vissza a szótárba

Fortnite

Fortnite (Platform, szoftver, termék)

A világ talán legnépszerűbb játékában egy csapat furán táncoló ember lövöldöz egymásra. Mi ennek a lényege? Egyáltalán sport-e ez vagy valami fura videóklip?

Részletesen

Fortnite 

A bulvárhírekbe a játékban megjelenő táncanimációk körüli jogi huzavonával került be a Fortnite, de a játék több egyszerű botránykőnél. A Battle Royale módban ingyenesen játszható játék a legnaprakészebb kultúrtermék. A sztorija rendkívül egyszerű: száz játékos érkezik egy szigetre, ahol csak a legjobb játékos nyerhet. A játéktér folyamatosan szűkül, az erőforrások fogynak. A végjátékban a kis területre beszorult utolsó öt-tíz játékosnak kell leszámolnia egymással, a végén csak egy győztes maradhat. Ezt a logikát már láttuk a Hegylakó filmekben is.

A Fortnite érdekessége, hogy amellett, hogy egy free-to-play videojáték, fenn tudja tartani az érdeklődést. A játék világában már volt világvége, ufóinvázió, adott koncertet egy világsztár. Emellett a fejlesztője ellen indultak perek, mert amerikai hiphopsztárok úgy érezték, hogy az egy-két dollárért megvehető játékbeli animációk az ő színpadi mozdulataikat másolják. Igazuk volt, ám mivel egy tánclépést nem lehet levédetni, így ezek a perek jórészt eredménytelenek maradtak. A Fortnite popkultúrabeli helyét azonban mutatja, hogy amellett, hogy tinédzserek lövöldöznek benne, mik történnek még a játék körül. A fejlesztők olyan közreműködéseket hoznak tető alá, amelyek miatt folyamatosan releváns marad a játék.

 A Fortnite két pilléren nyugszik. Egyrészt a pályán megtalálható egyre jobb fegyverekkel egyre hatékonyabban lehet kiiktatni a többi játékost. Másrészt az egyéb összegyűjthető nyersanyagok (fa, kő, fém) felhasználásával csata közben fedezéket, várat, tornyot tudnak építeni a játékosok iszonyatos sebességgel.

 Ahhoz, hogy az ember jó Fortnite-játékos legyen, nem elég pontosan lövöldözni. Legalább ennyire fontos az építkezés elsajátítása. A végjátékban egyszerre húznak fel védműveket, dobálnak gránátokat és lövöldöznek a játékosok.

Legalább annyi különböző tényezőre kell figyelni, mint autóvezetés közben.

A popkulturális beágyazottság, a remek képregényes grafika ellenére a Fortnite tele van képregényes erőszakkal. A PEGI besorolási rendszer szerint a játék 12 évnél idősebb gyerekeknek adható oda nyugodt szívvel. Ez a besorolás azonban nem veszi figyelembe a játék közbeni csevegési lehetőséget, aminek a hangvétele, durvasága miatt a fiatalokra káros hatással lehet a játék. Mielőtt a PEGI-besorolás miatt nyugodtan magára hagyja gyermekét a játékkal, nézzen végig – és ami még fontosabb, hallgasson végig – pár meccset.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom