vissza a szótárba

Snapchat

Snapchat (Platform, szoftver, termék)

Az üzeneteket elolvasás után megsemmisítő, biztonságosnak szánt fotós kommunikációs alkalmazás. A Snapchat (ejtsd: sznepcset) rendkívül népszerű volt a tinik között, mára azonban visszaszorulóban van.

Részletesen

Snapchat

A Snapchat egy 2011-ben útjára indított, telefonra letölthető, üzenetküldő alkalmazás. Abban különbözik más chatszolgáltatásoktól – és a népszerűségét is ennek köszönheti –, hogy az elküldött képek, videók és szöveges üzenetek a megtekintéstől számított legfeljebb 10 másodperc elteltével el is tűnnek a címzett fiókjából. A felhasználóknak ez nagy szabadságot ad, hiszen úgy érzik, hogy bármit küldhetnek az ismerősüknek (vagy akár egy, a listájukra felvett ismeretlennek), az úgyis törlődik néhány másodperc múlva. Kivételt jelentenek a Snapchat-történetek („Snapchat Story”), mert ezek az Instagram-történetekhez („Instagram Story”) hasonlóan a feltöltéstől számított 24 órán keresztül elérhetők, és csak azután tűnnek el. Memories néven a Storyk közé mentett fotók végleg is megőrizhetők. 

Eltűnő-feltűnő tartalom

Az, hogy az üzenetek csak korlátozott ideig elérhetők, nagyban növeli az alkalmazás népszerűségét, különösen a tinik körében. Sajnos az alkalmazás védelme nem volt teljes, képernyőfotó készítésével le lehetett menteni a képeket. Ezt a tettet ugyan jelezte az alkalmazás, de megakadályozni nem tudta. A képernyőmentés durva, barátságtalan lépésnek számít.

Vonzóvá teszi a Snapchatet, hogy a beszélgetés egy kép küldésével is lehet kezdeményezni, amiből egy streak, a képek folyamatos küldözgetése egymásnak is kifejlődhet. Ráadásul számtalan, vicces módon lehet módosítani az eredeti fotókat, így lobogó fülű, lógó nyelvű kiskutya vagy répát rágcsáló nyúl is válhat a felhasználókból a megfelelő filter segítségével. Az appot használók vizuális játékának része, hogy a képekre színes feliratokat, matricákat szerkeszthetnek, még egyedibbé téve képeiket. A Snapchat tovább fokozta az élményt: a filterek már a kedvencekről, cicákról vagy kutyákról készült képekre is ráilleszthetők.

A Snapchatet mára háttérbe szorította több csevegős alkalmazás. A BeSocial magyar fiatalok körében végzett felmérése szerint azonban még így is a hatodik legnépszerűbb közösségi app. A "ha csak egy közösségi csatornát használhatnál, melyik lenne az?" kérdésre a válaszadók 3,77 százaléka mondta a Snapchatet, ami a Tiktok 7,9 százalékos vagy az Instagram 30,3 százalékos részesedéséhez képest szerény.

Biztonságos?

13 éves kortól lehet regisztrálni, ahogyan ezt a legtöbb közösségi oldal is előírja. A regisztráció után beállíthatja a felhasználó, hogy csak a Barátok (My Friends) listán szereplő személyektől kaphasson és csak nekik küldhessen üzeneteket és felvételeket, vagy másoktól is. Ehhez a listához saját döntése alapján adhat hozzá és törölhet onnan embereket. Ez jó védelmet nyújt az ellen, hogy kéretlenül, idegen emberektől szexuális tartalmú vagy más, illetlen tartalmak érkezzenek. Mindemellett a Snapchat tiltja a másokat bántó, zaklató, rágalmazó vagy pornográf tartalmakat.

A barátok földrajzi tartózkodásuk helyét is megoszthatják egymással, a Snap Map nevű térképen, zavarbaejtő pontossággal.

Ha mégis baj történik

A Snapchaten is jelezhetik a felhasználók, ha problémájuk akad kéretlen tartalommal, vagy zaklatással, de az ügyintézést nehezítheti, hogy csak angolul lehetséges.

Mire érdemes felhívni gyermekünk figyelmét?

  • A szűkített Barátok lista használatát a Snapchat is kifejezetten ajánlja a kiskorúaknak.
  • A Snap Mapen óvatosan, csak a legbizalmasabb barátaiknak tegyék láthatóvá a tartózkodási helyüket.
  • A telefonszámukat és a lakcímüket soha ne osszák meg senkivel Snapchaten!
  • Tényleg mindig csak olyan üzenetet, képet vagy videót küldjenek el, amit biztosan nem bánnak meg, és ami ha fenn marad a neten, akkor sem okozhat problémát.
  • Mint minden más alkalmazásnál, fokozottan védjék a jelszavaikat: erős és egyedi jelszót használjanak, amit senkivel ne osszanak meg, még a legjobb barátjukkal se.
  • A felhasználók nem csak ismerőseikkel „találkozhatnak” a Snapchaten, hanem ismeretlen személyek is felkerülhetnek a listájukra, ha ezt engedélyezik nekik.
  • Ha zaklatást vagy meztelenséget tapasztalnak a Snapchaten, mindenképpen jelezzék egy felnőttnek a problémát, és használják bátran a jelentési és letiltási lehetőségeket az alkalmazáson belül.


Háttér:

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom