vissza a szótárba

VKontakte

VKontakte (Platform, szoftver, termék)

Oroszország és a posztszovjet térség legnépszerűbb közösségi oldala, gyakran „az orosz Facebook”-ként is emlegetik. Alapítója kezéből 2014-ben Putyin-közeli körökhöz került.

Részletesen

A VKontakte (ejtsd: vkontaktye, rövidítve: VK, jelentése: „kapcsolatban”) nemcsak a térségben betöltött dominanciáját, de indulásának körülményeit illetően is hordoz némi hasonlóságot a világ legnagyobb közösségi portáljával. A Facebookhoz hasonlóan (és az amerikai minta által inspirálva) ugyanis az orosz közösségi oldal alapítója, Pavel Durov is egyetemistaként kezdte összerakni az orosz oldal bétaverzióját. 2006-os indulásakor az oldalra való regisztráció a Facebook mintájára még szintén a helyi egyetemisták körére volt korlátozva, ugyancsak meghívásos alapon. 2008-ra viszont már megelőzte orosz riválisát, az Odnoklassnikit, ma pedig négyszázmillió regisztrált és százmillió aktív felhasználójával Európa legnagyobb közösségi oldala és Oroszország második leglátogatottabb weboldala.

Mit tud?

Felépítésében, funkcióiban a Facebookhoz hasonlóan a VKontakten is posztolhatók bejegyzések, linkek, képek és videók; létrehozhatók csoportok, események, rajongói és márkaoldalak; küldhetünk rajta privát és nyilvános üzeneteket, és persze élőzhetünk is. A Facebooknál fejlettebb keresőjének köszönhetően valós idejű keresőmotorral böngészhetjük a friss híreket és rég nem látott ismerőseinket, de az oldalba integrálhatók Facebook-, Twitter- és SMS-üzenetek is. Az Instagramot viszont tiltja a VK, mert a 2014-ben létrehozott saját képmegosztó oldala, a Snapster riválisa. Az oldal számítógépen és mobilapplikáción keresztül is elérhető. Felhasználói felületét nyolcvan nyelvre, köztük magyarra is lefordították.

Miről ismert?

Az oldalt a magyar fiatalok a 2013-ban a VKontatktehez kötött életveszélyes Kék Bálna kihívás miatt találták meg. Erről a kihívásról előbb az orosz Novaja Gazeta, majd az ő anyagukat átvéve a teljes világsajtó beszámolt. A Snopes.com álhíreket megcáfoló oldal a RFERL későbbi nyomozására alapozva azonban nem tudja megnyugtatóan állítani, hogy a kihívás egyáltalán létezett, illetve, hogy Oroszországban fiatalok lettek öngyilkosok a közösségi oldalon terjedő kihívás hatására.

A VKontakte így a közösségi oldalak Szomorú vasárnapja.

Lazább szabályok

Felhasználóinak összetétele különbözik a Facebookétól, amelynek átlagéletkora az utóbbi években jelentősen megnőtt. A VKontakten a 30 alatti korosztály dominál, ami leginkább az enyhébb szerzői jogi szabályozás eredménye lehet. Ennek köszönhetően ugyanis kényelmes terepet szolgáltat a Netflix-generáció kedvelt szórakozásának: lazán megoszthatók rajta hosszabb zenefájlok, de akár teljes filmek is, amelyek ráadásul más közösségi portálokhoz képest jóval tovább fenn is tudnak maradni, mielőtt törölnék őket.

A szerzői jogok megsértése miatt orosz tévétársaságok többször is beperelték a közösségi oldalt, de a szentpétervári bíróság rendre felmentette a VKontaktet a felhasználók által feltöltött tartalmak fölött vállalandó felelősség alól. A tartalom- és streamingszolgáltatókkal folytatott egyezkedések viszont folyamatosak, az oldal azóta már tartalomtörlési jogot is biztosít a szerzői jogokat birtokló szolgáltatók számára.

Növekvő nemzetközi kétségek

A szerzői jogi problémák kapcsán egy olasz filmstúdióval való pereskedés miatt 2013 és 2015 között Olaszország blokkolta a VKontakte elérését az ország területén. 2017-től máig Ukrajna is tiltotta a közösségi oldal, illetve az azt tulajdonló Mail.ru-hoz tartozó orosz portálok elérését, politikai és adatvédelmi okokra hivatkozva.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat vádjai szerint a VKontakte és társai együttműködnek az orosz vezetéssel, és kiszolgáltatják az ukrán felhasználók adatait az orosz biztonsági szolgálatoknak. 2016 és 2018 között pedig Kína tette elérhetetlenné az oldalt, arra hivatkozva, hogy a VKontakte a Kreml hatására manipulálja a tartalmait. Hasonló vádak maga a VKontakte alapítója és kitalálója, Pavel Durov szájából is elhangoztak, miután a többségi részvényesek 2014-ben menesztették őt a vállalat éléről. Durov elhagyta Oroszországot, és testvérével 2013-ban megalapították a titkosított kommunikációt biztosító platformot, a Telegramot.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom