vissza a szótárba

YouTube

YouTube (Platform, szoftver, termék)

A legnépszerűbb videómegosztó oldal, a világ audiovizuális örökségének gyűjtőhelye. Otthont ad az influenszerek csatornáinak, ahol a ma ifjúság médiáját termelik és fogyasztják. Társadalmi hatásaival maga is mostanában szembesül.

Részletesen

Youtube

A 2005 februárjában alapított YouTube 2006 óta a Google leányvállalata. Népszerűsége elképesztő: a napi felhasználóinak a száma milliárdokban mérhető, percenként több mint két hétnyi hosszúságú videót töltenek fel, és milliárdos nagyságrendben mozog a naponta megnézett videók száma is. Nem ritka az olyan klip, amelyet feltöltése óta több milliárd alkalommal játszottak le. És nem ritkán gyerekek: elég csak a tíz milliárd megtekintéshez közelítő Baby Shark című ovis slágerre gondolni. 

A YouTube átformálta az internetezők médiafogyasztási szokásait életkortól függetlenül. Influenszerei, oktatóvideói, edukációs és szórakoztató tartalmai, a film- és tévétörténet jogszerűen vagy jogszerűtlenül feltöltött tartalmai sokak számára a televízió helyettesítőjévé tették. Gigantikus zenei archívuma ma már streamingszolgáltatásként is elérhető. A YouTube egyben globális médiaarchívummá is vált, bár egy profitorientált cégtől nem lehet elvárni a kultúra vagy a történelmi források megőrzését.

Az oldal ad otthont azoknak a youtubereknek, azaz független alkotóknak, akik a tévéműsoroknál szabadabb műfajokban készítenek szórakoztató videókat. A youtuberek változatos témában alkotnak. A magyar szcénában is találunk sminktippeket, videojáték-kritikát, talkshow-t. Természetesen a műsorok nem mindegyike célozza kifejezetten a fiatalokat. Mivel a videók melletti reklámokból származó bevétel egy részét megkapják a Google-től, illetve szponzori megállapodásokat is kötnek, a youtuberkedés bevételt termelő munkának számít. A mai fiatalok egyik karrierálma ez a könnyűnek tűnő munka.

Az oldalra nem regisztrálhatnak a tizenhárom évnél fiatalabbak. A videók többsége azonban regisztráció nélkül is megtekinthető. A videók alatti visszajelzések nemcsak a tetszés, hanem a nem-tetszés kinyilvánítását is egyetlen gombnyomással megengedik.

Fiatal felhasználók a YouTube-on

A YouTube saját ellenőrzésekkel és bejelentések alapján is fellép a közösségi irányelveit sértő tartalmak ellen. Az azonban amit mi szülőként biztosan nem szeretnénk, hogy a gyermekünk elé kerüljön, élesen eltérhet attól, amit már a YouTube moderátorai is törlésre érdemesnek tartanak. Videófeltöltéskor megadhatjuk, hogy az adott videó gyereknek készülő tartalom. A gyermekeknek készült videók esetében nem állnak rendelkezésre bizonyos funkciók, például a személyre szabott hirdetések és az értesítések. A feltöltő által „gyermekeknek készült tartalomként” megjelölt videók nagyobb valószínűséggel jelennek meg ajánlott videóként gyermekeknek szóló más videók mellett.

A Youtube 2019-ben fontos gyerekvédelmi intézkedést tett, miszerint minden videónál elzárja a kommentelés lehetőségét, amelyben 18 éven aluli gyermek szerepel. Ez érinti mind a gyermekek, mind a felnőttek által közzétett tartalmakat. Ez egyben véd az ellen is, hogy az oldal ajánló algoritmusa áltudományos vagy összeesküvés-elméleteket népszerűsítő videókat mutasson a gyermekünknek, ahogy erre korábban volt példa.

Kisebb gyerekek számára legalább a YouTube korlátozott módú beállítása ajánlott, de még jobb a közös videónézés, és a látottak megbeszélése.

Ennek könnyítésére a YouTube 2015-ben létrehozta a kizárólag gyerektartalmakat tartalmazó YouTube Kids csatornát, amelynek külön applikációja is elérhető Androidra és IOSre is.

Személyre szabás

A videókat feltöltőként és nézőként is összegyűjthetjük lejátszási listákba így könnyítve és jobban személyre szabva az oldal használatát, ezeket a „Könyvtárban” találjuk. Érdemes megjegyezni, hogy a lájkolt videókat is összegyűjti az oldal és egy „Kedvelt videók” listába teszi. Illetve az általunk kedvelt és az oldalon követett oldalakat is listázza, illetve jelöli az új tartalom megjelenését. Ez utóbbiról értesítéseket is kérhetünk. A „Feliratkozások” a „Könyvtár” felett (egy menüpontként) és alatt is (kilistázva egyenként) találhatók.

A videókhoz fel lehet tölteni feliratokat, de szükség esetén használható a rendszer automatikus fordítása is, amely funkciót folyamatosan fejlesztik, hogy jobban illeszkedjen az adott nyelv sajátosságaihoz. Jelenleg az angol-magyar fordításra még nehéz azt mondani, hogy élvezhető minőséget és érthető mondatokat produkál minden esetben. Az automatikus fordítást a kommentekre is beállították, tehát egy idegen nyelvű kommentet a rendszer lefordít a profilunkban alapértelmezettnek beállított nyelvre.

 

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom