TikTok (Platform/szoftver/termék név)

Nagy sikerű közösségi oldal, ahol személyre szabott, zenés videókat lehet alkotni. A videoklipekhez hasonló felvételeket főként a 13–24 év közötti korosztály készíti, ma már világszerte több mint 1,1 milliárd alkalommal töltötték le az appot.

Részletesen

A mostani fiatal internetes kultúra motorja és legérdekesebb helye a TikTok. A kínai ByteDance cég kezében lévő, korábban Musical.ly-nek is hívott alkalmazásban 15, vagy 60 másodperces videókat lehet készíteni. Ezek lehetnek teljesen saját anyagok, tátoghatunk legálisan elérhető zenei részletekre, szűrőkkel és effektekkel lehet érdekesebbé vagy vadabbá tenni a videót. Az elmúlt évek divatos táncainak jó része a TikTokról indult. Amelyek nem, azok is a TikTokon lettek népszerűek. Az alkalmazásban csetelni is lehet, és bizonyos követőszám felett élő közvetítés is indítható. 

Komoly és nagyon vicces tartalmak alkotására egyaránt tökéletes az oldal, a célközönsége a 13 és 24 év közötti korosztály. Az app népszerűségét jól mutatja néhány statisztikai adat: a Sensor Tower az összesített letöltés-népszerűségi lista harmadik helyén említi a TikTokot, azt csak a WhatsApp és a Messenger előzte meg 2019 első negyedévében. A legfrissebb adatok szerint az appot eddig már több mint 1,1 milliárd alkalommal töltötték le. Érdekesség, hogy a TikTok különösen népszerű az indiai felhasználók körében, akik az összes letöltés több mint negyedét hozták az appnak egy év alatt.

Több mint tátogás

Korábban valóban a zenére tátogás volt a TikTok lényege, mostanra viszont több új lehetőséget is kínál. A zenéket lassítani és gyorsítani lehet, de akár slow motion, azaz lassított felvétel is készíthető. A tátogáson túl posztolhatunk mutatványokat, extrém teljesítményeket, művészeti alkotásokat, de akár filmbeli vagy játékbeli karakterként is feltűnhetünk a kisfilmünkben. Fontos, hogy a tartalmat a felhasználó maga állítja elő, és ehhez nincs szüksége különösebb technikai tudásra, drága fényképezőgépre vagy bonyolult vágóprogramra.

A felhasználók a For You szekcióban nemcsak azok videóit láthatják, akiket követnek, hanem bármit, amit az ajánlórendszer kiválaszt nekik, s ez számukra is azt jelenti, a videóik akár milliós nézőközönség elé is kerülhetnek.

A hiressé váláshoz nyelvtudás sem kell, a tánc és a mozgás kommunikál.

A szolgáltatás népszerűségének másik titka talán abban rejlik, hogy az oldalon senki nem törekszik a tökéletességre, hanem igyekszik önmaga lenni. Ebben tökéletes ellentéte a tökéletesség mutatására szolgáló Instagramnak.

Magyarországon is népszerű

De nem csak külföldön hódít a TikTok, már itthon is vannak több százezer követővel rendelkező TikTok-felhasználók és milliós eléréseket produkáló fiókok a platformon. Tavaly a 15 éves Czura Karinát választották az év TikTok-videósának. Ő több mint 240 ezer követővel rendelkezik a platformon, videói átlagosan 100 ezer nézőt érnek el és 20–30 ezer lájkot gyűjtenek. A legnézettebb videója külföldön is elterjedt, több mint 8 millióan látták és 700 ezren lájkolták.

De biztonságos is?

13 éves kortól engedélyezett a regisztráció, és mint minden más közösségi oldalon, itt is a profil és a videók zártan kezelése az ajánlott. A TikTokon már elérhető a korlátozott mód (Restricted Mode), amely segít kiszűrni a kiskorúakra káros tartalmakat az alkalmazáson belül. A gyerekek ezt kevésbé szeretik, mert a funkcionalitást is számottevően korlátozza. A gyermek képernyőideje is korlátozható (Screen Time Management): napi két óra tiktokozás után az app egy jelszót kér, csak ennek a megadása után folytatható a használata.

Az appban lehetőség van a sértő, zaklató tartalmak bejelentésére és blokkolására. Márpedig a videók alatti kommentekben nem kevés a gyűlölködés, a durva elutasítás. Ennél lényegesebb, hogy tiltható az is, hogy idegenek üzengessenek a gyermekeknek. A TikTok 2019 októberében csatlakozott a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen küzdő szervezethez, az Internet Watch Foundationhöz (IWF). Várhatóan ez is javítani fog még az app gyermekvédelmi funkcióin.

Források, hasznos linkek:

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom