vissza a szótárba

Moderáció

Moderáció (Jelenség, fogalom)

Az internet legnagyobb problémája, hogy eldöntsük, ki és mit mondhat. És ha ez megvan, akkor már csak az a kérdés, ki felügyeli a szabályaink betartását.

Részletesen

Nincs rosszabb munka a kortárs interneten, mint tartalmat moderálni. Több tanulmány és vizsgálat foglalkozott ezzel a témával. A probléma a következő módon körvonalazható:

* a felhasználók nem szeretnének nemkívánatos tartalommal találkozni

* a gépi módszerek (gépi látás, mesterséges intelligencia) még nem elég jók, hogy ezeket kiszűrjék

Jelenleg az a megoldás, hogy a célpiachoz hasonló, ám olcsóbb munkaerőt kínáló piacok munkavállalóival oldják meg a feladatot. Azaz helyettünk egy Fülöp-szigeteki moderátor nézi és rejti el a hírfolyamból a lefejezős videókat vagy a kéretlen reklámot. A fenti leírás, amely még csak nem is túloz, rámutat a jelenlegi rendszer hibáira. Például arra, hogy a Fülöp-szigetek az Egyesült Államok kultúrájához közeli, magas szintű angol nyelvismerettel rendelkező moderátorokat tud adni. Magyar nyelvű moderátorból azonban viszonylag kevés van.

A magyar kódolt beszédet, a nyelv finomságait vagy a szitkozódásokat azonban leginkább egy anyanyelvi beszélő tudja kiszűrni. Minden fordításra vagy tágan vett szabályokra alapozott szűrési rendszer tévedni fog. A Facebook vagy a YouTube, csak hogy a két legnépszerűbb oldalt említsük, például rendszeresen enged át olyan tartalmakat, amelyek egyértelműen ütköznek a szabályaikban lefektetett kritériumokkal. Például gyűlöletbeszédet tartalmaznak. Emberi intelligencia kell ahhoz, hogy eldöntse, hogy egy hozzászólásban az ork a fantasyregényekben, A gyűrűk ura filmben és a Warcraft játékban megtalálható faj, vagy kódolt beszéd, gúnynév a roma kisebbségre. Az előbbi esetben legitim beszédtéma, az utóbbi esetben szűrendő tartalom.

Problémát okoznak azok a külső szolgáltatások, ahol a moderálás szintjét a csatorna gazdája határozhatja meg. A magyar videojátékos csatornákról általában elmondható, hogy a szűrő viszonylag magasan van. Könnyű kódolt beszéddel, rasszizmussal, homofóbiával vagy nőgyűlölettel találkozni. Egyedülálló módon a PEGI sem siet a segítségünkre, hiszen a játékon kívüli tartalmakat nem értékelik. De a játékok saját csevegőfelületén sem biztos, hogy van megfelelő nyelvtudású moderátor.

Moderálás nélkül nincsenek internetes szolgáltatások.

Annyi szemét van egy közösségi szolgáltatás mindennapjában, hogy ha ezeket nem szűri valaki vagy valamilyen eszköz, akkor a csatorna használhatatlanná válik. Viszont a jelenlegi megoldások messze nem tökéletesek. Még arról sincs közmegegyezés, hogy kinek kellene meghoznia a szabályokat. Tájékozott felhasználóként ma azzal kell tisztában lennünk, hogy a többé-kevésbé békés online köztereinket más emberek munkája teszi lehetővé, akik a munkahelyükről gyakran a pszichológushoz mennek tovább.

Összegezve: a moderálás az internetes felületek egyik alapvető szolgáltatása. A moderátorok élhetőbbé, barátságosabbá teszik ezeket a felületeket. Nem garantált azonban, hogy a csatornák gyermekbaráttá is válnak. Kisgyermekek esetében a játék alatti csevegés tiltását javasoljuk, míg a nagyobbak esetében a játék alatti csevegés megbeszélése lehet megoldás.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom