vissza a szótárba

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike: Global Offensive (Platform, szoftver, termék)

Lövöldözős játék, amelyben nem a megjelenített erőszak, hanem a játékon belül elszórható pénz mennyisége a legnagyobb rizikó. Az egyik legpatinásabb e-sport cseppet sem öreges trükkökkel működik.

Részletesen

Ne lepődjenek meg, ha egyáltalán nem hallják azt, hogy Counter Strike: Global Offensive. Bár a Valve által kiadott videojátéknak ez a hivatalos neve, írásban jellemzően CS:GO-ként emlegetik, ami kimondva körülbelül úgy hangzik, hogy „cségó”. A játék a húsz éve létező Counter Strike lövöldözős arénajáték-sorozat legújabb eleme.

A Counter Strike játékok rendkívül egyszerűek, lényegében a kidobós szabályai szerint működnek. Két csapat méri össze az erejét egy mindkét fél által ismert pályán. A cél, hogy a csapatok (az egyik a terroristák, a másik az elhárítók) egyike teljesítse a küldetését. A küldetések úgy vannak megállapítva, hogy csak egy csapat nyerhet.

A feladatok játékmódtól függően változatosak lehetnek: bombák hatástalanítása, egymás lelövése, területek elfoglalása. A magasabb szintűnek tekintett kihívások esetében a játékosok csak egy „élettel” rendelkeznek, azaz amennyiben az ellenfél lelőtte őket, a meccs végéig nem térhetnek vissza. Mivel a játékmódok egyszerre igényelnek taktikai gondolkodást, egyfajta begyakorlottságot és játékosi képességeket, a CS:GO népszerű e-sporttá vált.

Global Offensive-ből vannak világversenyek, amelyek közvetítését az interneten lehet követni, de el is lehet zarándokolni a bajnokságok helyszínére.

A játékban megtalálható az összes olyan funkció, amely miatt egy szülő óvatos akar lenni a videojátékokkal kapcsolatban.

A megjelenített erőszak mellett a jobb – vagy legalább szebb – felszerelésekhez való hozzájutás lootbox rendszerben történik. A játékosok az EU-s szabályozó miatt már belenézhetnek a dobozba kinyitás előtt, de így is vagyonokat lehet elkölteni virtuális jószágokra a játékban.

A CS:GO alapjátéka ingyenes, a kicsit fejlettebb funkciókat kínáló Prime Status Upgrade 13 euróba kerül. A játékon belüli vásárlás mellett a játékon belüli hangos kommunikáció tartalma és hangvétele miatt sem ajánljuk fiataloknak a játékot. A CS:GO a PEGI besorolása szerint 18 éves vagy annál idősebb játékosoknak ajánlott.

 

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom