vissza a szótárba

Alt-right

Alt-right (Jelenség, fogalom)

Donald Trump amerikai elnök támogatói közül indult el az alt-right mozgalom, de máshol is meg tudta vetni a lábát a közösségi hálón jól terjedő, mémekben kommunikáló szélsőséges politikai beszédmód.

Részletesen

Az internet korára szabott jobboldaliságot az Egyesült Államokban találták ki. Barack Obama elnök politikája ellen létrejött a Tea Party nevű, a hagyományos kétpárti szerkezeten kívüli fundamentalista szervezet, amely a karrierpolitikusok helyett az ország vezetésében járatlan, összeesküvés-elméletekre fogékony helyi jelöltekre épült. Donald Trump megválasztását már egy újabb csoport, az alt-right támogatta.

Az alt-right harsányabb, konfrontatívabb és sértőbb, mint a Tea Party volt. A mozgalom a közösségi oldalakra van szabva, ahol a megosztó tartalmak remekül terjednek. A YouTube és a Facebook algoritmusa ráadásul hajlamos egyre szélsőségesebb tartalmakat ajánlani. Gyakran hangzik el az a kritika, hogy az online közbeszéd eldurvulásáért, a nézők radikalizálásáért a gyengén moderált online platformok felelősek. Könnyen lehet, hogy az ember csak a globális pénzrendszert szeretné megérteni, de a második magyarázó videó már a gyíkemberek világ-összeesküvését magyarázza.

Az alt-right remekül boldogult ebben a közegben, de az sem ártott, hogy amerikai konzervatív, libertariánus és európai mércével szélsőjobboldalinak számító pénzemberek komoly médiabirodalmat építettek fel köré. A mozgalom szellemi atyja Steve Bannon volt, aki ellen a január 6-i puccskísérlettel összefüggésben büntetőeljárás zajlik. A médiabirodalom két központja a Breitbart News híroldal és a még szélsőségesebb InfoWars volt, de a Republikánus Párthoz közeli Fox News tévécsatornán is gyakran megfordultak az alt-right hangadói.

A mozgalom érdekessége azonban az, hogy míg bármelyik párt vagy mozgalom fő alakjai leginkább a televíziós nyilatkozatot tekintették a legfontosabb médiaaktivitásuknak, addig az alt-right mémekben, Twitter-bejegyzésekben és egyéb rövid műfajokban is meg tud nyilvánulni.

A pedofília témában tett botrányos nyilatkozata után eltűnt Milo Yiannopoulos és a Trump elnökkel formálisan szakító Bannon után is létezik a mozgalom. A youtuberek között többen jelentős követőtábornak közvetítik az alt-right bevándorlásellenes, a progresszív politikát és a multikulturalizmust elutasító üzeneteit.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi tartozik az alt-right politikához. A bevándorlóellenes fegyveres radikalizmustól a feminizmus elutasításán át az internetes trollkodásig tart a főbb témák sora. Alapvető vonása a mozgalomnak a szólásszabadság mindenen felülinek értékelése, ezzel akár a gyűlöletbeszéd bizonyos formáinak tolerálása is. Az alt-right nem is annyira nézeteiben különbözik a korábbi szélsőjobboldali mozgalmaktól, inkább kommunikációs eszközei, stilisztikája és általános hangütése különbözteti meg az előzményektől.

Háttér:

A 444 összefoglalója 2016-ból

A Mandiner összefoglalója 2017-ből

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom