vissza a szótárba

Catfishing

Catfishing (Jelenség, fogalom)

A megtévesztő valós profil helyett egy jól felépített online álidentitás mögül ismerkedik, hogy a tökéletes partner látszatát keltve érzelmi kötődést alakítson ki kiszemelt áldozatában.

Részletesen

A 21. század egyik fonák és gyakran veszélyes kapcsolatkeresési formája, hogy egy megtévesztés céljából felépített, a tökéletes partner látszatának keltésére szolgáló álprofil mögül próbálnak ismerkedni az online ragadozók. Az álidentitásra épülő megtévesztés neve valószínűleg a Catfish című 2010-es amerikai dokumentumfilmből származik. Bár a kifejezés már egy 1944-es Arthur Crudup-dal szövegében is feltűnik. Tömegessé a dokumentumfilmre épülő tévésorozat tette.

 A catfisherek gyakran önbizalomhiányos tinédzseráldozatokkal próbálnak ismerkedni.

Jellemző, hogy a profil létrehozásához más személy fotóit és személyes adatait tulajdonítják el, hogy a profil valószerű legyen. A tökéletes személyiséget megformáló, gondosan kimunkált álprofilnak és a fokozatosan mélyített hamis érzelmi kapcsolatnak köszönhetően a kiszemelt áldozat ragaszkodni kezd behálózójához, érzelmileg függni kezd tőle, és teljesen megbízik benne. A megtévesztő motivációi mögött a függő érzelmi viszony kialakításán és az érzelmi zsaroláson túl állhat szexuális együttlét iránti vágy, kapcsolati bosszú, zaklatás, identitás- és adatlopás, de pénzügyi csalás is.

 A catfishing eszközét a rendvédelmi szervek is alkalmazzák. Az internetes ragadozókra vadászó online gyermekvédelmi szakemberek által felépített hamis gyermeki profilok is egyfajta catfishingnek minősülnek. Igaz, az ő céljuk nem a romantikus kapcsolat kiépítése, hanem a pedofilok és egyéb internetes bűnözők elfogása.

 Figyelmeztető jelek

A fenti folyamatok összhatásának eredményeként az áldozat sajnos gyakran túl későn ismeri fel a megtévesztést, de a következő figyelmeztető jelek felbukkanásakor érdemes gyanakodni:

  • Ha a kép, amit a másik mutat magáról, túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.
    Mind profilja, mind személyisége a tökéletességet súrolja: profilképei szokatlanul attraktívak, személyes történeteiből egy csupa jó tulajdonsággal felruházott udvarló képe formálódik meg, verbális kommunikációjában szokatlanul figyelmes, s már az ismerkedés kezdetén szórja a bókokat. Képei ellenőrzéséhez jó segédeszköz lehet a Tineye Image Search vagy akár a Google Image Search képkereső és -ellenőrző funkciója is.
  • Ha profiljának ismerősi köre nem túl tágas, s azon kevés barátjának adatlapja sem túl kimunkált, akikkel kapcsolatban áll. A baráti reakciók és aktivitások (pl. lájkok, kommentek) hiánya is gyanúkeltő jel lehet.
  • Ha elmesélt történeteiben következetlenségeket találunk, netán többször hazugságon kapjuk.
  • Ha akárcsak a szelét is megérezzük annak, hogy érzelmileg manipulálni próbálnak bennünket. A catfisher célja ugyanis, hogy rövid időn belül alakítson ki erős érzelmi kötődést a másikban.
  • Ha már az ismerkedés legelején célratörően gyűjti be a személyes információkat rólunk: sokat kérdez, személyes adatokat (pl. címünk, családunk, munkahelyünk, esetleg bankadataink) vagy akár pénzt is kér, és ezt ráadásul sürgető, zsaroló vagy erőszakos módon teszi.
  • Ha folyamatosan kifogásokat talál, késlelteti vagy akár el is utasítja a személyes találkozást, a videócsetet vagy azt, hogy több valós idejű képet is küldjön magáról.

 

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom