vissza a szótárba

WhatsApp

WhatsApp (Platform, szoftver, termék)

A több platformon használható alkalmazás segítségével a felhasználó szöveges vagy hangüzenetet küldhet, telefonálhat, videohívást kezdeményezhet vagy fogadhat, vagy pontos helyszínkoordinátákat oszthat meg internetkapcsolaton keresztül.

Részletesen

WhatsApp

A WhatsApp a Facebook Messengerhez hasonló üzenetküldő szolgáltatás, amely lehetővé teszi a csoportos csevegést, telefonálást, fájlok cseréjét. A fiatalok között népszerűbb, mint a Messenger. A helyzet iróniája, hogy mindkét szolgáltatás tulajdonosa a Facebook. Így képes csoportos üzeneteket fogadni a szintén a Facebook tulajdonában lévő Instagramból is.

A szolgáltatás jellemzője, hogy a mobilapp letöltése után nem kell regisztrálni és kapcsolatokat importálni, ugyanis a felhasználókat telefonszámuk alapján azonosítja a rendszer. Ez azt jelenti, hogy azokkal az ismerősökkel, akik szintén WhatsApp-felhasználók, azonnal kapcsolatba lehet lépni a szolgáltatáson keresztül.

A WhatsApp a világ 180 országában van jelen, és 2,5 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik. Naponta több mint százmilliárd üzenetet küldenek a WhatsAppon keresztül. Magyarországon kevéssé elterjedt a WhatsApp használata, az USA-ban, Olaszországban, Brazíliában és Argentínában viszont rendkívül népszerű.

Alapból végpontok közötti titkosítás

A WhatsApp alkalmazás a biztonságos kommunikációt a végpontok közötti titkosítással garantálja. Ennek az a lényege, hogy a két csevegő fél között titkosítva közlekedik az információ. A kommunikáció közvetlen, a titkosított csevegésbe a WhatsApp munkatársai sem tudnak beleolvasni.

Mindez automatikusan történik: nem kell külön beállítani, vagy célzottan titkos csevegéseket indítani hozzá.

Tiltás egyszerűen beállítható

A WhatsApp lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy ismerőseiket letiltsák, így megakadályozhatják, hogy a nem kívánt felhasználók számukra üzenetet küldjenek vagy hanghívást kezdeményezzenek.

Az utóbbi években megfigyelt súlyos veszélyforrást jelentenek a saját WhatsApp csevegős csoportot fenntartó szélsőséges csoportok, amelyeket a titkosítás miatt nehéz moderálni (hiszen a csevegés tartalmát az alkalmazást üzemeltető vállalat sem látja). Az ilyen csoportokban könnyen terjednek a klímaváltozással vagy épp az oltásokkal kapcsolatos hamis információk. Erre a veszélyre érdemes felhívni a gyerekek figyelmét is.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom