vissza a szótárba

PayPal

PayPal (Platform, szoftver, termék)

Az egyik legismertebb online fizetési forma, a bankkártyás fizetés biztonságosabb alternatívája. A platform a kártyás fizetésnél kényelmesebb, ellenőrizhetőbb fizetős megoldást nyújt a netezők többségének.

Részletesen

A PayPal vonzerejét az adja, hogy a nemzetközi kártyás átutalásnál egyszerűbben használható és gyorsabb fizetési módot biztosít. Mindezt úgy, hogy nem feltétlenül fontos a cégnél kezelt tárcánkat feltölteni. A bankkártyánkat a PayPal rendszerével összekötve a banki egyenlegünk terhére fizethetünk a neten. Az egyetlen, figyelmet igénylő trükk az, hogy a pénzügyi szolgáltató jellemzően rosszabb árfolyamon vált valutát, mint a bankok.

Az elmúlt évtizedben az angol nyelvben a paypalozás köznevesült, az egyszerű netes fizetés szinonimájává vált. Mára a vállalat több mint 190 országban és 18 valutanemben nyújt elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat.

A PayPal mint fizetési mód világszintű népszerűsége egyszerűségében és biztonságában rejlik. Bár a bank- és hitelkártyák használata a legelterjedtebb online tranzakciós forma, sokan nem szívesen adjuk ki hitelkártyánk adatait webshopoknak és a vásárlási lehetőséget kínáló sokszor ismeretlen oldalaknak. Miután regisztráltunk, a PayPal elektronikus számlát nyit részünkre, amelyet vagy egy átutalással töltünk fel, vagy beállítjuk a szolgáltatást, hogy a tranzakciókat terhelje a bankkártyánkra.

A netes vásárlások során így nem kell bizalmas bankkártyaadatokat megadnunk, hanem paypalos felhasználói nevünk és jelszavunk megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Mindeközben persze érdemes tudatában lennünk annak, hogy működéséhez a PayPal is megosztja néhány adatunkat más vállalatokkal, ezek listáját viszont honlapján nyilvánosságra hozza.

Egy olyan internetes pénzügyi közvetítőről van tehát szó, amely néhány plusz kattintásnyi időráfordításért cserébe pénzügyeink nagyobb biztonságát adja nekünk.

Emellett a Paypal egyfajta ügyfélszolgálati feladatot is ellát: a netes fizetések után vitarendezőként lép fel az elégedetlen ügyfél és a kereskedő között.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom