Rosszindulatú felnőttek hálójában

 • Táler Orsolyaa Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vezetője
 • Olvasási idő:
  11 perc
  Közzétéve:
  2021. október 25.

Az online térben rosszindulatú idegenektől is meg kell védeni a gyerekeket. A virtuális világ remek lehetőséget kínál új kapcsolatokra, de a gyerekek különösen ki vannak téve az online ismerkedés árnyoldalának, a rosszindulatú csábításnak, behálózásnak. A digitális fórumokon nem minden az, aminek látszik…


Angol kifejezéssel groomingnak, magyarul behálózásnak vagy becserkészésnek hívjuk azt a helyzetet, amikor egy rosszindulatú felnőtt alakít ki kapcsolatot egy gyermekkel, vagy gyermekekkel. A felnőtt jellemző célja ezekben az esetekben, hogy érzelmi köteléket kiépítve visszaéljen a gyerek bizalmával. A cél sokszor szexuális kapcsolat, gyermekprostitúció, gyermekpornográf tartalmak készítése vagy más jellegű kihasználás.

Ahogy a hétköznapokban sem könnyű – még felnőtteknek sem – a neten elválasztani az álhíreket, reklámokat a tényektől, úgy a gyerekeknek sem könnyű megkülönböztetni a jószándékú kortársat vagy segítő felnőttet  a veszélyes idegenektől vagy rossz szándékú ismerősöktől.

Mit tesznek a behálózók?

Bármilyen virtuális fórumon, például közösségi hálón, chat szobában vagy online játékban az elkövető a gyerek bizalmába férkőznek, kapcsolatot építenek vele. Az interneten az offline életben ismert felnőttek is megtalálhatják a gyerekeket, akár másnak adva ki magukat. Előfordul, hogy a rosszszándékú felnőtt a valós személyiségét eltitkolva, álnéven regisztrál, más életkorral, más nemmel. De a gyereket, a gyerek egész családját ismerő családi barátok vagy a gyerek közelében lévő tanárok, edzők is közeledhetnek rossz szándékkal az internetes felületeken.

Jellemzően előkészítik a behálózást: adatokat gyűjtenek a kiszemelt áldozatról, hogy annak megfelelően minél vonzóbbnak mutathassák magukat. Megtalálják minden gyereknél a gyenge pontot: van, hogy segítséget kérnek, máskor a megmentő szerepében tűnnek fel, a magányosnak barátságot ígérve, máskor szerelmet vagy jól fizető munkalehetőségeket.

A bizalom elnyerése érdekében az ismerkedés kezdetén általában minden rózsás: sok a dicséret, a pozitív megerősítsek, akár ajándékok. A gyereket éppen becserkésző felnőtt szívesen áll az elégedetlen kamaszok mellé, és szidja a gyereket körül vevő családot, intézményeket, iskolát – ezzel egyrészt szimpatikussá téve magát, másrészt egyre jobban elszigetelve az áldozatot.

Ami történik, titok.

Az elkövetőnek fontos, hogy hangsúlyozza, mennyire fontos a kapcsolat titokban tartása.

Jellemzően az első kellemetlen és/vagy veszélyes, illegális kérések, a szexuális tartalmú üzenetek, vagy képek kölcsönös küldése, a személyes találkozó felvetése, akkor következnek, amikor a kapcsolat már kellően mély. A gyereknek érzelmileg fontos, bizalmas és titkos.

Miért veszélyes?

A grooming sokszor ártatlan beszélgetésekkel kezdődik. A felnőtt lehet egy mentor, mester, idősebb jó barát szerepében – de a szándéka sosem a gyermekfél érdekeit szolgálni. Lehet, hogy érzelmileg, lehet, hogy szexuálisan, lehet, hogy anyagilag használja ki a gyereket, de az előbb-utóbb maga is rájön, hogy használják.

A kihasználtság, becsapottság érzése bizalomvesztéssel jár, és a bizalom gyakran nemcsak az elkövetővel szemben törik meg az áldozatban, hanem az egész világgal, és önmagával szemben is.

Mindennek nagyon súlyos pszichés következményei lehetnek, az önértékelési problémáktól át a serdülőkori depresszióig, ami gyakran ott áll a fialakori öngyilkosságok hátterében.

A grooming célja sokszor személyes találkozók elérése, ahol szexuális erőszak, szexuális visszaélés történhet. Egy titkos, nem nyilvános helyen történt találkozón a fizikai bántalmazástól, a konkrét életveszélytől is lehet tartani.

A kihasználásnak egy másik változata, ahol a gyerekeket olyan felnőttek csábítják, akik aztán illegális cselekményekre veszik rá őket, droggal, lopásokkal kapcsolatos akciókban vonják be a gyerekeket, elindítva egy kriminalizálódó úton. A gyermekprostitúciónak is lehet előszobája a grooming.

Előfordul az is, hogy a kapcsolat online marad, hogy nem a személyes találkozó a cél, hanem a gyerekekről készült szexuális tartalmú képek, videók megszerzése. A sextortion, azaz a szexuális tartalmú netes zsarolás során általában egy álprofil mögött rejtőzködő felnőtt próbálja az online térben megismert gyerekeket/fiatalokat rábírni arra, hogy magukról szexuális tartalmakat osszanak meg vele.

Mint abban a tavalyi kampányfilmben, amelyet a cikk végén ajánlunk.

A szexuális tartalom megszerzése után azzal fenyegetik az áldozatot, hogy ha nem küld több hasonló képet/videót, a szexuális tartalmat megosztják a fiatal családjával, barátaival, osztálytársaival.

A grooming jelei

A listába szedett tünetek mögött persze nem csak a grooming lehet. Ráadásul nincs könnyű dolga senkinek, aki egy átlagos serdülő viselkedését figyelve szeretné megállapítani, hogy ez „csak a normál kamaszodás” vagy érdemes aggódni. De a hirtelen viselkedés-változásoknak általában oka van. Fontos, hogy legyenek őszinte érdeklődés motiválta kérdéseink a ránk bízott gyerekek offline – online barátairól, az őket körülvevő felnőttekről, az őket ért élményekről, hatásokról. Bár serdülőkorban természetes, hogy nő a távolság a szülőktől, több a titok, nagyobb az intim tér, ha a kamaszkor előtt jó volt a szülő-gyerek kapcsolat, akkor remélhető, hogy tudja a gyermekünk, hogy bátran forduljon hozzánk, ha bajban van.

Hirtelen megváltozik a viselkedése, sokkal több a titok, kevesebb a válasz az érdeklődő kérdésekre.

Elhanyagolja a régi barátokat, kortárs kapcsolatokat.

Sok időt tölt magányosan, a gép előtt vagy telefonnal a kezében.

Teljesítménye leromlik, étkezési vagy alvászavarok jelennek meg.

Hirtelen fokozott szexuális érdeklődést mutat, szexuális tartalmú célzásokat tesz, ilyen kifejezések jelennek meg a beszédében.

Ajándéktárgyak, új stílusú ruhák jelennek meg nála, vagy pénz, amiről nem tudható, honnan van.

Titkolja, hogy kik a barátai, egyre több időt tölt az otthonán kívül.

Ingerlékeny, feszülten, agresszíven viselkedik.

Magába fordul, jellemzően lehangolt, örömtelen, esetleg az önsértés is megjelenik nála.

Tévhitek, amik nehezítik a megelőzést

„A szexuális bűncselekményeket rettentő fura alakok követik el.”
Káros tévhit, hogy furcsa, rémisztő emberek jelentik a veszélyt a gyermekeinkre.
Végigolvasom
„A pedofil férfiaktól kell félteni a gyerekeket.”
Nem igaz, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket elsősorban pedofil emberek követik el.
Végigolvasom
„Az áldozat is tehet a történtekről.”
A lehető legkárosabb reagálás a gyerekeket ért bármilyen abúzusra az ő hibáztatásuk.
Végigolvasom
„Az idegenek a veszélyesek.”
A statisztikák és a segélyvonalunk tapasztalatai mást mutatnak.
Végigolvasom
„Az én gyerekemmel ilyen biztosan nem történik!”
Az a szomorú igazság, hogy a rossz szándékú felnőttek megkörnyékezhetik bármelyik gyereket.
Végigolvasom

Mit tehetsz a megelőzésért, és ha a gyermeked grooming áldozata lett?

 1. Megelőzésül: bizalmi kapcsolat, sok beszélgetés

  Ismerd a gyerekeid barátait, értsd a játékaikat, legyen olyan közös idő, amikor mesélhetnek. Ez segít majd, hogy amikor kiskamaszkorba lépve eltávolodnak, akkor is maradjon egy bizalmi szál. Ha a kisebb gyerekeket otthon állandóan kritika éri, ha semmivel nem elégedettek a szülők, esetleg a gyerek számára kedves személyeket is kritizálják, akkor az lesz a tapasztalat, hogy jobb nem elmesélni a dolgokat. Ellenben, ha a gyereknek otthon hisznek, ha nem rugalmatlan tiltásokkal és büntetésekkel akarják megóvni, akkor mernek kérdezni, mesélni és kamaszkorban is tudnak a szülőkhöz fordulni.

 2. Megelőzésül: példamutatás és szabályok a nethasználatban

  Ahogy a mindennapi élet helyzeteire hozunk szabályokat és átbeszéljük a veszélyeket, az internet világával is jó együtt ismerkedni. Ahogy a felnőttek használják a világhálót, az minta a gyerekeknek is. Jó, ha 12-13 éves korig az internetes játék, böngészés, videónézés a lakás közös tereiben történik. Különösen fontos a közös felfedezés és átbeszélt szabályok meghozása, mielőtt a gyerek elkezdi önállóan használni a közösségi médiát. Beszélni kell arról, hogy az interneten mindenki annak adja ki magát, akinek csak akarja. Legyen a gyerek számára világos, milyen veszélyeket rejt, ha személyesen találkozik egy neten megismert személlyel – és közösen gondoljátok át azt is, hogyan csökkenthetők ezek a veszélyek (például nyilvános helyen való találkozással, ahová egy felnőttel érkezik). A kamaszoknak már természetes és jogos igényük, hogy offline és online egyaránt megteremthessék a saját privát terüket, hogy a szülők bízzanak bennük, és ne kontrollálják a magánbeszélgetéseiket, kapcsolataikat – és erre nincs is szükség, ha a kamaszkor előtt jó alapokat tudtál teremteni ahhoz, hogy ha szükségét érzi, bizalommal forduljon feléd a gyermeked.

 3. Megelőzésül: technikai biztonság, adatvédelem

  Szülőként különösen fontos, hogy tisztában légy a biztonsági beállításokkal, hogy a gyerekek által is használt eszközökön legyenek szűrőszoftverek és vírusirtók. Beszéljétek át, miért fontos, hogy sehol ne adjon meg személyes adatokat, ne töltsön fel fotót és a webkamerát tartsa letakarva (kivéve persze, ha ismerősökkel videó-csetel). Közösen gondoljátok át a gyerekekkel, hogy milyen fórumon, mennyit érdemes megosztaniuk magukról. A közösségi oldalak felfedezését is jó együtt kezdeni és közösen átnézni a biztonsági beállításokat és jelentési funkciókat. Érdemes olyan beállításokat alkalmazni, hogy idegenek ne írhassanak privát üzenetet a gyerekednek, és ne lássák a megosztásait.

 4. Ha baj van: ne ess pánikba!

  Kevés ijesztőbb helyzet van, mint amikor az a gyanú támad fel egy szülőben, hogy a gyerekét használják, szexuálisan visszaélhetnek vele, nehéz, de fontos átgondoltan reagálni. Nem lenne helyes, ha a visszaélést elkövető felnőtt iránt érzett haragot a gyereked kapná. Gyakori, hogy a szülő fejében előbb kezd villogni a piros lámpa, érzi a veszélyt, de a gyerek kötődése, bizalma még töretlen a felnőtt ismerős felé. Neki a másik nem elkövető, hanem a szerelme, a barátja, a mentora, talán az egyetlen felnőtt, akiben most bízik. Ilyenkor nagyon fontos a türelem, az empátia és a higgadtság. A hirtelen tiltás, az okoseszköz elkobzása, a büntetés vagy fenyegetés, ellenkező hatást ér el, mint amit szeretnél: lehet, hogy éppen a veszélyes felnőtthöz fog menekülni a gyermeked!

 5. Ha baj van: keress megfelelő alkalmat a beszélgetéshez!

  Ha feltámad benned az aggodalom, ha hallottál, láttál valamit, ami alapján attól tartasz, a gyerekedet egy felnőtt hálózta be, érthető, ha azonnal el akarod mondani aggodalmaidat a gyerekednek, de valószínű nem perceken vagy órákon múlik a helyzet, ezért érdemes alkalmat keresni vagy teremteni rá, hogy személyesen, ne cseten vagy telefonon tudjatok beszélni, egyikőtök se siessen sehová, és tudjatok valóban egymásra figyelni.

 6. Ha baj van: légy érdeklődő és nyitott!

  Fontos, hogy a fiad, lányod el tudja mondani a saját nézőpontjából a történetet. Valamiért ez a személy, ez a kapcsolat fontossá vált neki – tiszteld meg azzal, hogy végighallgatod. A kérdéseid legyenek valós kérdések. „Az én előre megmondtam, ugye?” nem számít kérdésnek. Talán te is jobban megérted, mi történik a gyereked életében, és neki is lenne esélye átgondolni ennek a veszélyes kapcsolatnak az alakulását, ha meghallgatod, honnan ismerik egymást, hogyan kezdődött a közeledés, mitől vált a másik fontossá, hol kezdtek rosszra fordulni a dolgok. Nagyon gyakori, hogy a gyerekben is vannak már rossz érzések, érzi, hogy valami nem oké, átlépett a felnőtt egy határon, de ezzel nem könnyű szembenézni. Nagy lépés, ha ki tudja mondani a benne lévő rossz érzéseket.

 7. Ha baj van: ne hibáztasd!

  A segítő szakmák tapasztalatai és nemzetközi kutatások szerint is a szexuális bűncselekmények, zaklatások áldozatait leginkább a hibáztatástól, megítéléstől való félelem tartja vissza attól, hogy segítséget kérjenek. Lehetséges, hogy a gyereked meggondolatlan volt – sajnos az online kommunikáció gyorsasága, személytelensége miatt nem mindig gondolunk át minden következményt a küldés gomb megnyomása előtt -, vagy titkolózott, áthágott valamilyen közösen lefektetett szabályt, ahogy az tizenéves korban gyakorta megesik, de az igazi baj az, hogy mindezzel egy tetteiért teljes felelősséggel tartozó felnőtt visszaélt, a helyzetet önző és aljas módon kihasználta. A tanulságok levonása bőven ráér, előrébb való, hogy a gyereked érezze: megérted őt, mellette állsz, és jót akarsz neki.

 8. Ha baj van: kérjetek közösen segítséget!

  A segítségkérésben is tudj példa lenni a gyereknek! Ha a gyerekedet egy rosszindulatú felnőtt behálózta, csábította, különösen, ha képeivel, adataival visszaélt, ha szexuális visszaélést követett vagy tervezett elkövetni ellene, akkor ez egy olyan helyzet, amiben fontos, hogy te is tudj segítséget kérni. Ha bűncselekmény történt, akkor a rendőrséghez kell fordulni. A grooming olyan folyamat, ami miatt a fiadnak, lányodnak feltehetően pszichológusi segítségre lesz szüksége, de érdemes lehet a saját kérdéseiddel, aggodalmaiddal kapcsolatban szülőként is szakemberrel beszélni.

Anonimitás

A közösségi médiában nem minden és mindenki az, aminek és akinek látszik. Ismeretlenség, maszkok és valódi identitás a neten: Te felismered, ki vagy mi van az álarc mögött?

Hová fordulhatsz segítségért?

Itt csak rövid leírást adunk a segítséget kínáló szolgálatokról, az elérhetőségeiket az oldal alján felsorolt linkeken találod.

Rendőrség
Ha bűncselekményt követett el valaki a gyerekeddel szemben, vagy bizonytalan vagy, hogy ami történt bűncselekmény-e, fordulj a rendőrséghez. Fontos a saját gyereked szempontjából is, hogy ki legyen mondva, ha bűncselekmény történt, illetve az is, hogy az elkövető ne ismételhesse meg tettét.
Kék Vonal
A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által működtetett 116 000 számon elérhető Segélyvonal az Eltűnt és Bántalmazott Gyerekekért éjjel-nappal elérhető, ha szülőként vagy gyerekekkel foglalkozó szakemberként konzultálnál egy gyerek helyzetéről. A 116 111 Lelkisegély-vonalat, illetve a honlapon elérhető online konzultációs lehetőségeket ajánlhatod gyerekeknek és 24 év alatti fiataloknak.
Internet Hotline
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság oldalán lehetőség van bejelenti az illegális, zaklató vagy engedély nélkül közzétett tartalmakat. Összegyűjtve olvasható az összes jogi tudnivaló is az internetes veszélyekkel kapcsolatban.
Pszichológiai segítség
A grooming, a szexuális bántalmazás vagy bármilyen visszaélés komoly lelki gyötrelmeket okoznak, feldolgozásukhoz gyakran pszichológusi vagy akár pszichoterápiás segítség kell. Ingyenesen elérhető pszichológusok dolgoznak a Családsegítő és Gyermekjóléti Központokban, a Pedagógiai Szakszolgálatoknál és a Gyermekpszichiátriai és Mentálhigiénés Ambulanciákon.