vissza a szótárba

Torrent

Torrent (Jelenség, fogalom)

Központi letöltési forrás helyett a felhasználók egymás közti adatcseréjére építő adatterjesztési módszer. Gyorsabb és hatékonyabb, mint a szerver-kliens modell. Többek között kalózkodásra is használható.

Részletesen

A peer-to-peer (p2p, felhasználótól felhasználóig) elv azt jelenti, hogy egy informatikai hálózat végpontjai közvetlenül kommunikálnak egymással. Például az internet révén kapcsolatban lévő felhasználók számítógépei közvetlenül cserélhetnek egymás között információt. A p2p rendkívül hatékony adatforgalmat tesz lehetővé, erre épül a Skype, de terjesztenek így szoftverfrissítéseket is. Nagy adatbázisokat akár szakmai szervezetek, kormányok is osztanak meg ilyen módszerrel.

Az elvet mégis leginkább az illegális fájlcserélés tette ismertté. A torrentezők a fájlokat (filmet, sorozatot, zenét, szoftvert) nem egy központi szerverről töltik le, hanem egymástól. A szerverről csak a letöltendő fájl azonosítását segítő apró adatdarabot kell beszerezni. A hálózatban összekapcsolódó felhasználók egy szoftver (egy BitTorrent-kliensporgram) segítségével egymás gépéről gyűjtik össze az információ darabkáit, miközben maguk is rögtön továbbadják kis darabokban azt, amit már letöltöttek.

A torrentezés a jogsértő letöltések (kalózkodás) legjellemzőbb formája, a torrenten megosztott tartalmak szinte 100%-a szerzői jog által védett anyag. A fájlcserélés gyakorlata természetesen érzékenyen érinti a médiatartalmak értékesítését, csökkenti a forgalmazóik bevételét.

Magyarországon a magáncélú letöltést nem bünteti a törvény, ha a letöltő személy nem szerez vele hasznot, nem adja el, nem vetíti pénzért, amit letöltött. De a feltöltéssel más a helyzet (és a torrent esetében alapvető adottság, hogy a letöltő egyben feltöltő is). A feltöltő ugyanis megsérti a szerző vagyoni jogát, amikor az engedélye nélkül lehetővé teszi, hogy az alkotását letöltsék. A szerzői jog tulajdonosa indíthatna ilyenkor polgári pert, csak nem jutna messzire vele, mert hazánkban jelenleg nincs olyan előírás, amely lehetővé tenné, hogy az internetszolgáltatók az érintett feltöltő személyek (az ügyfeleik) adatait kiadják.

A streamingszolgáltatók terjeszkedése az elmúlt években a torrentezés lassú csökkenését hozta magával, hiszen a tartalmakhoz legálisan is olcsón hozzá lehet jutni. De ahogy az ő versenyük is erősödik, és elkezdik visszavonni filmjeiket, zenéiket egymás felületeiről, a kis összegű havi díjak együtt megint jelentősebb összeggé növekedhetnek, és a torrentezés újbóli megerősödésére lehet számítani.

A torrentezés kockázataihoz tartozik, hogy a terület szereplőit hivatalból senki sem ellenőrzi.

A csaló szándékkal létrehozott torrentfájlok sokféle vírust és kártevőt telepíthetnek a felhasználó gépére.

Mérések szerint a torrenten letöltött szoftverek negyede vírusos, és a még ismeretlen vírusok közel fele torrenten át kerül forgalomba. Ezért fontos, hogy a számítógépünkre feltelepítsük az elérhető frissítéseket, és legalább a Windows beépített antivírusszoftverét, a Defendert engedélyezzük.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom