Twitch (Platform/szoftver/termék)

A videojátékok mára ugyanúgy sportként nézhető tartalommá váltak, mint a tenisz vagy a Forma–1. Esetenként a megnyerhető díjak is összemérhetők egy tenisztorna fődíjával. A közvetítéseket viszont nem a tévé adja, hanem az interneten lehet nézni.

Részletesen

Twitch

Két gondolattal kell megbarátkozni, hogy az ember felfogja a modern internetes kultúrát. Az egyik, hogy egy videojáték-meccset ugyanúgy lehet nézni, mint egy focimeccset. A másik pedig, hogy ha elegen néznek valamit, fizetnek is ezért, akkor az ugyanolyan munka, mint vagonokat rakodni. Száz-százhúsz éve talán még az is kérdés volt, hogy élhet-e valaki abból, hogy életvitelszerűen teniszezik vagy síel. Mára az sem kérdés, hogy a videojátékozás lehet-e munka.

A Twitchhez hasonló szolgáltatást nyújtó rendszerek a teljesség igénye nélkül:

* Steam

* Xbox

* Playstation

* YouTube

* Mixer

* Dlive

A Twitch az első igazán nagyra növő videós játékközvetítő (azaz streaming-) platform volt. Azt tette lehetővé, hogy a játékosok a saját narrációjukkal, és esetleg a beágyazott webkameraképükkel együtt osszák meg azt, hogyan játszanak éppen. Olyan ez, mintha az autóversenyt rögtön úgy találták volna fel, hogy a pilóták sisakkameráját is be lehet adni a boxutcával zajló beszélgetésekkel egyetemben.

A közvetítések teljesen demokratikusan zajlanak: bárki leülhet a gépe elé, regisztrálhat egy streamingoldalon, és elkezdheti sugározni, mit csinál. Nézők azonban nem járnak mindenkinek. Hosszú ideig tartó, fáradságos munka hallgatóságot toborozni. A verseny pedig kemény: több tucatnyi ismert magyar játékossal kell versenyre kelni, a nemzetközi mezőny pedig felmérhetetlenül nagy.

A streamek nézéséhez még annyi felszerelésre sincs szükség, mint amennyi a közvetítéshez kell.

Ez azonban több veszélyt hordoz magában. A hazai streamerek nem mindegyike készít úgy adást, hogy a gyermekvédelmi szempontokat figyelembe venné. Akár a legnépszerűbb csatornák között is találunk olyat, amelyen gyakoriak a homofób vagy rasszista kiszólások. Két megoldás van: a játékközvetítések követésének tiltása – ez valószínűleg nehezen kivitelezhető egy játék iránt érdeklődő gyermek szülőjeként. A másik időigényes, ez a közös streamnézés. A gyermekeket egyedül hagyni internetes tartalommal ebben a játékos közegben sem felelős döntés.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom