vissza a szótárba

Twitch

Twitch (Platform, szoftver, termék)

A videojátékok mára ugyanúgy sportként nézhető tartalommá váltak, mint a tenisz vagy a Forma–1. Esetenként a megnyerhető díjak is összemérhetők egy tenisztorna fődíjával. A közvetítéseket viszont nem a tévé adja, hanem az interneten lehet nézni.

Részletesen

Twitch

Két gondolattal kell megbarátkozni, hogy az ember felfogja a modern internetes kultúrát. Az egyik, hogy egy videojáték-meccset ugyanúgy lehet nézni, mint egy focimeccset. A másik pedig, hogy ha elegen néznek valamit, fizetnek is ezért, akkor az ugyanolyan munka, mint vagonokat rakodni. Száz-százhúsz éve talán még az is kérdés volt, hogy élhet-e valaki abból, hogy életvitelszerűen teniszezik vagy síel. Mára az sem kérdés, hogy a videojátékozás lehet-e munka.

A Twitchhez hasonló szolgáltatást nyújtó rendszerekből több is van. A szolgáltatás sikere ráébresztette a konzolgyártókat, közösségi oldalakat és videomegosztókat, hogy a játékosok tömegei néznek élő és felvett meccseket. A meccsek mellett pedig vannak még ismertetők, végigjátszások vagy egyszerű kommentár, amit szintén játék közben rögzítenek.

Mit tud a Twitch?

A szolgáltatás azt tette lehetővé, hogy a játékosok a saját narrációjukkal, és esetleg a beágyazott webkameraképükkel együtt osszák meg azt, hogyan játszanak éppen. Olyan ez, mintha az autóversenyt rögtön úgy találták volna fel, hogy a pilóták sisakkameráját is be lehet adni a boxutcával zajló beszélgetésekkel egyetemben.

A közvetítések teljesen demokratikusan zajlanak: bárki leülhet a gépe elé, regisztrálhat egy streamingoldalon, és elkezdheti sugározni, mit csinál. Nézők azonban nem járnak mindenkinek. Hosszú ideig tartó, fáradságos munka hallgatóságot toborozni. A verseny pedig kemény: több tucatnyi ismert magyar játékossal kell versenyre kelni, a nemzetközi mezőny pedig felmérhetetlenül nagy.

A streamek nézéséhez még annyi felszerelésre sincs szükség, mint amennyi a közvetítéshez kell.

Ez azonban több veszélyt hordoz magában. A hazai streamerek nem mindegyike készít úgy adást, hogy a gyermekvédelmi szempontokat figyelembe venné. Akár a legnépszerűbb csatornák között is találunk olyat, amelyen gyakoriak a homofób vagy rasszista kiszólások. Két megoldás van: a játékközvetítések követésének tiltása – ez valószínűleg nehezen kivitelezhető egy játék iránt érdeklődő gyermek szülőjeként. A másik időigényes, ez a közös streamnézés. A gyermekeket egyedül hagyni internetes tartalommal ebben a játékos közegben sem felelős döntés.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a Twitch a streamelőktől is kér szolgáltatási díjat. Legalább is, ha nem akarják, hogy a felvételeik egy-két héten belül törlődjenek az internetről. Emellett a csatorna a nézőknek is kínál előfizetési, támogatási lehetőségeket is. Ezekért változatos ellenszolgáltatásokat (egyedi emotikonok, exkluzív csevegés a tartalomgyártóval) kínál a platform, amely osztozik ezen a bevételen a tartalomgyártókkal. Ha a gyermekünk Twitchre kér pénzt, akkor az valószínűleg egy streamer támogatására megy majd el.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom