Ask.fm (Platform/szoftver/termék név)

E közösségi oldal felhasználói szabadon kérdezhetnek bármiről, és a nekik feltett kérdésekre válaszolhatnak, mindkettőt akár névtelenül is. A párbeszéd kezdetben korlátlan szabadságához mára sikerült védőhálót is fejleszteni.

Részletesen

2010-ben indult a lettországi központú közösségi oldal, amely a kérdezés és válaszolás egyszerű funkcióira épül. (Hasonló magyar oldal a gyakorikerdesek.hu.) Mára 215 millió regisztrált felhasználója van, és percenként 11 ezer kérdés kerül be a rendszerbe. A témák teljesen változatosak, akadnak olyanok, mint például „Inkább egy pasid/barátnőd vagy egy legjobb barátod legyen egy életre?”, de olyan nagy filozófiai kérdések is, mint „Szerinted mi van a halál után?” Azért is népszerű, mert a felhasználók név nélkül is kíváncsiskodhatnak, kötetlenül bármiről. Regisztrálni 13 éves kortól lehet.

Az anonimitás szabadabbá/gátlástalanabbá tesz

Az anonimitás sokkal bátrabbá teszi az embereket, olyan dolgokat is leírnak online, név nélkül, amit élőszóban nehezebben vagy egyáltalán nem tennének. Ez a platform is kitermeli a maga influenszereit, a magyar Ask.fm-közösségnek is van néhány meghatározó alakja, akik több tízezer kérdésre adtak már választ, és közösségi státusukat más médiaprodukciókban igyekeznek kamatoztatni.

Az Ask.fm anonim kérdezz-felelek felülete nyújtotta szabadság sajnos tökéletes táptalaja az online zaklatásnak, megfélemlítésnek is.

2013-ban több olyan hír is napvilágot látott, hogy tinédzserek az Ask.fm-profiljukon keresztül kapott kérdések és zaklatások miatt menekültek öngyilkosságba. David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke akkor a közösségi oldal bojkottjára szólított fel, amíg az nem tesz meg mindent az online zaklatás megelőzéséért, és nem teszi biztonságosabbá a felületet. Emellett több nagy cég is, visszatartotta az oldalon korábban futó hirdetéseit.

Vannak határok

Mindezek hatására a közösségi oldal igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a biztonságos kommunikációra. Felhasználási feltételeiben szigorúan tiltja a fenyegető, zaklató, bántó kérdéseket és válaszokat, a provokáló, durva, nyers beszédet. Nem elfogadható az oldalon az öngyilkosságra és az önbántásra biztatás sem, de tiltja a rasszista, szexista, diszkriminatív tartalmakat is. A pornográf, nyíltan szexuális fotók és az erőszakos, véres felvételek feltöltése sem engedélyezett.

A cég többször cserélt gazdát. Jelenleg egy szerencsejátékokat és kriptovalutás megoldásokat is fejlesztő cég, a Noosphere tulajdona. A Noosphere által bejelentett fejlesztési irányok között szerepelt egy belső, az Ask.fm-en belül használható kriptovaluta bevezetése is. Erre 2019-ben sor is került.

Az Ask.fm biztonsági központja kiemelt figyelmet fordít az alkalmazást használó tinédzserek, szüleik és tanáraik részletes informálására. Ha a tilalmak ellenére egy felhasználó mégis negatív tapasztalatokat szerez az oldalon, például bántalmazás áldozata lesz, jelentheti a problémát az Ask.fm munkatársainak.

Források és kapcsolódó cikkek:

 

Cikkek a zaklatásos esetekről: 

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom