vissza a szótárba

Twitter

Twitter (Platform, szoftver, termék)

A Twitter az a közösségi oldal, ahol 280 karakternyi adagokban érkeznek a legfrissebb hírek, és dúl a vita. Rákapcsolódhatunk az aktualitásokra, követhetjük a kedvenceinket, és rövid bejegyzésekben közvetíthetjük az életünket.

Részletesen

A Twitter 2006 óta működő mikroblog-szolgáltatás és közösségi oldal, amit mobilon és böngészőből is el lehet érni. Az oldalon zajló beszélgetés alapvető építőköve a tweet (ejtsd: tvít), a rövid, egyszerű, formázatlan üzenet, amely maximum 280 karakter hosszú. Lehet benne fénykép, videó, hivatkozás és hashtag is.

Akikre kíváncsiak vagyunk, azokat követhetjük, és ő visszakövethet minket, de a kapcsolat nem szükségképpen kétoldalú. Minden regisztrált felhasználó közreadhat, lájkolhat és megoszthat (re-tweetelhet) tweeteket, de akinek nincs fiókja, csak olvashatja őket. Tweetjei láthatóságát a közreadó korlátozhatja a követőire is.

Ahonnan a hírek jönnek

A Twitter a pillanat hírértékű történéseit közvetíti. A tweetek rövidek, tömörek, gyorsan terjednek, és széles rétegeket érhetnek el. Nem véletlen, hogy az újságírók nemcsak publikálnak ide, de az egyik leghasznosabb hírforrásnak is tekintik, és a hivatalos szervek, intézmények is alapvető közzétételi platformként használják. A Twitteren kommunikál Donald Trump amerikai elnök is. Az oldal, hasonlóan az Instagramhoz vagy a Facebookhoz, lehetővé teszi a hírességeknek a médiacsatornák kikerülését.

A jólértesültségre vadászva számos művészt és celebet is követhetünk, de kereshetünk a legfrissebb, legnagyobb érdeklődést keltő (trending) témák között is. Rendkívül erős a nemzetközi tudományos közösség a szolgáltatásban. A legtöbbeket érdeklő magyar felhasználó évek óta Palvin Barbara (jelenleg 1,2 millió követővel).

Mozgósítás és a verbális hadviselés

A Facebook mellett a Twitter is nagyon alkalmas digitális eszközöket kínál a tiltakozások, demonstrációk gyors megszervezéséhez, szerepe ezért komoly szerephez jutott az arab tavasz eseményeiben. Használata tiltott Iránban, Kínában és Észak-Koreában.

Ahol pedig nem tiltott, ott élénk politikai vita zajlik rajta, amit álhírek, propaganda, hamis fiókok és botok (automatizált, robotaccountok) tesznek még nehezebben átláthatóvá.

A Twitter egy ideig üzemeltetett egy hitelesítési folyamatot, amely során leellenőrizték, hogy a fiók tulajdonosa az a közszereplő-e, akinek mondja magát. Ez a szolgáltatás évek óta szünetel, így az oldalon beszerzett híreket a megfelelő forráskritikával kell kezelni.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom