vissza a szótárba

Loot box

Loot box (Jelenség, fogalom)

Még a legerőszakosabb videojáték is elmondhatja magáról büszkén, hogy legalább nem számít szerencsejátéknak. Mára azonban gyakorivá vált egy olyan játékbeli kereskedelmi megoldás, ami száz forintonként veszi ki a pénzt a játékosok zsebéből.

Részletesen

A free-to-play játékok finanszírozására több módszert találtak ki. Ezek közül a legveszélyesebb a loot box nevű, logikájában a zsákbamacskára emlékeztető termék. Olyan játékokban bukkanhat fel, amelyekben különböző kiegészítőkért lehet fizetni. Ilyen kiegészítők lehetnek például:

* játékos animációk

* táncanimációk

* digitális ruha a karakterünkre

* új színséma a játék fegyvereire

* új színséma a játékban szereplő autókra

De bármely, a játékmenetet nem befolyásoló egyéb kiegészítő is elképzelhető. Minden ilyen kizárólag kozmetikai kiegészítő a játékosok önreprezentációját segíti. Magyarul, a „digitálisan jól öltözött” karakter megkülönbözteti magát az alapanimációt, színsémát, autót használó szegényebb játékostól.

Hagyományosan ezeket a kiegészítőket egyesével lehet megvenni nagyjából szabott áron. Egy új pixelautó ára X játékbeli valuta, amely valutát valós pénzért lehet megvenni. Tiszta sor. Viszont a játékfejlesztő teremthet mesterséges szűkösséget: egyes kiegészítők számát limitálhatja, teremthet ritka, csak nehezebben megszerezhető dolgokat, amelyek ára magasabb.

A loot boxok az után jelentek meg, hogy a fenti két módszert a tökélyre fejlesztették a játékcégek. A zsákbamacska kinyitásával ugyanolyan tárgyakhoz jutnak hozzá a játékosok, amelyeket máshogy is megvehetnének.

Az viszont, hogy egy alacsonyabb értékű loot boxhoz való kulccsal értékesebb zsákmányhoz juthatnak, az összes rossz szerencsejátékos-ingert felkelti.

 A loot boxok elérték a politikusok ingerküszöbét is. Belgiumban már be is tiltották ezeket a digitális jószágokat arra hivatkozva, hogy szerencsejátéknak minősülnek. Nagy-Britannia szintén fontolgatta a loot boxok betiltását. Érdekes módon a játékipar is partner lehet ebben a változtatásban. A játékcégek nem érdekeltek abban, hogy az kötődjön hozzájuk, hogy a szüleik bankkártyáját használó kiskorú felhasználóknak szerveznek szerencsejátékot.

A legváltozatosabb játékokban lehet loot boxot találni. Mindegy, hogy egy ingyenes lövöldözős programról vagy a FIFA focis játékról van-e szó, mindkettőbe be lehet illeszteni ezt a pénzkereseti módot. Ugyanúgy, ahogy a játékbeli pénzköltési lehetőségeket, ennek a meglétét is a szülőnek kell ellenőrizni. Első támpontnak a játék PEGI-besorolását érdemes megnézni. A megfelelő oldalakon azt is mutatja a rendszer, hogy például van-e pénzköltési lehetőség a programban. Amennyiben igen, ráadásul loot boxos, úgy az a fiatalabb gyermekek számára egyáltalán nem ajánlott.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom