YouTube (Platform/szoftver/termék név)

A legnépszerűbb videómegosztó oldal, a világ audiovizuális örökségének gyűjtőhelye. Otthont ad az influenszerek csatornáinak, ahol a ma ifjúság médiáját termelik és fogyasztják. Társadalmi hatásaival maga is mostanában szembesül.

Részletesen

A 2005 februárjában alapított YouTube 2006 óta a Google leányvállalata. Népszerűsége elképesztő. Napi felhasználóinak száma 2019-ben elérte az 1 milliárd 300 milliót, a mérések szerint percenként 300 órányi új tartalmat töltenek fel az oldalra, és naponta közel 5 milliárd videót néznek meg. A YouTube átformálta az internetezők médiafogyasztási szokásait életkortól függetlenül. Influenszerei, oktatóvideói, edukációs és szórakoztató tartalmai, a film- és tévétörténet jogszerűen vagy jogszerűtlenül feltöltött tartalmai sokak számára a televízió helyettesítőjévé tették. Gigantikus zenei archívuma ma már streamingszolgáltatásként is elérhető. A YouTube egyben globális médiaarchívummá is vált, bár egy profitorientált cégtől nem lehet elvárni a kultúra vagy a történelmi források megőrzését.

Az oldal ad otthont azoknak a youtubereknek, azaz független alkotóknak, akik a tévéműsoroknál szabadabb műfajokban készítenek szórakoztató videókat. A youtuberek változatos témában alkotnak. A magyar szcénában is találunk sminktippeket, videojáték-kritikát, talkshow-t. Természetesen a műsorok nem mindegyike célozza kifejezetten a fiatalokat. Mivel a videók melletti reklámokból származó bevétel egy részét megkapják a Google-től, illetve szponzori megállapodásokat is kötnek, a youtuberkedés bevételt termelő munkának számít. A mai fiatalok egyik karrierálma ez a könnyűnek tűnő munka.

Az oldalra nem regisztrálhatnak a tizenhárom évnél fiatalabbak. A videók többsége azonban regisztráció nélkül is megtekinthető. A videók alatti visszajelzések nemcsak a tetszés, hanem a nem-tetszés kinyilvánítását is egyetlen gombnyomással megengedik. A YouTube saját ellenőrzésekkel és bejelentések alapján is fellép a közösségi irányelveit sértő tartalmak ellen. Az azonban amit mi szülőként biztosan nem szeretnénk, hogy a gyermekünk elé kerüljön, élesen eltérhet attól, amit már a YouTube moderátorai is törlésre érdemesnek tartanak. 

Kisebb gyerekek számára legalább a YouTube korlátozott módú beállítása ajánlott, de még jobb a közös videónézés, és a látottak megbeszélése.

Ez egyben véd az ellen is, hogy az oldal ajánló algoritmusa áltudományos vagy összeesküvés-elméleteket népszerűsítő videókat mutasson a gyermekünknek.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom