vissza a szótárba

Szülői felügyelet

Szülői felügyelet (Jelenség, fogalom)

Vannak ingyenes és fizetős szoftverek, amelyekkel a szülők tartalomszűréssel, időkorláttal szabályozhatják a gyerek készülékhasználatát, vagy ellenőrizhetik, mit csinál a neten. Nagyon kevesen élnek vele, pedig a kicsiknél kellene.

Részletesen

A szülői felügyeleti szoftverekkel (Parental Control Software) a szülők speciális szabályokat alakíthatnak ki gyermekeik digitális eszköz és nethasználatához, azokra az időszakokra, amikor nincsenek jelen, és a gyerek egyedül használja készülékét. Ezek a szoftverek segítik a szülőket az együtt kialakított internethasználati szabályok betartatásában, de egyúttal jelzik is, ha valahol valamelyik szabály túlzottan korlátozó vagy éppen megszeghető. A szülői felügyelet szoftverek elsődleges, technikai védelmi vonalat biztosítanak – a kisebb, 12-13 év alatti gyerekek védelmében, de nem helyettesítik a digitális tapasztalatok családi megbeszélését. Érdemes észben tartani, hogy a legtöbb szülői felügyelet szoftver fizetős verzióban érhető el. Amelyek kínálnak ingyenes verziót is, ott a fejlettebb funkciók elérése kerül pénzbe.

A szülői felügyelet témájára bővebb kitér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „Van eszköz a kezedben” című kiadványa, amely ITT elérhető.

Van eszköz a kezedben: Szülői felügyelet beállítása Android eszközökön

Van eszköz a kezedben: Szülői felügyelet beállítása iOS eszközökön

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom