vissza a szótárba

Microsoft Teams

Microsoft Teams (Platform, szoftver, termék)

A Microsoft „Microsoft 365” vállalati előfizetéses csomagban elérhetővé tett csoportmunkaplatformja, amelyben a felhasználók videokonferenciákat tarthatnak és fájlokat oszthatnak meg.

Részletesen

A koronavírus-járvány alatt a cég ingyenesen bocsátotta mindenki használatára a Microsoft csoportmunkaplatformot. Sőt, egyes részei a járvány után is ingyenesek maradnak. Iskolai e-mail-címmel pedig az oktatók és diákok bármikor regisztrálhatnak a teljes verziós szolgáltatásba. A Teams így a járvány alatt használt az egyik bevett oktatási megoldássá vált.

A csoportmunkaplatformot 2017-ben indították el világszerte, azzal a céllal, hogy segítse a cégeken belüli csapatmunkát és együttműködést. Addigra több kisebb versenytársnak volt már hasonló megoldása (például Slack, Hipchat). A szolgáltatás fő nézete egy több csetszobát kezelő csevegőfelület. Itt lehetőség van az egyes csapatoknak szóló vagy felhasználóknak címzett üzenetek küldésére, és lehet képeket, fájlokat, gifeket is csatolni. A csoport döntéseit pedig szavazással lehet megoldani. A szoftver ad lehetőséget az egyes üzenetek címkézésére, kiemelésére is.

Alapvető csoportmunka-funkciói alapján alkalmas arra is, hogy a diákokat és a tanárokat online tantermekben kösse össze. Internetes hozzáféréssel használható asztali számítógépen, iOS és Android operációs rendszeren, táblagépen, laptopon vagy okostelefonon. Az ilyen megoldások alapfeltételezése, hogy végtelen e-mail-láncok helyett csetben gyorsabb és hatékonyabb közös munkát végezni.

Regisztráció előtt ki kell választani, hogy milyen céllal szeretné használni valaki a Teamset:

  • Iskolai használatra: Tanulók és oktatók összekötésére, osztályteremben vagy online
  • Csapatmunkához: Kollégákkal végzett közös munkához, helyszíntől függetlenül
  • Barátok és család számára: A mindennapok hang- vagy videohívásaihoz (erre a célra a Skype-ot javasolja a Microsoft)

Ha tanárként regisztrál valaki, lehetősége van kiválasztani, hogy milyen csapattípussal szeretne dolgozni. Négy lehetősége van: Osztály (vitafórumok, csoportos projektek, feladatok), Szakmai tanulóközösség (oktatói munkacsoport), Munkatársak (iskolai adminisztráció és fejlesztés), illetve Egyéb (klubok, tanulmányi csoportok, iskola utáni tevékenységek).

Tanároknak, illetve diákoknak regisztrációs felületként érdemes a https://o365.oh.gov.hu/ címet használni. Mivel iskolák számára ingyenes, így nincs szükség másra, mint egy vezetői engedélyre és rendszergazdai segítségre. Az óra indításakor pedig a tanár állíthatja be, milyen jogosultsággal (pl. némítás, tiltás) rendelkeznek a diákjai.

Az osztálycsoportok speciális funkciói kifejezetten a tanulást és a tanítást szolgálják. Osztályozási rendszerrel értékelni lehet a diákokat. Videokonferenciát 250 főig lehet vele tartani. Az alkalmazásban közzétett beszélgetések, dokumentumok a Microsoft felhőjében tárolódnak titkosítva, a felhasználók többszintű azonosítással férhetnek hozzá a tartalmakhoz. A titkosítás és az erős azonosítás ellenére érdemes végiggondolni még így is, hogy az egyes beszámolókat milyen formában kéri be a tanár. Előnyben kell részesíteni a videót nem igénylő megoldásokat.

Regisztráció a Microsoft Teamsre

A Teams működéséhez segítséget nyújtó videós anyagok és pdf-ek magyar nyelven ezen az oldalon érhetők el.

Regisztrációhoz, beüzemeléshez, feladatok létrehozásához számos további segítő videót találhatunk magyarul a YouTube-on:
Microsoft Teams – Alapok
Microsoft Teams – Feladatok
A Teams használatáról gyerekeknek
A Microsoft Teams diákoldalról

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom