vissza a szótárba

Shadowban

Shadowban (Jelenség, fogalom)

A közösségi oldalak nem csak nyílt letiltással tudják büntetni hibázó felhasználóikat, bizonyos vétségekért úgy is korlátozhatják a tevékenységük láthatóságát, hogy nem is értesítik róla. Az okok sejthetők, megoldások vannak.

Részletesen

A közösségi oldalak adnak olyan eszközöket a felhasználóiknak, amelyekkel konfliktus nélkül korlátozhatják egymást, például elrejthetik maguk és barátaik elől azokat a megnyilvánulásokat, amelyek nem sértik ugyan a platform közösségi irányelveit, de mégis zavaróak vagy kényelmetlenek. Elrejthetik egyes ismerőseik tartalmait úgy, hogy azok nem értesülnek róla, vagy elrejthetik a posztjaik alatti kommenteket, anélkül hogy a kommentelők a saját fiókjukból ezt észrevennék.

A közösségi platformok maguk is alkalmaznak olyan szankciót, amelyről nem küldenek értesítést az érintettnek.

Az Instagram például megteheti, hogy egy hashtagekkel ellátott posztot nem jelenít meg a keresőben a hashtag alapján, csak azoknak, akik már követik a tartalom közreadóját. A platform így elzárja a shadowbannelt felhasználót attól, hogy követői körét bővíthesse, és ez egy influenszernek például anyagi veszteséget is okozhat. Az elmaradó lájkok és érdeklődés nyomán a felhasználó gyanút foghat, de csak egy idegen fiókból keresve tudja ellenőrizni, hogy posztja látszik-e azoknál is, akik nem követik.

Ilyen szellembüntetés járhat azért, ha valaki olyan hashtaget használ, amelyet már megtiltottak (mert szabálysértő tartalmakhoz tartozott), vagy nem autorizált alkalmazást futtat a fiókjában, vagy botot alkalmaz az elérés automatizált felpörgetésére, és például rengeteget és nagyon gyorsan posztol, megoszt, lájkol.

A beavatkozás nem pusztán személyes sérelmeket okozhat, a szólásszabadságot érintő hatása nyilvánvaló. 2018-ban például élénk vita robbant ki arról, hogy a Twitter vajon alkalmaz-e ilyen rejtett korlátozást az egyik politikai oldal közszereplőinek tartalmain (a cég állítása szerint nem). Idén pedig szexmunkások, erotikus tartalomalkotók indítottak tiltakozó mozgalmat, azt állítva, hogy az Instagram és a Youtube is karanténba zárja a nem explicit, az oldalak felhasználási feltételeit semmiben sem sértő tartalmaikat.

A szellemtiltás eljárása nem szerepel a szolgáltatási feltételek leírásában, így nem vitatható, nem fellebezhető. Az Insta-tanácsadóknak vannak gyakorlati javaslatai a feloldáshoz: az általános szabálykövetésen túl ki kell jelentkezni 24 órára az alkalmazásból, majd vissza, hogy a rendszer érzékelje, emberi felhasználóval áll szemben. A tapasztalatok szerint előfordul, hogy a szellemtiltás feloldása csak két hét múltán következik be.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom