Viber (Platform/szoftver/termék név)

Az alkalmazás segítségével a felhasználó üzenetet küldhet, telefonálhat, videohívást vagy több résztvevős hanghívást kezdeményezhet vagy fogadhat internetkapcsolaton keresztül.

Részletesen

A világszerte egymilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező Vibert nagyjából 400 millióan használják aktívan. A szolgáltatás különösen a közép-európai és az orosz piacon terjedt el. Magyarországon az okostelefon-tulajdonosok 60 százaléka használja. A program a felhasználó telefonos névjegyzékéből alakítja ki a Viber szolgáltatásán belüli névjegyeket, ezzel saját telefonkönyvet kialakítva. A Viber-felhasználók a mobilinternet-keret terhére ingyen telefonálhatnak egymás között. Több nyelven elérhető az app, köztük magyarul is.

A Viber a privát hívásokon kívül csoportos, legfeljebb 5 fős hanghívásos beszélgetésekre is lehetőséget ad. A résztvevőket elég hozzáadni a híváshoz, de az akár egy meglévő csoportos csevegésből is elindítható.

Lényeges, hogy az alkalmazáson belül létrehozható csoportok bármekkorák lehetnek, tehát egy híresség vagy sportklub rajongói mind egy helyre tömörülhetnek. A Viberen elterjedt, hogy egyes csoportok (például sportklubok) zárt rajongói csoportokat hoznak létre, ahol időnként lehetőséget nyújtanak a rajongóknak egy-egy exkluzív „beszélgetésre”.

A Viber az úgynevezett végponti titkosítást használja alapbeállításként.

A csevegők közötti adatforgalomba még a Viber alkalmazottai sem tudnak beleolvasni.

A szolgáltatás csupán azt tudja megmondani, hogy két felhasználó beszélgetett-e egymással.

Népszerűek a Viber-matricák

Az alkalmazáson belül számos, a felhasználók számára ingyenesen használható matricacsomag érhető el. Egy-egy csomag 16–20 matricát tartalmaz, melyeket a felhasználók csetelés során gyakran használnak különböző érzelmek (szerelem, bánat, düh stb.) kifejezésére. Ezek az emojikhoz hasonló, ám azoknál részletesebb grafikai munkával készült alkotások.

Törlési, tiltási funkciók

A Viber lehetőséget ad a felhasználóknak arra is, hogy a másnak küldött üzeneteket a címzett fiókjából később is egyoldalúan töröljék. Emellett az üzenetek elrejtésére és sértő, bántó üzenetet küldő felhasználók tiltására is van mód.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom