vissza a szótárba

Viber

Viber (Platform, szoftver, termék)

Az alkalmazás segítségével a felhasználó üzenetet küldhet, telefonálhat, videohívást vagy több résztvevős hanghívást kezdeményezhet vagy fogadhat internetkapcsolaton keresztül.

Részletesen

 Viber

A világszerte egymilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező Vibert nagyjából 400 millióan használják aktívan. A szolgáltatás különösen a közép-európai és az orosz piacon terjedt el. Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok jelentős hányada használja. A program a felhasználó telefonos névjegyzékéből alakítja ki a Viber szolgáltatásán belüli névjegyeket, ezzel saját telefonkönyvet kialakítva. A Viber-felhasználók wifi-hálózaton, vagy a mobilinternet-keret terhére ingyen telefonálhatnak egymás között. Több nyelven elérhető az app, köztük magyarul is.

A Viber a privát hívásokon kívül csoportos, legfeljebb 5 fős hanghívásos beszélgetésekre is lehetőséget ad. A résztvevőket elég hozzáadni a híváshoz, de az akár egy meglévő csoportos csevegésből is elindítható.

Lényeges, hogy az alkalmazáson belül létrehozható csoportok bármekkorák lehetnek, tehát egy híresség vagy sportklub rajongói mind egy helyre tömörülhetnek. A Viberen elterjedt, hogy egyes csoportok (például sportklubok) zárt rajongói csoportokat hoznak létre, ahol időnként lehetőséget nyújtanak a rajongóknak egy-egy exkluzív „beszélgetésre”.

Biztonságos?

A Viber az úgynevezett végponti titkosítást használja alapbeállításként. Ez annyit jelent, hogy a két beszélgető eszközén zajlik a titkosítás, így hiába fogná is el bárki a hálózati forgalmat, nem tud beleolvasni. A Viber maga is csak annyit tud megmondani az alkalmazás naplófájljaiból, hogy a két felhasználó beszélgetett-e egymással.

A csevegők közötti adatforgalomba még a Viber alkalmazottai sem tudnak beleolvasni.

A Viber különlegessége, hogy megoldotta, hogy a végponti titkosítás több eszközzel is működjön úgy, hogy az ne a felhasználónak legyen kényelmetlen.

Népszerűek a Viber-matricák

Az alkalmazáson belül számos, a felhasználók számára ingyenesen használható matricacsomag érhető el. Egy-egy csomag 16–20 matricát tartalmaz, melyeket a felhasználók csetelés során gyakran használnak különböző érzelmek (szerelem, bánat, düh stb.) kifejezésére. Ezek az emojikhoz hasonló, ám azoknál részletesebb grafikai munkával készült alkotások.

Törlési, tiltási funkciók

A Viber lehetőséget ad a felhasználóknak arra is, hogy a másnak küldött üzeneteket a címzett fiókjából később is egyoldalúan töröljék. Emellett az üzenetek elrejtésére és sértő, bántó üzenetet küldő felhasználók tiltására is van mód.

Titkosítás és átláthatóság - szülői szemmel

Nemcsak a pandémia óta, de korábban is választották osztályok, csoportok, iskolai közösségek a Vibert a kapcsolattartáshoz. Az ilyen, gyerekekből szerveződő csoportokban az előforduló zaklatások nehezebben rekonstruálhatók, vagy bizonyíthatók, nemcsak a titkosítás miatt, hanem azért is, mert a küldők utólag is el tudják távolítani üzeneteiket a fogadók fiókjaiból is.

Mivel a fiók a telefonszámhoz kötődik, a Vibert használó kisebb gyerekek szüleiként érdemes megőrizni a hozzáférés lehetőségét, vagyis ismerni a belépési adatokat a készülékhez és a gyerek Viber-fiókjához. Természetesen nem ellehetetlenítve számára minden bizalmas párbeszéd lehetőségét, de hogy legalább a tágabb csoportot érintő kommunikációt időről-időre ellenőrizhessük, mert a gyerekek saját moderálása gyakran nem elég a méltányos párbeszéd fenntartásához.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom