Skype (Platform/szoftver/termék név)

A Microsoft tulajdonában lévő hang- és videohívásokra szolgáló szoftver, amely lakossági és üzleti felhasználók számára is elérhető. A Skype a netes telekommunikációs alkalmazások úttörője, közel húszéves története alatt neve összeforrt a videotelefonálás fogalmával.

Részletesen

A Skype-ot 2003-ban alapította a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis. A céget először az eBay vásárolta meg, tőlük 2011-ben a Microsofthoz került. A fejlesztési csapat legnagyobb része és a Microsofton belüli részleg összes alkalmazottjának közel fele továbbra is Észtországban él.

A Skype-nak 2010 végére már összesen 660 millió felhasználója volt világszerte. A versenytársak megjelenése – ilyen a Google Hangouts, ami épp Duo néven érhető el – csökkentették a Skype jelentőségét, de még így is 300 millió havi aktív felhasználóval büszkélkedhetett 2018-ban. A folyamatban szerepet játszott az is, hogy a Microsoft egyre inkább az üzleti felhasználókra fókuszált, bár a Skype-ot beépítették a Windows 10 otthoni verziójába is.

Miben jó a Skype?

A Skype felhasználói mikrofonos hanghívással, webkamerás videohívással vagy azonnali üzenetekkel tudnak egymással kommunikálni. A Skype a freemium üzleti modelljét követi: a rendszeren belüli hívások ingyenesek, de ha valaki vezetékes vagy mobiltelefonokat akar hívni, ahhoz kreditet kell venni. Tehát a szolgáltatás mobilos hívás része úgy működik, mint egy feltöltőkártyás mobilcsomag.

A szolgáltatás legkomolyabb előnye a Translator, amely az élő beszédet valós időben képes lefordítani a támogatott nyelvek között. A magyar egyelőre nem támogatott, ám angolra fordításra például használható a Translator.

Kell-e tőle tartani?

Fekete folt a szolgáltatás történetében, hogy a korábban P2P forgalomcserére alapozott rendszert központosítottra cserélte a Microsoft. A cég által üzemeltetett, nagy forgalmat bonyolító szupercsomópont-szerverekhez pedig az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint hozzáfértek az USA hírszerzői.

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség szerint a szoftvert gyermekek bántalmazása közvetítésének sugárzására is használták pedofil csoportok. Ezzel azonban a végponti titkosítást biztosító szoftverek közül nincs egyedül a Skype. Összességében a Skype a fenti rizikófaktorok ellenére is jó választás a családdal való kapcsolattartásra.

Telepítés és beüzemelés
Képernyőmegosztás
Problémák és megoldások

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom