vissza a szótárba

Skype

Skype (Platform, szoftver, termék)

A Microsoft tulajdonában lévő hang- és videohívásokra szolgáló szoftver, amely lakossági és üzleti felhasználók számára is elérhető. A Skype a netes telekommunikációs alkalmazások úttörője, közel húszéves története alatt neve összeforrt a videotelefonálás fogalmával. A szoftvert a gyermekek és tinik nem használják nagy számban. Az iskolai feladatok kapcsán, illetve később az egyetemen találkozhatnak vele.

Részletesen

Skype

A Skype-ot 2003-ban alapította a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis. Ez volt az első kényelmes és megbízható internetes telefonálást (rövidítéssel élve: VOIP) lehetővé tévő szoftver. Ma ez a funkció minden csevegőkliensben elérhető, de a Skype indulásakor egyedülálló volt a cég azzal, hogy telefont kínált, ráadásul a saját rendszerén belül ingyen. A céget először az eBay vásárolta meg, tőlük 2011-ben a Microsofthoz került. A fejlesztési csapat legnagyobb része és a Microsofton belüli részleg összes alkalmazottjának közel fele továbbra is Észtországban él.

A Skype-nak 2010 végére már összesen 660 millió felhasználója volt világszerte. A versenytársak megjelenése – a Google csevegős szoftvere vagy a Facebook Messenger – csökkentették a Skype jelentőségét, de még így is 300 millió havi aktív felhasználóval büszkélkedhetett 2018-ban. A folyamatban szerepet játszott az is, hogy a Microsoft egyre inkább az üzleti felhasználókra fókuszált, bár a Skype-ot beépítették a Windows 10 otthoni verziójába is.

Miben jó a Skype?

A Skype felhasználói mikrofonos hanghívással, webkamerás videohívással vagy azonnali üzenetekkel tudnak egymással kommunikálni. A Skype a freemium üzleti modelljét követi: a rendszeren belüli hívások ingyenesek, de ha valaki vezetékes vagy mobiltelefonokat akar hívni, ahhoz kreditet kell venni, vagy választani egy, a hagyományos mobilos csomagoknál jelentősen olcsóbb előfizetést. Tehát a szolgáltatás mobilos hívás része úgy működik, mint a mobiltelefonálás.

A szolgáltatás legkomolyabb előnye a Translator, amely az élő beszédet valós időben képes lefordítani a támogatott nyelvek között. A magyar egyelőre nem támogatott, ám angolra fordításra például használható a Translator.

Kell-e tőle tartani?

Fekete folt a szolgáltatás történetében, hogy a korábban P2P forgalomcserére alapozott rendszert központosítottra cserélte a Microsoft. A cég által üzemeltetett, nagy forgalmat bonyolító szupercsomópont-szerverekhez pedig az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint hozzáfértek az USA hírszerzői. Egy átlagos család fenyegetési modelljében azonban nem kell számolni azzal, hogy mihez fértek korábban hozzá hírszerzők.

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség szerint a szoftvert gyermekek bántalmazása közvetítésének sugárzására is használták pedofil csoportok. Ezzel azonban a végponti titkosítást biztosító szoftverek közül nincs egyedül a Skype. Összességében a Skype a fenti rizikófaktorok ellenére is jó választás a családdal való kapcsolattartásra.

 

Háttér:

Telepítés és beüzemelés
Képernyőmegosztás
Problémák és megoldások

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom