vissza a szótárba

Story

Story (Jelenség, fogalom)

A közösségimédia-oldalak (pl. Snapchat, Instagram, Facebook) kedvelt funkciója, az így feltöltött képek és videók legfeljebb 24 óráig elérhetőek, aztán törlődnek. Az, hogy ki nézheti meg a történetet, könnyedén szabályozható.

Részletesen

A technológiai cégek versengésének következményeként az Instagramon, majd a Facebookon is megjelent a Snapchat által kitalált Story funkció. A feltöltött történet, ami lehet kép és videó is, legfeljebb a feltöltéstől számított 24 órán keresztül érhető el, de a feltöltő korábban is törölheti. 24 óra elteltével más felhasználók már nem nézhetik meg a történetet, az app archívumába viszont el lehet menteni, ahol a felhasználó maga elérheti ezeket. Az Instagram- és Facebook-történetként megosztott képek és videók főként pillanatképek, de fel lehet dobni filterekkel, effektekkel és matricákkal is. A normál kép és videó feltöltése mellett élő videós bejelentkezés is lehetséges, de visszatekert videó is készíthető.

Ha az Instagram-történet ellentétes a közösségi irányelvekkel, a profilokhoz és képekhez hasonlóan jelenthető az Instagramnak.

De ki láthatja?

Azt, hogy a történetet ki nézheti meg, a feltöltő állíthatja be. Az Instagramon például nyitott profilnál bárki megnézheti, olyan személy is, aki egyébként nem követi a felhasználót. Privát profilnál viszont csak azok számára elérhető, akik egyébként is követik a profilt. Egy újabb funkció, a „Close Friends”, magyarul a közeli barátok listája még könnyebbé teszi a célközönség kiválasztását: egy listára gyűjthetjük azokat a felhasználókat, akikkel személyesebb tartalmakat is megosztanánk Instagram story formájában. Egy történet közzétételekor csak ki kell választani ezt a listát, és csak a már szűrt közönség fogja látni a feltöltött képet vagy videót.

Minden eltűnős üzenetküldési platform kapcsán fel kell hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a képernyő lefotózásával a storyk képei elmenthetők. Így a nem az örökkévalóságnak szánt fotók megmaradhatnak.

Források és kapcsolódó cikkek:

Bővebben az Instagram történetekről 
A Snapchat és az Instagram Story összehasonlítása 

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom