vissza a szótárba

Facebook Messenger

Facebook Messenger (Platform, szoftver, termék)

A Facebook üzenetküldő alkalmazása, amely mára hang- és videóhívásra is alkalmas.

Részletesen

Messenger

Messengeren keresztül szöveget, képet, egyperces hangfelvételt, videót, gifet, gps pozíciót és vicces matricákat is megosztanak egymással a felhasználók. Emellett létrehozhatnak zárt csoportokat, amelyek egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a csoporttagok közötti kommunikációt, illetve hang- és videohívások is indíthatók az alkalmazásból. A Messenger olyan platform, amelyben az iskolai személyközi dinamikák megjelennek. Azaz felülete lehet az online zaklatásnak is.

Védelmi eszközök

A Facebook moderátorai felhasználói bejelentés alapján dolgoznak. Ellenőrzik a sérelmezett tartalmakat és szükség esetén – átmeneti időre – akár le is tilthatják egyes felhasználók számára a Messenger alkalmazást. Erre akkor kerülhet sor, ha több felhasználó is bejelentést tesz Facebook felé egy felhasználó kapcsán, illetve, ha az érintett felhasználó üzenetei sértik a Facebook közösségi alapelveit.

A szülőknek fontos felhívniuk gyermekeik figyelmét arra, hogy használják tudatosan az alkalmazás beállítási funkcióit, melyek segítségével korlátozhatják, ki léphet kapcsolatba velük,

kik írhatnak nekik üzeneteket, illetve ki keresheti meg őket telefonszámuk („Nyilvános” beállításuk) alapján. A tartalmak Facebook felé történő jelentése mellett, lehetőség van arra is, hogy egyes felhasználókat letiltsanak, ha sértő, zaklató üzeneteket kapnak tőlük. A Facebook külön segítőoldalt tart fenn az androidos és az iphone-os felhasználóknak, hogy lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan lehet az egyes beállításokat megtenni.

Amennyiben olyan személy akar nekünk írni, akit nem ismerünk, vagy felvettek egy csoportba és még nem fogadtuk el a felvételt, akkor a program az beszélgetést az „engedélykérések” közé teszi, amely böngészőben és az applikációban a menüből érhető el.

Főbb funkciók

A Messengerben elérhető az „eltűnéses mód”, amely a beszélgetésből előhozható (a szöveges rész felfele húzásával, illetve menüből). Ebben a módban a beszélgetés üzenetei minden újranyitást követően eltűnnek. Újranyitásnak számít az is, ha egy másik applikációba, másik csetablakba átlépünk majd onnan vissza. Ez a funkció csak a telefonos applikációban érhető el.

A Messenger a böngészőben és applikációban is személyre szabható. Megadhatjuk, hogy milyen legyen az adott beszélgetés színe, az elsődleges hangulatjele illetve a beszélgetés tagjainak becenevét is megszabhatjuk. Ezt a funkciót a Facebook reklámozásra is használja. Egy-egy új film, videojáték időlegesen elérhető témát kaphat a Messengerben. (Például a Dűne és a F9: The Fast Saga is feltűnt támogatott témaként.)

A Facebook, illetve anyacége a Meta, dolgozik a termékeinek összekötésén, így a Messenger és az Instagram csevegések mindkét appban követhetők lesznek. Később pedig bekerülhet a hang- és videohívás a Facebook közösségi oldal saját alkalmazásába is.

 

Háttér:

Messenger súgóközpont
Közelebb kerül egymáshoz az Instagram és a Messenger
Frissülő Messenger

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom