vissza a szótárba

Sharenting

Sharenting (Jelenség, fogalom)

Az angol „share” (megoszt) és „parenting” (szülőség, gyereknevelés) szavakból született a sharenting, ami a túlposztoló szülők magatartására utal. A gyermekekről megosztott képek és személyes adatok veszélyesek és jogsértők is lehetnek.

Részletesen

Egyre gyakoribb, hogy a leendő szülők egy ultrahangkép posztolásával adják ismerőseik (és legtöbbször a nyilvános beállításoknak köszönhetően az egész világ) tudtára, hogy hamarosan gyermek érkezik a családba. A gyermek így már a születése előtt felkerül a közösségi felületekre. Ha a folyamat folytatódik, akkor a gyerekkor során számos olyan képet hoznak még nyilvánossága, amelyről nem dönthet a gyermek.

Az oversharenting kifejezést a Wall Street Journal alkotta meg, de az „over-” előtag hamar le is kopott róla, a sharenting már önmagban is arra utal, hogy túl sok.

Mi ezzel a baj?

A szülők nem gondolnak bele, hogy egy kép közzétételével súlyosan sérthetik gyermekük jogait. Ha például egy olyan fotó kerül fel a netre, amelyiken a gyermek kiszolgáltatott helyzetben látható (például bilizés, fürdetés, pelenkázás vagy éppen sírás közben), az emberi méltósághoz és a magánélethez való joga sérülhet. A babaképek és a gyerekfotók természetesen nem számítanak új jelenségnek. Ezeknek a globális megoszthatósága azonban csak napjainkban vált lehetségessé.

Komoly problémát jelent, ha a szülő a gyermek személyes adatait posztolja nyilvánosan, amelyek alapján a gyermek könnyen azonosítható és megkörnyékezhető.

Teljes neve, születésnapja, arcképe, iskolájának neve, különórái mind-mind ilyen információk, amelyek ismeretében bárki a bizalmába férkőzhet.

Különösen érzékenyek azok a fotók, amelyeken a gyermek meztelenül vagy félmeztelenül szerepel, például egy nyaralós, pancsolós fotó. Egy átlag szülő ezt ártatlannak gondolja, de egy kifejezetten a gyermekekhez vonzódó, pedofil személy már teljesen mást lát a képben. Szomorú tény, hogy az ilyen fotók pillanatok alatt kötnek ki gyermekek szexuális kizsákmányolását tárgyaló, főként a darkneten elérhető fórumokon.

Családi szabályok felé

Hogy ne a pillanatnyi impulzusok döntsenek helyettünk, alakítsunk ki magunknak szabályokat: milyen gyakran posztolunk a gyerekről, milyen tevékenységek közben tartjuk megoszthatónak a képét, és hogy mutatjuk-e a képeken például az arcát. Ha láthatólag nem szeretné, hogy közreadjunk róla valamit, nem járul hozzá, tartsuk tiszteletben a kérését.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom