Hogyan tehetjük biztonságosabbá gyerekünk számára a TikTokot?

 • Kenessey Tamara és Temesi-Ferenczi Kinga Orsolyamédiaértés-oktató, Bűvösvölgy
 • Olvasási idő:
  15 perc
  Közzétéve:
  2024. január 31.

Gyakorlati útmutató a TikTok szülői felügyeleti lehetőségeiről

 

Portálunkon részletes, átfogó szócikk olvasható a népszerű közösségi média platformról, a jelen szócikk gyakorlati útmutatóval egyfajta kiber elsősegélyt szeretne nyújtani a felmerülő problémák megelőzésére, kezelésére.

Megelőzés

A TikTokra hivatalosan 13 éves kor alatt tilos a regisztráció, még a legkörültekintőbb szűrés ellenére is beleakadhatunk olyan tartalmakba egy kiskorú fiókjával is, amelyek miatt érdemes betartani ezt a korhatárt. Indokolt, hogy már a regisztrációt is közösen végezzük a gyerekkel, hiszen a platform nem ellenőrzi, hogy a felhasználó valós születési dátumot adott-e meg az első megnyitáskor. A TikTok alapvető beállításai védik a kiskorúak profiljait, például a 13-15 éveseké privát. Ez azt jelenti, hogy csak a felhasználó által elfogadott személyek követhetik és láthatják a videóit. A részletes lista az alapértelmezett korosztályi beállításokról elérhető itt, magyar nyelven.

Érdemes tanulmányozni a TikTok leírását a felhasználók védelméről. Itt találunk egy hasznos lehetőséget, a ’Családi biztonság funkció’-t, amellyel a szülő összekapcsolhatja saját fiókját a gyerekével:

 1. Készítsük elő a saját készülékünket, és a gyerek által használt eszközt.
 2. Töltsük le az alkalmazást, regisztráljunk fiókot önmagunknak, és a gyereknek is a saját eszközén, valós születési dátummal.
 3. Válasszuk a Profil lehetőséget, majd a három vízszintes vonalat a képernyő jobb felső sarkában, ezután a Beállítások és adatvédelem opciót, majd a Családi biztonság menüpontot. Innen néhány egyszerű lépésen vezet végig a rendszer, és pár perc alatt készen áll az összekapcsolás, amelyet ugyanezen opción belül felügyelhetünk.

„Nézd meg gyermeked képernyőidejének a műszerfalát és szabj meg napi korlátot"

Az összekapcsolással elérhető a képernyőidő szabályozása, amellyel a szülő meghatározhatja, mennyi időt tölthet gyereke naponta az applikációval, a 13 és 17 év közöttiek esetében alapértelmezés szerint 1 órát. A szülő saját fiókjából szabhatja meg a gyerek képernyőidejét, a kiskorú által használt összes készülékre érvényesen. Az idő lejártakor az applikáció jelszót kér, amelyet a szülő ad meg (a képernyőidő beállításával egy helyen található négyjegyű szám), ha engedi, hogy a gyermek tovább használhassa a TikTokot az időkorláton túl. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az applikáció törlésével és újratelepítésével kikerülhető a jelszó megadása. Ha a gyerek érti, hogy saját jóllétének érdekében fontos betartani a képernyőidőt, könnyebben fogadja el az időkorlátra vonatkozó szabályt. A képernyőidőt felügyelő műszerfalon összefoglaló adatokat találunk a gyerek TikTokon töltött idejéről, amiből kiderül, hogy naponta mennyiszer nyitotta meg az alkalmazást, és mennyi időt töltött a használatával az elmúlt hónapban.

Korlátozott mód a kéretlen tartalmak elkerülésére

Ezzel a funkcióval távolról állítható, hogy mikor kaphat push-értesítéseket a gyerek (éjszakára mindenképpen némítottak), illetve a Korlátozott mód bekapcsolásával szabályozhatóbbak a korának nem megfelelő tartalmak. Meghatározható az is, hogy kereshet-e a TikTokon, milyen kulcsszavakkal ellátott videók ne jelenjenek meg neki, privát vagy nyilvános legyen-e a fiók, ajánlhatja-e más felhasználóknak a profil követését, és kaphat-e üzenetet, ha már elmúlt 16 éves. Az is szabályozható, hogy ki szólhat hozzá a videókhoz, ki lájkolhatja a tartalmakat. Ezen funkciókat a gyerek nem tudja felülírni, ha szülő állította be távolról.

A TikTok hivatalos oldala figyelmeztet, hogy ezek a szülőket segítő lehetőségek a mobilalkalmazásban működnek, böngészőben (asztali számítógépen vagy mobiltelefonon elérhető internetböngészőben) nem. Ekkor érdemes a böngésző és az eszköz felügyeleti lehetőségeit is feltérképezni. (A Google családi központját Android készülékeken és Chrome böngészőben, az Apple szülői felügyeleti eszközeit iPhone, iPad, Mac és Safari használata esetén.)

Mégis vannak nem megfelelő tartalmak

A legnagyobb körültekintés mellett, a szülői beállítási lehetőségek ellenére is találkozhat olyan tartalommal a gyerek, ami megzavarja, megijeszti. Ha ez megtörténik, próbáljuk higgadtan meghallgatni, megérteni a probléma lényegét, és megnyugtatni őt. A cikk írásakor egy 14 éves Korlátozott módra állított fiókjának ajánlott olyan videót az algoritmus, ahol egy tízévesről szóló horrormesét hallgathatunk, miközben a kamera szemszögével egy pályán ugrálunk a gyerekek körében népszerű Minecraft játékra hajazó videóban. A történetet a grafikus erőszak híján egy 13 évesnél idősebb már valószínűleg helyén tudja kezelni és el tudja választani a valóságtól, de egy fiatalabb gyereket még megijeszthet egy hasonló tartalom, ezért nem érdemes kisebb gyerekeknek engedélyezni az alkalmazás használatát. Ezt a videót többszöri jelentéssel sem sikerült eltávolíttatni, mert nem sérti a TikTok jól körülhatárolt leírását a kifogásolható tartalmakról, arra viszont automatikusan kínál lehetőséget a rendszer, hogy blokkoljuk a felhasználót, ha nem értünk egyet az adminisztrátori döntéssel.

A bejelentés

Jelenteni a videót, felhasználót, hozzászólást is lehet, néhány kattintással. Videót, üzenetet, hozzászólást például úgy, hogy rajta tartjuk az ujjunkat a képernyőn, vagy rákattintunk a videó mellett található nagy nyílra és kiválasztjuk a Bejelentés opciót, amit egy kis zászló jelöl. Ezután kiválaszthatjuk a bejelentés okát.

Emellett meg is lehet nézni, hogy vajon miért látjuk az adott tartalmat. A „Miért pont ez a videó” gombra kattintva egy rövid magyarázatot kaphatunk.

 

Ha egy felhasználót jelentenénk, például kifogásolható tartalomért, mások megszemélyesítéséért, csalásért, átverésért, vagy mert valószínűleg nincs 13 éves, a profilja oldalán a jobb felső sarokban található megosztás nyílra kattintva megjelenik a lehetőségek között a Bejelentés és a Letiltás opció is. Szükség esetén a lépésenként leírt problémamegoldási útmutató elérhető magyarul a TikTok oldalán.

Ha szeretnénk nyomon követni, hogy mi történt a bejelentéssel, válasszuk a Profil oldalon található három vízszintes csík alatt a Beállítások és adatvédelem opciót, majd a Támogatást. Ezután a Biztonsági központ alatt megtalálhatjuk, fellebbezhetjük a döntést.

Mindezen gyakorlati lépéseken túl a következő tippek segíthetnek nagyobb biztonságban tudni a gyerekeket a közösségi oldalakon:

 1. Odafigyelő, nyílt kommunikáció: beszéljünk rendszeresen a gyerekkel az online tevékenységeiről ugyanúgy, mint az élete többi részéről. Legyünk érdeklődők az őt lekötő témák iránt, ugyanis nagyobb eséllyel mer segítséget kérni, ha korábban megtapasztalta, hogy számíthat a szüleire. Próbáljunk nem ítélkezni, hanem valóban meghallani őt. Az eligazítás ráér ezután. Az őszinte párbeszéd segít megérteni az igényeit és aggályait, és könnyebb úgy megoldást találni, ha mindegyik fél nyitott rá.
 2. Platformok, oldalak ismerete: nézzük át az adott közösségi média felület működését, alapvető funkcióit, esetleges veszélyforrásait. Legyünk tisztában azzal, milyen (adatvédelmi) beállítások állnak rendelkezésre a gyerek biztonságáért. Tanítsuk meg, hogyan jelentsen és blokkoljon más felhasználókat, ha bármilyen oda nem illő vagy veszélyes tartalmat talál.
 3. Fiókbeállítások: ne hagyjuk, hogy a gyerekünk egyedül töltsön le alkalmazást, vagy regisztráljon fiókot. Segítsünk neki beállítani a profilját a lehető legbiztonságosabbra. Ide érthetjük a privát fiókot, kéretlen üzenetek blokkolását, és egyéb, az adott alkalmazásra jellemző biztonsági beállításokat. Technikailag természetesen megoldható, hogy ő maga töltsön le alkalmazásokat, de ha megérti, hogy ez a szintű szülői felügyelet az ő érdekében és biztonságáért van, könnyebb lesz ezeket együtt betartani.
 4. Adatvédelem és online biztonság: magyarázzuk el a gyereknek az életkorának megfelelően, hogy miért fontos az adatvédelem és az online biztonság. Az ismeretek által könnyebb megérteni a kockázatokat és a biztonságos viselkedés fontosságát. Tanítsuk meg a gyereket, hogy ne osszon meg olyan információt/tartalmat, aminek a segítségével könnyen azonosítható, vagy ami visszaélésre ad lehetőséget (például jelszó, bankkártya adatok, lakcím, telefonszám, iskola neve stb.)
 5. Digitális szabályok: határozzunk meg közösen néhány következetes és betartható digitális szabályt. Köztük lehet például a képernyőidő korlátozása, vagy a biztonságos online viselkedésre vonatkozó irányelvek. Segíthet, ha a szabályok közt van olyan, ami a szülőre és az ő képernyőidejére is vonatkozik. Fontos, hogy ezekhez a közösen meghatározott irányelvekhez mindenki tartsa magát.
 6. A tevékenység követése: kamaszkorban egyre nő az igény a magánszféra megélésére, ezt tiszteletben tartva, de ettől függetlenül vegyünk részt az online tevékenységében. Kövessük akár tisztes távolból a gyerekek fiókját, de győződjünk meg arról, hogy milyen tartalmakat osztanak meg vagy néznek. Az életkor előrehaladtával ez a kontrol fokozatosan lazulhat, ha a gyerekben már kialakult a kritikus gondolkodás, megtanulta a segítségkérés fontosságát, és számíthatunk a józan ítélőképességére.
 7. Közös időtöltés: töltsünk időt a gyerekkel olyan tevékenységekben is, amelyeknek nincs köze az online térhez. Egy közös, családi hobbi segít az online és offline egyensúly megtartásában. Ezen felül jó, ha van a gyereknek olyan saját elfoglaltsága, például sport, zene, kreatív alkotás formájában, amivel egyedül vagy csoportban is le tudja kötni magát.
 8. Szülői példa: az, ahogy a szülő a közösségi médiát, online világot kezeli, példaként áll a gyerek előtt, főleg kisebb korban, amikor még nem a kortárs csoport a viszonyítási pont. Mutassunk jó példát az online viselkedésre is!