vissza a szótárba

Grooming

Grooming (Jelenség, fogalom)

Az online behálózás során egy ismeretlen, jellemzően egy felnőtt, magát valaki másnak kiadva egy gyerek vagy fiatal bizalmát elnyerve próbál információkat kicsalni tőle, majd valahogy visszaélni hatalmi helyzetével.

Részletesen

Az interneten elsőre soha nem lehet tudni, hogy a beszélgetőtársunk az-e, akinek kiadja magát. Ez vezethet ártatlan helyzetekhez is, viszont számtalan veszélyt is rejt magában. Az utóbbinak, amikor egy felnőtt előre megfontolt szándékkal hálóz be egy fiatalabb netezőt, grooming a neve. Az esetek tanúsága szerint jellemzően magukat kamasznak kiadó felnőttek próbálnak egy-egy gyermek, fiatal bizalmába férkőzni, hogy személyes információkat csaljanak ki tőle. A behálózó hatalmi helyzetbe kerül a kapcsolat kialakítása során, amivel később visszaél. Követelhet pénzt, intim felvételeket, amelyeket ismét zsarolásra használhat, de személyes kapcsolatot, szexuális együttlétet is kezdeményezhet.

Ilyen helyzet – többek között – akkor alakulhat ki, amikor egy fiatal olyan személyt fogad el ismerőseként online, akivel valójában még soha nem találkozott. A kapcsolat megteremtéséhez elég egy szimpatikus profil, aminek tulajdonosa hasonló zenét szeret vagy azonos hobbival rendelkezik.

A behálózók tudatos stratégiát követnek, figyelve arra, hogy a beszélgetéseik bizalmasak és titkosak legyenek, az áldozatról pedig minél több személyes információt tudjanak meg.

Az online behálózás során könnyen visszaélhetnek az áldozat személyes adataival, képmásával, de szexuális zaklatásra is sor kerülhet. Ezek mind szabadságvesztéssel járó bűncselekmények.

A potenciális áldozatok elsősorban az érzelmileg elhanyagolt, kevésbé médiatudatos fiatalok. Az online behálózók általában a biztos támaszt kereső fiatalok törődésigényével élnek vissza. Gondoskodást, barátságot vagy szerelmet hazudnak az áldozatnak, aki cserébe fokozatosan bevonódik az őt egyre inkább kihasználó kapcsolatba.

A megelőzésben sokat segíthet a közösségi oldalhoz való hozzáférés korlátozása és a biztonsági beállítások megfelelő alkalmazása. Ha a gyermek hozzászólásait csak az ismerősei látják, idegeneket nem igazol vissza, akkor az viszonylagos védettséget jelent. Ez azonban csak a megfelelő médiatudatosság kialakításával érhető el. A legtöbbet azzal segítünk gyermekeinknek és ismerőseinknek, ha ezekről a problémákról és megoldási lehetőségeikről beszélgetünk velük.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 11 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom