vissza a szótárba

QAnon

QAnon (Jelenség, fogalom)

A már önmagában is hihetetlen Pizzagate összeesküvés-elméletre, amely szerint a politikai és kulturális elit egy alagsorral nem rendelkező épület alagsorában ront meg fiatalkorúakat, újabb rétegek rakódtak, így jött létre a QAnon. A hívei szerint az USA romlott, megtisztulást pedig Donald Trump hozhat.

Részletesen

Napjaink leghatásosabb, legnépszerűbb és leginkább virálisan terjedő összeesküvés-elmélete a QAnon. A mozgalom egy rejtélyes Q nevű felhasználó posztjain alapszik, amelyek 2017-től 2020-ig jelentek meg a 8chan (később 8kun) oldalon. A rövid posztokat a közösség kultikus szövegekként értelmezi, fejtegeti, rendezi narratívába.

Az összeesküvés-elmélet hívei változatos dolgokban hisznek, ám van köztük néhány közös elem:

  • szupergazdag sátánista kannibál pedofilok klánja munkálkodik az Egyesült Államokban;
  • céljuk a hatalmuk megtartása és Trump elnök megbuktatása (volt) puccsal vagy más eszközökkel;
  • közelít a Vihar nevű nagy tisztogató kampány, ami a klánt lebuktatja;
  • minderről Q szivárogtat ki információkat, aki különleges titkosszolgálati forrásokkal rendelkezik, lehet, hogy ő Trump elnök egy közeli tanácsadója, talán Steve Bannon, esetleg maga az elnök.


Az elméletet ugyan nem támasztják alá a valóságos történések, de a 2020-as választási évben nagyon népszerűvé vált Trump bázisának egy jelentős részénél. A QAnonra utaló logókat, feliratokat nem csak az elnök kampányeseményein részt vevő civilek ruházatán, de esetenként a fegyveres testületek egyenruháján is fel lehetett fedezni. Maga az elnök többször is megosztotta a Twitteren Q vagy Q-értelmezők posztjait.

A Facebook 2020. augusztusi felmérése szerint az összeesküvés-elméletnek több mint egymillió követője volt, akik különböző zárt csoportokban cseréltek eszmét. Miután Donald Trump elvesztette a választást, egy januári nyilvános beszéde után a QAnon rajongók és egyéb szélsőségesek támadást indítottak az amerikai Kapitólium, a kongresszus székháza és a képviselők ellen. A puccskísérletben részt vevők ügyét még tárgyalják a bíróságok.

Biden elnök győzelmével a mozgalom nem tűnt el. Ráadásul, mivel a QAnon a vallásos szektákhoz hasonlóan működik, a rejtett tudás megszerzésének lehetőségét ígéri, ezért nagyon nehéz a híveit deradikalizálni. Az összeesküvés-elméletbe bevonódás gyakran jár együtt a családtagoktól való elidegenedéssel, ez tovább nehezíti a feladatot.

Mit tesznek a nagy közösségi oldalak?

2020-ban az FBI egy gyorsjelentésben olyan szervezetként nevezte meg a QAnont, amely belföldi terrorista fenyegetést jelenthet. A Reddit közösségi oldal letiltotta az összeesküvésben hívők egy nagy fórumát. Ebben követte a Facebook és több közösségi szolgáltatás is. Néhány népszerű Q-magyarázó is elveszítette közösségimédia-felületét vagy csatornáját, és a deplatforming csapását is hozzáírhatta az összeesküvéshez. Az amerikai törvényhozásban azonban vannak frissen megválasztott QAnon-hívő képviselők. Ők tovább népszerűsítik az elméletet a nyilatkozataikban, illetve Twitter- és Facebook-oldalaikon.

Amerikai műfaj, csúcsra járatva

Az összeesküvés-elméletek tipikusan amerikai műfajnak számítottak mindig is. Elvétve megtalálhatók voltak a híveik más kontinenseken is, de a jelenség tömegessé az USA-ban vált. A QAnon azonban új minőséget jelent. A laposföldben vagy az üreges földben hívők közül nem kerültek ki erőszakos, belföldi terroristák. Még a holdra szállást tagadók sem radikalizálódtak arra a szintre, hogy erőszakos cselekedeteket kövessenek el. Sőt, Buzz Aldrin amerikai űrhajós volt az, aki egyszer behúzott egyet egy, az általa átélteket kétségbe vonó provokátornak.

A QAnon azonban eljutott a különböző erőszakszervezetek tagjai közé. Rendőröket és katonákat is fotóztak Q-s ruhadarabokban. A Pizzagate összeesküvés-elméletben szereplő pizzériába egyszer betért egy, az elméletben hívő belföldi terrorista a lövöldözés szándékával (nem rajta múlt, hogy végül is nem volt mire lőnie). A Kapitólium elleni 2021. januári támadásban, aminek több halálos áldozata is volt, és ami minden kritérium szerint puccskísérletnek tekinthető, is ott voltak a Q-hívők. Az összeesküvés-elmélet elterjedéséhez, majd tömegessé válásához pedig arra volt szükség, hogy a hívők egymás között kibeszélhessék az aktuális elméleteket. Illetve, hogy a Q és jóslatai köré kiépült legendáriumot gyorsan lehessen frissíteni új elemekkel. Mindkét tulajdonságot az internet tette lehetővé, és azok a közösségi oldalak, amelyek a tartalom moderálása helyett hagyták terjedni a veszélyes elméleteket.

Cullen Hoback dokumentumfilmes a Q: Before the Storm című sorozatában határozottan érvel amellett, hogy az egész Q jelenséget a 8chan oldal gazdája és adminisztrátora, egy huszonéves, alt-right meggyőződésekkel teli nerd, Ron Watkins hozta létre, és ő maga is posztolt Q néven.

Háttér:

A mozgalom rövid, de globális története

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom