Reddit (Platform/szoftver/termék)

Egyszerre azt internet egyik legokosabb és legkárosabb helye. Küzd, hogy javítson a hírnevén, de még mindig nem számít gyerekbarát tartalomnak. De annak sem kell szégyenkeznie, akit oda vet a Google, és élvezi, amit olvas.

Részletesen

A Reddit az internet talán leginkább szólásszabadság-párti fóruma. Ez azt is jelenti, hogy sok olyan témáról is beszélnek az oldalon, amelyet máshonnan már régen kitiltanának. Nehéz elhinni, de a helyzet így is jobb, mint korábban volt.

A Reddit arról híresült el, hogy az internetes trollok, a militáns férfijogvédők és az alt-rightos aktivisták is otthonra leltek a fórumon. A Reddit volt az egyik bázisa az internetes újságírókat és női játékfejlesztőket támadó GamerGate mozgalomnak is.

Az oldal felépítése segít annak, hogy az egyes alfórumok között jelentős különbségek alakuljanak ki. Míg a főoldalon ömlesztve látjuk a tartalmat, a szubredditekben (ezek az r/kulcsszó cím alatt található alfórumok) mások a moderátorok, mások a közmegegyezéssel hozott szabályok, így teljesen eltérő élményt nyújthatnak.

A Redditnek azonban nem csak sötét oldala van. Külön topikja van az IAMA-eseményeknek, amelyben a betűszó az „I Am A...” angol mondatot rejti, amely azt jelenti, hogy „Én Egy (...) Vagyok”. Ide különböző ritka foglalkozások képviselői, híres emberek vagy más miatt érdekes személyek szoktak jelentkezni. Az előre meghirdetett IAMA-eseményre a Reddit felhasználói küldhetnek be kérdéseket, így egyfajta közösséginterjút készítenek az alannyal. A fórumozók „mikrofonja” elé beültek már űrhajósok, muzeológusok, tudósok, még Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke is.

A Redditen szerveződtek már adománygyűjtések, támogatói kampányok, és számos teljesen ártatlan hobbinak is ott található a mélyre menő kibeszélős fóruma. A fentiek miatt nehéz egyértelmű tanácsot adni az oldallal kapcsolatban. A fiatalabb gyermekek szüleinek az oldal tiltását javasoljuk. A szülők a fentiek figyelembevételével nyugodtan használják információforrásnak az oldalt. Könnyen lehet, hogy a legjobb Minecraft- vagy Roblox-leírások épp a Redditen laknak. A tinédzserek esetében pedig a közös böngészést és a látottak megbeszélését javasoljuk. Míg egy videojátékos leírás lehet ártatlan, az incel mozgalommal vagy a militáns férfijogvédő érveléssel való szembesülést nem szabad megbeszéletlenül hagyni.

A Reddit legjobb pillanataiban az internet egyik legjobb oldala, a mélypontjai azonban veszélyessé teszik.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom