vissza a szótárba

Zoom

Zoom (Platform, szoftver, termék)

Viszonylag ismeretlen videokonferencia-szoftverként kezdte az évet, de a távoktatás és a munkahelyi videós értekezletek milliós céggé tették a Zoomot. A cég adatvédelmi botrányokba is keveredett, de tesz a megoldásukért.

Részletesen

Zoom

A Zoom Video Communications nevű céget 2011-ben alapították, és bár 2019-ben sikeresen tőzsdére vitték, csak lassan növekedett. A járványidőszakot megelőző decemberben napi átlag 10 millió felhasználó videokonferenciázott a Zoomon. Ez a szám 2020 márciusára átlagosan napi 200 millióra ugrott fel. A Zoom bizonyult az egyik olyan azonnal elérhető, megfelelő ingyenes csomagot kínáló csoportos videotelefonálási lehetőséget kínáló programnak, amit munkahelyi tárgyalások és iskolai órák közvetítésére is lehetett használni.

A Zoom alapcsomagja ingyenes: nem kell fizetni azért, hogy részt vegyünk egy videokonferencián, s azért sem, hogy egy negyven percnél rövidebb (és legalább háromfős) konferenciát tartsunk. A részvételhez még regisztráció sem szükséges. Ezért döntött az iskolák egy része, hogy Zoomra helyezi át az oktatást. A negyven perces korlát elég közel van a negyvenöt perces tanórához, hogy elegendő legyen.

Az előfizetéses kategóriák (Pro, Business, Enterprise) esetében lehetőség van 40 percnél hosszabb beszélgetésekre, amelyeken száznál többen vesznek részt. Ezek a csomagok a felhő alapú rögzítést és a céges arculati elemek használatát is lehetővé teszik. Ellenben évi 180 dollárnál kezdődnek az előfizetési díjak.

A Zoomot 16 éven aluliak nem használhatják, de a Zoomnak van oktatási ajánlata az iskoláknak, különleges feltételekkel. Ennek használatához iskolai regisztráció szükséges, az igény elbírálását legfeljebb 72 óra alatt végzi el a Zoom, mert ellenőrzi, hogy valóban létező iskola regisztrációjáról van-e szó.

Ami vonzóvá teszi a használatát az oktatásban is:

  • egyszerűen kezelhető
  • az órákon való részvételhez nem szükséges regisztráció
  • az ingyenes csomag
  • több résztvevő kameraképe látható egyszerre
  • csoportokba lehet rendezni a résztvevőket
  • beállítható greenbox jellegű háttér a magánszféra védelmében

A Zoom hátránya, hogy a felület angol nyelvű, fejlettebb funkciói pedig komolyabb gyakorlást igényelnek. Emellett a szoftver gyerekbetegségei is a járványidőszak alatt derültek ki. A cégnek egyszerre kellett javítani a használt titkosításon, a biztonsági beállításokon és más, PR-jellegű problémákon is. Ezek hatására több magyar szervezet is a Zoom használatának mellőzése mellett döntött. 

Összességében a szoftver iskolai használatra alkalmas. A titkosítási problémák megoldására a cég felvásárolta a Keybase nevű startupot, a zoombombing, azaz a videohíváshoz kéretlenül csatlakozó idegenek megjelenésének megelőzésére pedig bevezette a csatlakozás előtti szűrésre használható várószobát. Ha az iskola fenyegetési modelljében nincs benne a kínai titkosszolgálat vagy más nemzeti hírszerző szervezet elleni védekezés kívánalma, a Zoom elégséges biztonságot nyújt.

Segítség a használathoz:

Zoom első használata, regisztráció + alkalmazás letöltése + az első videó hivás inditása - YouTube
Zoom "nagyon" alapok tanároknak - YouTube
Zoom "nagyon" alapok diákoknak - YouTube
Zoom használata online órához - magyar útmutató tanároknak - YouTube
Zoom használata - Program bemutatása | Martincsek Zsolt - YouTube (tartalomjegyzékkel kereshető videó)
Zoom-meeting jelszavának beállítása - YouTube
Csoportos órai foglalkozás a Zoom platformon - YouTube (hosszabb, speciális funkciókat is bemutató videó)

Telepítési leírás

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom