vissza a szótárba

App

App (Jelenség, fogalom)

Az app az okoseszközökre letölthető alkalmazás, amely új funkciókat tesz elérhetővé a mobilunkon vagy a tabletünkön. Még a megbízható forrásból származó appokra is érdemes figyelni, hogy mit engedünk meg nekik.

Részletesen

Az okostelefon magában is nagyon sok mindenre képes: többnyire lehet rajta telefonálni, üzenetet küldeni, fotózni, van rajta valami naptár és e-mail-kliens is. Az appoknak köszönhetően azonban a készülékre költözhet a bankunk, navigációként működhet a készülék a kocsiban, játszhatunk rajta egy unalmas félórában vagy megoszthatjuk a családtagjainkkal a bevásárlólistát.

 Kötelező és szabadon választott

 Már az okostelefonok alapfelszerelése is tartalmaz olyan alkalmazásokat, amelyekről a készülékgyártó és a mobilszolgáltató úgy gondolták, hogy a mindennapi életben szükségesek. A felhasználó pedig a tárolókapacitás határáig kedve szerint telepíthet továbbiakat: a legnépszerűbbek a közösségi oldalak alkalmazásai és a chates appok. Olyanok, mint a Facebook, a Messenger, az Instagram, a Viber vagy a WhatsApp. De népszerű például a Google tulajdonában álló ingyenes navigációs alkalmazás, a Waze is.

 Az alkalmazások lehetnek ingyenesen letölthetőek és fizetősek is. Az ingyenesekben el kell viselnünk a reklámokat és az esetleg korlátozott funkcionalitást.

 Kicsi, gyors, sebezhető

 Az Android operációs rendszerrel működő eszközökre a Google Play Áruházból, az iOS rendszert használókra az Apple App Áruházában kínálnak kompatibilis alkalmazásokat. A megbízható, karban tartott programok gyorsan pörögnek és gyakran frissülnek.

 Az alkalmazásboltokon kívül is lehet alkalmazásokat letölteni, de ezt érdemes jól meggondolni, mert az ismeretlen, nem megbízható helyről letöltött alkalmazások nem futottak át a boltok ellenőrzési körein, vírusosak, hibásak, kifejezetten rosszindulatúak lehetnek, veszélyeztethetik az eszközünket, és hozzáférhetnek olyan személyes adatainkhoz is, amelyeket nem szerettünk volna megosztani. Extrém esetekben az alkalmazásboltokban is belefuthatunk az adatainkra utazó appokba, de ez ritkább, mint az ellenőrizetlen helyekről letöltött appok esetében.

 Amikor az alkalmazásboltokból töltünk le appot, a telepítésnél megmutatja, milyen jogosultságokat kér a felhasználótól. Ezen a jóváhagyási ponton még kapunk egy utolsó lehetőséget, hogy meggondoljuk,

tényleg szükséges-e, hogy egy mókás arcváltoztató alkalmazás hozzáférjen mondjuk a készülékünkön tárolt összes fotóhoz és Facebook-ismerőseink teljes listájához.

Források és kapcsolódó cikkek:

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom