Mit tehetsz a megelőzésért, és ha a gyermeked grooming áldozata lett?

 1. Megelőzésül: bizalmi kapcsolat, sok beszélgetés

  Ismerd a gyerekeid barátait, értsd a játékaikat, legyen olyan közös idő, amikor mesélhetnek. Ez segít majd, hogy amikor kiskamaszkorba lépve eltávolodnak, akkor is maradjon egy bizalmi szál. Ha a kisebb gyerekeket otthon állandóan kritika éri, ha semmivel nem elégedettek a szülők, esetleg a gyerek számára kedves személyeket is kritizálják, akkor az lesz a tapasztalat, hogy jobb nem elmesélni a dolgokat. Ellenben, ha a gyereknek otthon hisznek, ha nem rugalmatlan tiltásokkal és büntetésekkel akarják megóvni, akkor mernek kérdezni, mesélni és kamaszkorban is tudnak a szülőkhöz fordulni.
 2. Megelőzésül: példamutatás és szabályok a nethasználatban

  Ahogy a mindennapi élet helyzeteire hozunk szabályokat és átbeszéljük a veszélyeket, az internet világával is jó együtt ismerkedni. Ahogy a felnőttek használják a világhálót, az minta a gyerekeknek is. Jó, ha 12-13 éves korig az internetes játék, böngészés, videónézés a lakás közös tereiben történik. Különösen fontos a közös felfedezés és átbeszélt szabályok meghozása, mielőtt a gyerek elkezdi önállóan használni a közösségi médiát. Beszélni kell arról, hogy az interneten mindenki annak adja ki magát, akinek csak akarja. Legyen a gyerek számára világos, milyen veszélyeket rejt, ha személyesen találkozik egy neten megismert személlyel – és közösen gondoljátok át azt is, hogyan csökkenthetők ezek a veszélyek (például nyilvános helyen való találkozással, ahová egy felnőttel érkezik). A kamaszoknak már természetes és jogos igényük, hogy offline és online egyaránt megteremthessék a saját privát terüket, hogy a szülők bízzanak bennük, és ne kontrollálják a magánbeszélgetéseiket, kapcsolataikat – és erre nincs is szükség, ha a kamaszkor előtt jó alapokat tudtál teremteni ahhoz, hogy ha szükségét érzi, bizalommal forduljon feléd a gyermeked.
 3. Megelőzésül: technikai biztonság, adatvédelem

  Szülőként különösen fontos, hogy tisztában légy a biztonsági beállításokkal, hogy a gyerekek által is használt eszközökön legyenek szűrőszoftverek és vírusirtók. Beszéljétek át, miért fontos, hogy sehol ne adjon meg személyes adatokat, ne töltsön fel fotót és a webkamerát tartsa letakarva (kivéve persze, ha ismerősökkel videó-csetel). Közösen gondoljátok át a gyerekekkel, hogy milyen fórumon, mennyit érdemes megosztaniuk magukról. A közösségi oldalak felfedezését is jó együtt kezdeni és közösen átnézni a biztonsági beállításokat és jelentési funkciókat. Érdemes olyan beállításokat alkalmazni, hogy idegenek ne írhassanak privát üzenetet a gyerekednek, és ne lássák a megosztásait.
 4. Ha baj van: ne ess pánikba!

  Kevés ijesztőbb helyzet van, mint amikor az a gyanú támad fel egy szülőben, hogy a gyerekét használják, szexuálisan visszaélhetnek vele, nehéz, de fontos átgondoltan reagálni. Nem lenne helyes, ha a visszaélést elkövető felnőtt iránt érzett haragot a gyereked kapná. Gyakori, hogy a szülő fejében előbb kezd villogni a piros lámpa, érzi a veszélyt, de a gyerek kötődése, bizalma még töretlen a felnőtt ismerős felé. Neki a másik nem elkövető, hanem a szerelme, a barátja, a mentora, talán az egyetlen felnőtt, akiben most bízik. Ilyenkor nagyon fontos a türelem, az empátia és a higgadtság. A hirtelen tiltás, az okoseszköz elkobzása, a büntetés vagy fenyegetés, ellenkező hatást ér el, mint amit szeretnél: lehet, hogy éppen a veszélyes felnőtthöz fog menekülni a gyermeked!
 5. Ha baj van: keress megfelelő alkalmat a beszélgetéshez!

  Ha feltámad benned az aggodalom, ha hallottál, láttál valamit, ami alapján attól tartasz, a gyerekedet egy felnőtt hálózta be, érthető, ha azonnal el akarod mondani aggodalmaidat a gyerekednek, de valószínű nem perceken vagy órákon múlik a helyzet, ezért érdemes alkalmat keresni vagy teremteni rá, hogy személyesen, ne cseten vagy telefonon tudjatok beszélni, egyikőtök se siessen sehová, és tudjatok valóban egymásra figyelni.
 6. Ha baj van: légy érdeklődő és nyitott!

  Fontos, hogy a fiad, lányod el tudja mondani a saját nézőpontjából a történetet. Valamiért ez a személy, ez a kapcsolat fontossá vált neki – tiszteld meg azzal, hogy végighallgatod. A kérdéseid legyenek valós kérdések. „Az én előre megmondtam, ugye?” nem számít kérdésnek. Talán te is jobban megérted, mi történik a gyereked életében, és neki is lenne esélye átgondolni ennek a veszélyes kapcsolatnak az alakulását, ha meghallgatod, honnan ismerik egymást, hogyan kezdődött a közeledés, mitől vált a másik fontossá, hol kezdtek rosszra fordulni a dolgok. Nagyon gyakori, hogy a gyerekben is vannak már rossz érzések, érzi, hogy valami nem oké, átlépett a felnőtt egy határon, de ezzel nem könnyű szembenézni. Nagy lépés, ha ki tudja mondani a benne lévő rossz érzéseket.
 7. Ha baj van: ne hibáztasd!

  A segítő szakmák tapasztalatai és nemzetközi kutatások szerint is a szexuális bűncselekmények, zaklatások áldozatait leginkább a hibáztatástól, megítéléstől való félelem tartja vissza attól, hogy segítséget kérjenek. Lehetséges, hogy a gyereked meggondolatlan volt – sajnos az online kommunikáció gyorsasága, személytelensége miatt nem mindig gondolunk át minden következményt a küldés gomb megnyomása előtt -, vagy titkolózott, áthágott valamilyen közösen lefektetett szabályt, ahogy az tizenéves korban gyakorta megesik, de az igazi baj az, hogy mindezzel egy tetteiért teljes felelősséggel tartozó felnőtt visszaélt, a helyzetet önző és aljas módon kihasználta. A tanulságok levonása bőven ráér, előrébb való, hogy a gyereked érezze: megérted őt, mellette állsz, és jót akarsz neki.
 8. Ha baj van: kérjetek közösen segítséget!

  A segítségkérésben is tudj példa lenni a gyereknek! Ha a gyerekedet egy rosszindulatú felnőtt behálózta, csábította, különösen, ha képeivel, adataival visszaélt, ha szexuális visszaélést követett vagy tervezett elkövetni ellene, akkor ez egy olyan helyzet, amiben fontos, hogy te is tudj segítséget kérni. Ha bűncselekmény történt, akkor a rendőrséghez kell fordulni. A grooming olyan folyamat, ami miatt a fiadnak, lányodnak feltehetően pszichológusi segítségre lesz szüksége, de érdemes lehet a saját kérdéseiddel, aggodalmaiddal kapcsolatban szülőként is szakemberrel beszélni.

De mit jelent ez magyarul?

A grooming angol kifejezés, ahogy a digitális világ történéseinek megannyi szakkifejezése is az angolból érkezik. Nézzük, mennyire ismered őket.

Hová fordulhatsz segítségért?

Itt csak rövid leírást adunk a segítséget kínáló szolgálatokról, az elérhetőségeiket az oldal alján felsorolt linkeken találod.

Rendőrség
Ha bűncselekményt követett el valaki a gyerekeddel szemben, vagy bizonytalan vagy, hogy ami történt bűncselekmény-e, fordulj a rendőrséghez. Fontos a saját gyereked szempontjából is, hogy ki legyen mondva, ha bűncselekmény történt, illetve az is, hogy az elkövető ne ismételhesse meg tettét.
Kék Vonal
A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által működtetett 116 000 számon elérhető Segélyvonal az Eltűnt és Bántalmazott Gyerekekért éjjel-nappal elérhető, ha szülőként vagy gyerekekkel foglalkozó szakemberként konzultálnál egy gyerek helyzetéről. A 116 111 Lelkisegély-vonalat, illetve a honlapon elérhető online konzultációs lehetőségeket ajánlhatod gyerekeknek és 24 év alatti fiataloknak.
Internet Hotline
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság oldalán lehetőség van bejelenti az illegális, zaklató vagy engedély nélkül közzétett tartalmakat. Összegyűjtve olvasható az összes jogi tudnivaló is az internetes veszélyekkel kapcsolatban.
Pszichológiai segítség
A grooming, a szexuális bántalmazás vagy bármilyen visszaélés komoly lelki gyötrelmeket okoznak, feldolgozásukhoz gyakran pszichológusi vagy akár pszichoterápiás segítség kell. Ingyenesen elérhető pszichológusok dolgoznak a Családsegítő és Gyermekjóléti Központokban, a Pedagógiai Szakszolgálatoknál és a Gyermekpszichiátriai és Mentálhigiénés Ambulanciákon.

Megosztom