Netflix (Platform/szoftver/termék név)

Piacvezető streamingszolgáltató, amely saját filmeket és sorozatokat is gyárt. Pár év alatt a Netflix a magyar piacon is jelentős szolgáltatóvá nőtte ki magát. Nagy dolog egy olyan cégtől, ami videotékának indult.

Részletesen

A korábban DVD-kölcsönzőként működő Netflix 2007 óta előfizetős streamingszolgáltatásként, egyfajta online videotékaként működik. A szolgáltatást a széles sávú internetkapcsolat elterjedése teszi lehetővé, illetve a digitális jogvédelmi technológiák beépülése a különböző böngészőkbe.

A nagyjából havi egy-két mozijegy áráért elérhető Netflix filmjeit és sorozatait mobileszközökön, okostévéken és hagyományos számítógépeken is meg lehet tekinteni. Amellett, hogy a saját gyártású műsorok mellett ismert sorozatokat is meg lehet itt találni, a szolgáltatás komoly vonzereje, hogy műsoraikat nem szakítják meg reklámok. A globálisan elérhető Netflix 2016-ban már több sorozatot készített, mint a világ bármelyik televíziótársasága. Ma 190 országban közel 170 millió előfizetőjük van.

A Netflix streamingszolgáltatása kezdete óta fejleszti személyre szabott ajánlási rendszerét, amely a felhasználók értékelésein alapul. Az algoritmus kiszámítja, hogy mi érdekelhet minket annak alapján, amit eddig megnéztünk. A streaming óriási mennyiségű felhasználói adatot termel, amelyet a Netflix nagyon figyelmesen elemez.

A Netflix saját gyártású sorozatai és filmjei a közönségsiker mellett 2013 óta Golden Globe-, Emmy- és Oscar-díjakat is nyertek. Saját gyártású sorozataik epizódjait évadonként egyben adják közre, hogy alkalmazkodjanak a „darálás” (binge-watching) fogyasztói szokásához. Az a fogásuk éles kritikákat váltott ki a hagyományos moziélmény (és iparág) védelmezőiből, hogy filmjeiket egyszerre teszik elérhetővé a mozikban és a streamingplatformon.

A Netflix szolgáltatásai 2016 óta érhetők el Magyarországon is, a kezdetben szűkös magyar feliratok köre kibővült, és 2019 októberétől magyar kezelőfelület és magyar nyelvű tartalmak is megjelentek a kínálatban. A havidíj 2500–4000 forint között alakul, a magyar felhasználók számáról egyelőre nem érhető el nyilvános adat, de egy tavalyi kutatás szerint a magyarok negyedének van valamilyen streaming-előfizetése.

A Netflix lehetővé teszi, hogy a gyerekeknek Kids kategóriájú profilt állítsunk be, amellyel csak a gyerekeknek ajánlott tartalmak érhetők el a könyvtárban, és a letöltött tartalmak közül is csak a gyerek-fiókhoz tartozók érhetők el.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom