vissza a szótárba

Szülői felügyelet

Szülői felügyelet (Jelenség, fogalom)

Vannak ingyenes és fizetős szoftverek, amelyekkel a szülők tartalomszűréssel, időkorláttal szabályozhatják a gyerek készülékhasználatát, vagy ellenőrizhetik, mit csinál a neten. Nagyon kevesen élnek vele, pedig a kicsiknél kellene.

Részletesen

A szülői felügyelet szoftverekkel (Parental Control Software) a szülők speciális szabályokat alakíthatnak ki gyermekeik nethasználatához, azokra az időszakokra, amikor nincsenek jelen, és a gyerek egyedül használja okoseszközét. A védelmi szoftver segít a szülőnek a kialakított netezési szabályok betartatásában, és jelzi, ha valahol valamelyik szabály túlzottan korlátozó vagy éppen megszeghető. A szülői felügyelet szoftverek elsődleges, technikai védelmi vonalat biztosítanak – a kisebb, 12-13 év alatti gyerekek védelmében, és nem helyettesítik a digitális tapasztalatok családi megbeszélését.

Az egyes netes plaformok (például a Steam digitális játékbolt) vagy az Xbox játékgép saját szülői felügyeleti funkciókat kínálnak. Ezeket külön kell beállítani, csak az adott platformra érvényes korlátozásokkal járnak. Ugyanakkor használatukkal egyszerűen letiltható a korhatáros tartalmak letöltése vagy akár megpillantása is.
Érdemes észben tartani, hogy a legtöbb szülői felügyelet szoftver fizetős verzióban érhető el. Amelyek kínálnak ingyenes verziót, ott a fejlettebb funkciók elérése kerül pénzbe.

Mit tudnak?

A különböző szülői felügyelet szoftverek eltérő lehetőségeket kínálnak. A megfelelő kiválasztásához érdemes tájékozódni. Összegezve általában ilyesmire lehet bennük számítani:

 • A szülő meghatározhatja, hogy gyermeke mely weboldalakhoz férjen hozzá kifejezetten (fehér lista), és melyekhez semmiképpen (fekete lista). Így letilthatóak a felnőtteknek szóló, a gyermekek számára zavaró, felzaklató, erőszakos, káros tartalmak.
 • Meghatározható a képernyőidő, vagyis hogy a gyermek mennyi időt tölthet eszközei használatával. Az időkorlát akár a hét különböző napjaira eltérően is beállítható.
 • Be lehet állítani, hogy a gyermek csak a szülő engedélyével tölthessen le alkalmazásokat és bizonyos szoftverek használata tiltható is.
 • Beállítható az eszközkövetés, ami megmutatja a szülőnek a gyermek által használt eszköz pontos tartózkodási helyét.
 • Létezik kimondottan a használat követésére kiterjedő felügyeleti mód is, amely nem alkalmaz tiltásokat, hanem úgy ellenőrzi a gyermeket, hogy teljeskörű betekintést ad a netes tevékenységébe, például abba is, hogy milyen szavakra, témákra keres rá.
 • Több szoftver egyben tartalmazza a vírusírtót és a szülői felügyeletet. Az úgynevezett tracker blokkolás is része lehet a védelmi csomagnak, ami gátolja, hogy a weboldalak kövessék, adatokat gyűjtsenek a gyerekről az eszközei használata nyomán.
 • Vannak statisztikai adatokkal szolgáló szoftverek is, amelyek százalékosan mutatják, hogy a gyermek a netezés idejéből mennyit mire fordít (játék, szórakozás, közösségi oldalak stb.).
 • Az akkumulátorfigyelő értesíti a szülőt, ha gyermeke készülékének akkumulátor-töltöttsége alacsony.

Hogy kell beállítani?

A legtöbb szülői felügyelet programban meg kell adni a gyermek életkorát, amely alapján a program automatikusan kialakítja a biztonsági szabályokat. Ezek természetesen igény szerint megváltoztathatók. A telepítés módjáról részletes leírás található a szoftverek alkalmazási és telepítési tájékoztatóiban. A gyermek készülékére telepített alkalmazás testreszabása a szülő készülékén keresztül történik, illetve ide is érkeznek az értesítések arról, hogy a gyerek mit csinál.

Minek alapján válasszunk?

A döntésnél érdemes mérlegelni, hogy melyik szabályozó funkciókat, milyen operációs rendszeren és összesen hány készüléken szeretnénk alkalmazni. De választani kell az ingyenesség vagy fizetősség, a magyar vagy csak angol nyelvű leírás, telepítési útmutató adottságai közül is.

Mivel lehet még szabályozni?

 • Például azzal, hogy a gyereknek mikor és milyen eszközt, telefont vásárolunk, mert az optimális megoldást a szükséges és elégséges funkcionalitású eszköz jelenti. Nem kell a legmenőbb okostelefon az alsós gyereknek.
 • Ismerkedjünk meg a digitális trendekkel és a gyerek kedvenc netes alkalmazásaival, felületeivel.
 • Magunk is tartsuk be a családon belül elfogadott házi netezési, eszközhasználati szabályokat.

 

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a nagyobb, 12-13 évesnél idősebb gyerekek ilyen technikai ellenőrzése már kikezdi a kölcsönös bizalmat. Ehhez érdemes megnézni a Google Family Link nevű ellenőrző szoftverének közösségi értékeléseit. Itt egyszerre vannak jelen a dühös gyermekektől származó vélemények, a hálás szülők kommentjei, és olyan szülők megjegyzései is, akik küzdenek a szűrőszoftver használatával. Érdemes azzal is számolni, hogy a szűrést akaratuk ellenére elszenvedő nagyobb gyerekek rákereshetnek a neten, hogyan lehet megkerülni az adott felügyeleti eszközt. Egy bizonyos életkor felett az ideális megoldás tehát a védelmi funkciók elmagyarázása és a közös szabályalkotás.

Táblázat a legnépszerűbb felügyeleti szoftverekről:

Szűrőszoftver és szülői felügyelet-katalógus

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 5 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom