a gyermek mellé ülve be tudjunk szállni.

Érdemes elmeséltetni, hogy ki mit csinál a pályákon. Mivel a hagyományos Minecraftnak nincs sztorija, ezért a világot a gyermeki képzelet tölti meg. Azt pedig szintén a szülőnek kell megfigyelnie, hogy a gyerek által látogatott pályán a többi játékos hogyan beszél egymással.

Fontos mellékszál még, hogy a gyűjtögetős és építkezős játékmechanikát feltaláló Markus „Notch” Persson már nem vesz részt a fejlesztésben. A játékfejlesztő depresszióval küzdő és alt-rightos gondolatokkal kacérkodó véleményvezérré vált az elmúlt években. Ez a Minecraftra nincs hatással, a játék történetére keresve azonban könnyen rá lehet találni Perssonra is.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom