vissza a szótárba

Xbox

Xbox (Platform, szoftver, termék)

A Microsoft elkeseredetten próbált meg betörni a játékpiacra húsz éve, és mára nagy szereplővé vált. Az Xbox a három választható otthoni konzol egyike.

Részletesen

xBox

A Microsoft 2001-ben mutatta be játékkonzolcsaládját, az Xboxot. A gépből azóta számos verzió jött ki, jelenleg az Xbox One nevű verzió a legújabb. Ugyanakkor már lehet tudni, hogy 2020-ban megjelenik az Xbox Series X nevű gép.

Eggyel távolabbról nézve a játékkonzol olyan speciális számítógép, amely játékok és szórakoztató tartalmak futtatására készült. A konzolokhoz jellemzően nem billentyűzet és egér csatlakozik, még ha esetleg lehet is hozzájuk külön vásárolni. A játékokat speciális, joysticket és gombokat tartalmazó kontrollerekkel irányítja a játékos. Az Xbox a kontroller mellett bővíthető volt a Kinect kamerás irányítóval is. Ezt azonban az Xbox One esetében már csak használtan lehet beszerezni, mert a Microsoft beszüntette a gyártását.

A konzolok különlegessége az is, hogy lehetőséget adnak arra, hogy több játékos játsszon velük a tévé előtt ülve. PC-s játékok között is akad maréknyi, amelyek lehetővé teszik a helyi többjátékos módot, de konzolon jóval gyakoribb a közös játékmód. Mivel streamingvideók lejátszására (például Netflix) is alkalmas, így a nappali szórakoztatóközpontjának szerepét is el tudja játszani.

Szülőként fontos tudni, hogy a játék alatti csevegéseket többnyire a Microsoft moderálja, és a felhasználási feltételeket megsértő játékosokat kitiltja. A konzolos azonosító elvesztése pedig komoly következményekkel jár, így van kényszerítő ereje.

Emellett a konzolok szülői szűrőfunkciói erősebbek annál, amit asztali számítógépen vagy épp mobilon be lehet állítani.

A játékkonzolok olcsóbbak egy játékra összerakott asztali számítógépnél. A premier játékok ára pedig hasonló.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom