vissza a szótárba

Incel

Incel (Jelenség, fogalom)

Az internet ugyan azt is ígérte, hogy könnyebb lesz párt találni, de valójában ez nem valósult teljesen meg. Több társadalmi változás eredőjeként létrejött az incelek, a dühös egyedülálló férfiak mozgalma.

Részletesen

Az incel az angol nyelvű involuntary celibate (kényszerű szüzességben élő) kifejezés rövidítése. E netes közösség szerint a társadalom zárja el őket a romantikus és testi kapcsolatoktól, mert nem eléggé vonzóak és gazdagok. Az incelek csak online létező közösséget alkotnak többnyire fehér tizenéves, huszonéves férfiakból. Bár szeretnének romantikus kapcsolatot nőkkel, tartósan szüzességre kényszerülnek, és a vélt okok feltárásából átfogó világmagyarázatot is kovácsolnak. 

Meggyőződésük, hogy azért sikertelenek, mert fizikailag nem vonzók, nem rámenősek és nem gazdagok. A férfiakat és nőket kasztokba rendezik, ahol a domináns alfahímek aratják le a legtöbb babért. Őket követik a kevésbé szerencsés béták. Az incelek magukat az omegák közé sorolják, akik sorsa a megaláztatás és visszautasítás. Helyzetüket jogfosztottságnak tekintik, amelyért elégtételt követelnek, ezt pedig gyakorta csalással (pl. catfishing) vagy erőszakkal képzelik el.

A közösség a férfiak felsőbbrendűségét hirdeti, pezseg benne a nőgyűlölet, az emancipáció, a feminizmus elutasítása, s bár mélyebb társadalmi érdeklődés nem jellemzi őket, nézeteik összeérhetnek más politikai szélsőségekkel is.

Az Egyesült Államokban 2014 óta közel tucatnyi esetben követtek el vagy terveztek tömeges gyilkosságokat olyan személyek, akik incelként azonosították magukat. A közösség mártírként emlékszik rájuk, és incel motivációkat tulajdonít korábbi, hasonló cselekmények elkövetőinek is.

Ez az internet nem barátságos

A gyilkosságok nyomán éles fény vetült az ideológia formálódását, az elkövetők radikalizálódását segítő online közösségekre. Az ezeknek eredetileg helyt adó weboldalak mára megszűntek vagy átalakultak, a témának szentelt fórumokat a Reddit is törölte, majd a Twitter és a Facebook is szigorított a gyakorlatán.

Az incel gyilkosságok esetei vették rá végül a nagy platformokat, hogy a rasszista vagy homofób gyűlöletcsoportok után a nőgyűlölet témája köré szerveződő közösségekben is érvényesítsék a gyűlöletbeszéd tilalmát.

Ugyanakkor mindig vannak olyan, a szólásszabadságot legfőbb és egyetlen jónak tekintő oldalak, ahol ezek a csoportok otthonra találhatnak.

Magyar incel közösségről nem tudunk, ahogy az sem ismert, hányan kapcsolódnak be a globális közösségbe itthonról. Létezik magyar fóruma a hasonló, de erőszakmentes, a házasságot elutasító Saját útjukat járó férfiak közösségének (MGTOW, Men going their own way).

Biztos, hogy kamaszként, fiatal felnőttként sokaknak nem könnyű utat találni a (romantikus) siker képeivel telített digitális világban. Szülőként érdemes megosztanunk a gyerekekkel a saját párkapcsolatunk, szerelmeink és választásaink történetét. És támogassuk őket abban, hogy jelen legyenek valós közösségekben is, ahol kapcsolatokat építhetnek, és árnyalódhat a képük arról, hogy nők és férfiak milyen adottságokkal, érdeklődéssel és vágyakkal találhatnak egymásra.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom