vissza a szótárba

Steam

Steam (Platform, szoftver, termék)

A videojátékok a digitális világ szülöttei, emiatt ezek alkalmazkodtak legjobban az internetes gazdasághoz. Film- vagy zeneboltból keresve sem találunk olyat, amilyet a Steam felépített.

Részletesen

A játék jó ideje nem egy játékkazetta, CD vagy DVD. Esetenként (lásd free-to-play) annyira nem, hogy a program telepítéséhez nem is kell fizetnünk. De még a hagyományosabb modellben dolgozó játékstúdiók is igyekeznek digitális játékboltokban árusítani a játékaikat. A digitális játékbolt jellemzően két részből áll: egyrészt egy webbolthoz hasonló weboldalból, ahol akár vásárolhatunk is, másrészt pedig egy, a gépre telepítendő kliensprogramból, amely a játékok telepítését elvégzi. A teljesség igénye nélkül a következő hasonló online platformok elérhetők még:

* Steam

* GOG Galaxy

* Uplay

* Epic Game Store

* Humble Store

Természetesen az Xbox-konzol és a Sony Playstation játékgépe is rendelkezik olyan beépített felülettel, amely a játékvásárlástól a barátokkal való csevegésig számtalan funkciót kínál.

A digitális játékbolti platformok üzemeltetőinek érdeke, hogy teljes élményt adjanak. A bolti kliens figyeli, mennyit játszottunk, lehetővé teszi, hogy megosszuk a játékokban készített képernyőfotóinkat, és barátoknak jelöljünk más játékosokat, akikkel együtt szoktunk kalandozni. Emellett pedig természetesen frissítéseket is terjeszt, illetve ingyenes vagy fizetős kiegészítőket is be lehet szerezni általa. Emellett szerveznek rendszeres akciókat, tematikus heteket, hogy további játékok megvásárlására csábítsák a felhasználókat.

A játékipar belátta azt, hogy kényelmesebbnek kell lennie, plusz élményeket kell nyújtania, hogy a kalózkodással szemben alternatívát nyújtson. A Steam előnye egyben a hátránya is: minden szolgáltatást egyszerre nyújt. A családi felügyeleti funkciói egészen jók, a moderáció problémáit viszont ugyanúgy nem oldották meg teljesen, ahogy a többi játékcég sem.

Általában véve elmondható, hogy a digitális játékboltok jobban tájékoztatnak vásárlás előtt, mint egy hagyományos játéküzlet.

Ehhez viszont a túlnyomórészt angol nyelvű értékelések és információk között kell eligazodni.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom