Snapchat (Platform/szoftver/termék)

Az üzeneteket elolvasás után megsemmisítő, biztonságosnak szánt fotós kommunikációs alkalmazás. A Snapchat (ejtsd: sznepcset) rendkívül népszerű a tinik között, pedig az általa kínált biztonság csak látszólagos.

Részletesen

A Snapchat egy 2011-ben útjára indított, telefonra letölthető, üzenetküldő alkalmazás. Abban különbözik más chatszolgáltatásoktól – és a népszerűségét is ennek köszönheti –, hogy az elküldött képek, videók és szöveges üzenetek a megtekintéstől számított legfeljebb 10 másodperc elteltével el is tűnnek a címzett fiókjából. A felhasználóknak ez nagy szabadságot ad, hiszen úgy érzik, hogy bármit küldhetnek az ismerősüknek (vagy akár egy, a listájukra felvett ismeretlennek), az úgyis törlődik néhány másodperc múlva. Kivételt jelentenek a Snapchat-történetek („Snapchat Story”), mert ezek az Instagram-történetekhez („Instagram Story”) hasonlóan a feltöltéstől számított 24 órán keresztül elérhetők, és csak azután tűnnek el. Memories néven a Storyk közé mentett fotók végleg is megőrizhetők. 

A tinik között a legnépszerűbb

Az, hogy az üzenetek csak korlátozott ideig elérhetők, nagyban növeli az alkalmazás népszerűségét, különösen a tinik körében. Sajnos az alkalmazás védelme megkerülhető: képernyőfotó készítésével le lehet menteni képeket. A Snapchat ugyan érzékeli ezt, sőt jelzi is az üzenetet küldőnek, de megakadályozni nem tudja az akciót, és ez a figyelmeztető rendszer is kikerülhető. A képernyőmentés durva, barátságtalan lépésnek számít.

Vonzóvá teszi a Snapchatet, hogy a beszélgetés egy kép küldésével is lehet kezdeményezni, amiből egy streak, a képek folyamatos küldözgetése egymásnak is kifejlődhet. Ráadásul számtalan, vicces módon lehet módosítani az eredeti fotókat, így lobogó fülű, lógó nyelvű kiskutya vagy répát rágcsáló nyúl is válhat a felhasználókból a megfelelő filter segítségével. Az appot használók vizuális játékának része, hogy a képekre színes feliratokat, matricákat szerkeszthetnek, még egyedibbé téve képeiket. A Snapchat tovább fokozta az élményt: a filterek már a kedvencekről, cicákról vagy kutyákról készült képekre is ráilleszthetők.

Biztonságos?

13 éves kortól lehet regisztrálni, ahogyan ezt a legtöbb közösségi oldal is előírja. A regisztráció után beállíthatja a felhasználó, hogy csak a Barátok (My Friends) listán szereplő személyektől kaphasson és csak nekik küldhessen üzeneteket és felvételeket, vagy másoktól is. Ehhez a listához saját döntése alapján adhat hozzá és törölhet onnan embereket. Ez jó védelmet nyújt az ellen, hogy kéretlenül, idegen emberektől szexuális tartalmú vagy más, illetlen tartalmak érkezzenek. Mindemellett a Snapchat tiltja a másokat bántó, zaklató, rágalmazó vagy pornográf tartalmakat.

A barátok földrajzi tartózkodásuk helyét is megoszthatják egymással, a Snap Map nevű térképen, zavarbaejtő pontossággal.

Ha mégis baj történik

A Snapchaten is jelezhetik a felhasználók, ha problémájuk akad kéretlen tartalommal, vagy zaklatással, de az ügyintézést nehezítheti, hogy csak angolul lehetséges.

Mire érdemes felhívni gyermekünk figyelmét?

  • A szűkített Barátok lista használatát a Snapchat is kifejezetten ajánlja a kiskorúaknak.
  • A Snap Mapen óvatosan, csak a legbizalmasabb barátaiknak tegyék láthatóvá a tartózkodási helyüket.
  • A telefonszámukat és a lakcímüket soha ne osszák meg senkivel Snapchaten!
  • Tényleg mindig csak olyan üzenetet, képet vagy videót küldjenek el, amit biztosan nem bánnak meg, és ami ha fenn marad a neten, akkor sem okozhat problémát.
  • Mint minden más alkalmazásnál, fokozottan védjék a jelszavaikat: erős és egyedi jelszót használjanak, amit senkivel ne osszanak meg, még a legjobb barátjukkal se.
  • A felhasználók nem csak ismerőseikkel „találkozhatnak” a Snapchaten, hanem ismeretlen személyek is felkerülhetnek a listájukra, ha ezt engedélyezik nekik.
  • Ha zaklatást vagy meztelenséget tapasztalnak a Snapchaten, mindenképpen jelezzék egy felnőttnek a problémát, és használják bátran a jelentési és letiltási lehetőségeket az alkalmazáson belül.


Források és kapcsolódó cikkek:

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom