Zoom (Platform/szoftver/termék)

Viszonylag ismeretlen videokonferencia-szoftverként kezdte az évet, de a távoktatás és a munkahelyi videós értekezletek milliós céggé tették a Zoomot. A cég adatvédelmi botrányokba is keveredett, de tesz a megoldásukért.

Részletesen

A Zoom Video Communications Inc. tulajdonosa Eric Yuan, a vállalat székhelye a kaliforniai San Joséban van. A céget 2011-ben alapították, és bár 2019-ben sikeresen tőzsdére vitték, csak lassan növekedett. A járványidőszakot megelőző decemberben napi átlag 10 millió felhasználó videokonferenciázott a Zoomon. Ez a szám 2020 márciusára átlagosan napi 200 millióra ugrott fel.

A Zoom alapcsomagja ingyenes: nem kell fizetni azért, hogy részt vegyünk egy videokonferencián, s azért sem, hogy egy negyven percnél rövidebb (és legalább háromfős) konferenciát tartsunk. A részvételhez még regisztráció sem szükséges.

Az előfizetéses kategóriák (Pro, Business, Enterprise) esetében lehetőség van 40 percnél hosszabb beszélgetésekre, amelyeken száznál többen vesznek részt. Ezek a csomagok a felhő alapú rögzítést és a céges arculati elemek használatát is lehetővé teszik. Ellenben évi 180 dollárnál kezdődnek az előfizetési díjak

Iskolai órák megtartására, egy egyetemi szeminárium vagy előadás lebonyolítására az ingyenes csomag is bőven elegendő. Némi kényelmetlenséggel jár a negyven perces időkorlát, de ezzel együtt lehet élni.

A Zoomot 16 éven aluliak nem használhatják, de a Zoomnak van oktatási ajánlata az iskoláknak, különleges feltételekkel. Ennek használatához iskolai regisztráció szükséges, az igény elbírálását legfeljebb 72 óra alatt végzi el a Zoom, mert ellenőrzi, hogy valóban létező iskola regisztrációjáról van-e szó. A járványhelyzet miatt az ingyenes iskolai fiókoknál feloldották a 40 perces időkorlátot.

Ami vonzóvá teszi a használatát az oktatásban is:

  • ingyenes
  • egyszerűen kezelhető
  • az órákon való részvételhez nem szükséges regisztráció
  • az ingyenes csomag
  • több résztvevő kameraképe látható egyszerre
  • csoportokba lehet rendezni a résztvevőket
  • beállítható greenbox jellegű háttér a magánszféra védelmében

A Zoom hátránya, hogy a felület angol nyelvű, fejlettebb funkciói pedig komolyabb gyakorlást igényelnek. Emellett a szoftver gyerekbetegségei is a járványidőszak alatt derültek ki. A cégnek egyszerre kellett javítani a használt titkosításon, a biztonsági beállításokon és más, PR-jellegű problémákon is. Ezek hatására több magyar szervezet is a Zoom használatának mellőzése mellett döntött. 

Összességében a szoftver iskolai használatra alkalmas. A titkosítási problémák megoldására a cég felvásárolta a Keybase nevű startupot, a zoombombing, azaz a videohíváshoz kéretlenül csatlakozó idegenek megjelenésének megelőzésére pedig bevezette a csatlakozás előtti szűrésre használható várószobát. Ha az iskola fenyegetési modelljében nincs benne a kínai titkosszolgálat vagy más nemzeti hírszerző szervezet elleni védekezés kívánalma, a Zoom elégséges biztonságot nyújt.

Segítség a használathoz:
Zoom első használata, regisztráció + alkalmazás letöltése + az első videó hivás inditása - YouTube
Zoom "nagyon" alapok tanároknak - YouTube
Zoom "nagyon" alapok diákoknak - YouTube
Zoom használata online órához - magyar útmutató tanároknak - YouTube
Zoom használata - Program bemutatása | Martincsek Zsolt - YouTube (tartalomjegyzékkel kereshető videó)
Zoom-meeting jelszavának beállítása - YouTube
Csoportos órai foglalkozás a Zoom platformon - YouTube (hosszabb, speciális funkciókat is bemutató videó) 

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom