vissza a szótárba

Free-to-play

Free-to-play (Jelenség, fogalom)

Az ingyen letölthető játékok sincsenek feltétlenül ingyen. Animációkért, digitális karakterünk új ruháiért vagy autódizájnokért valódi pénzt kérhet a játék. Az egymást követő fizetések pedig komoly összeggé is összeállhatnak.

Részletesen

A videojátékok fejlesztésének és a többjátékos módhoz szükséges szerverek üzemben tartásának árát több módon ki lehet gazdálkodni. Az egyszerű és régi modell az volt, hogy a vásárló fizet X forintot a játékért, ezért kap egy ideig frissítéseket, illetve szerencsés esetben online szolgáltatásokat. A többjátékos online játékokkal megjelent a havidíj, az egyjátékos világban pedig az epizodikusan megjelenő fizetős tartalom vált alternatív modellé. Az előbbire példa a World of Warcraft internetes szerepjáték, amely havi előfizetési díjért elérhető. Epizodikus tartalommal pedig például a Borderlands játék bővül. A két finanszírozási módban az a közös, hogy a játékos közvetlenül fizet a játék frissüléséért.

A free-to-play modellek teljesen máshogy üzemelnek. A program letöltése, a regisztráció ingyen van, havidíjat pedig nem kér a fejlesztő. Bárki letöltheti teljesen ingyenesen a legsikeresebb lövöldözős játékot, a Fortnite-ot. A játékon belül extrákért elkért apró összegekből azonban pazarul meg tud élni egy fejlesztőstúdió, ha elég népszerű a játékuk. Hogy milyen extrákról van szó?

* táncanimációk a karakternek

* új színek a játékban használt fegyverre

* járművek

* új játékos modellek

Közös pont, hogy mindegyik kozmetikai módosítás, nem lesz egyszerűbb nyerni attól, hogy megvásároltuk bármelyiket. Ugyanolyan eséllyel indul az, aki vett szebb ruhát, fegyvert és animációkat, és az is, aki csak letöltötte a játékot.

A free-to-play játékokért nem kell kifizetni azt a 10–15 ezer forintot, amibe egy új játék kerül a megjelenés napján.

Az apróságok megvásárlásával azonban könnyen költhet ugyanannyit vagy akár többet is a játékos a programban.

A helyzetet súlyosbítja, ha lootboxokat (ami lényegében egy digitális zsákbamacska, amiben virtuális kincseket lehet találni) is lehet venni a játékban. Ezek annyira népszerűvé váltak a fiatalok között, hogy több EU-tagállamban be is tiltották.

Javaslatunk a következő: amennyiben gyermeke free-to-play játékkal játszik, üljön mellé, és magyaráztassa el magának, milyen fizetős funkciók vannak benne, és miért ad(na) pénzt a gyermek.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom