vissza a szótárba

Alibaba

Alibaba (Platform, szoftver, termék)

Az Alibaba Group a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, emellett Kína három techóriásának egyike. A cég működteti az AliExpress webáruházat, de vannak technológiai, pénzügyi és szórakoztatóipari szárnyai is.

Részletesen

Az Alibaba.com-ot tizenhét barátjával együtt 1999-ben alapította Jack Ma, aki 2019-es visszavonulásáig közel két évtizeden át vezette a céget. A vállalatot az Ezeregy éjszaka meséinek kereskedőjéről, Ali Babáról nevezte el, mondván: nevét a világon mindenki ismeri, minden nyelven könnyű kiejteni, s mert az jut róla az emberek eszébe: „Szezám, tárulj!”

A ma már Kína Amazonjaként emlegetett e-kereskedelmi vállalat óriásit növekedett. Kínán belül is komoly játékosnak számít, és jelentős nemzetközi forgalmat is bonyolít. Az AliExpress még Magyarországon is ismert, onnan rendel az ember filléres holmikat, ismeretlen márkáktól származó olcsó okostelefonokat, bizsut, hamis legót, néha pedig még hasznos eszközöket is. Jack Ma, az egykori hangzhoui angoltanár Kína leggazdagabb emberévé vált. Az Alibaba Group pedig a világ tíz legértékesebb vállalatának egyike mára.

Kína techóriása

Az Alibaba Group alapítóinak célja a kínai kisvállalkozások hazai és nemzetközi térnyerésének internetes serkentése volt, de a vállalat hamar túlnőtte magát az alapítók eredeti vízióján. Hazai és globális e-kereskedelmi zászlóshajói mellett mára már kevés olyan színtér van, ahol ne lenne jelen.

A világ egyik legnagyobb mobilos és online fizetési platformját, az AliPayt működteti, saját csomagküldő logisztikai vállalatot indított (Cainiao), és saját böngészőt is fejlesztett (UC Browser). Jelen van az élelmiszer-házhozszállítás (Ele.me), a felhőszolgáltatás (Alibaba Cloud), az online videószolgáltatás (Youku), a zeneszolgáltatás (AliMusic), a navigáció (Amap), az e-sport (WESG), a videojátékok (9Apps és 9Game), a filmprodukció (Alibaba Pictures Group) és a média (South China Morning Post) területén, de bevásárolta magát amerikai techstartupokba is (pl. Lyft).

Az Alibaba Group történetét az teszi érdekesebbé, hogy nem egy liberális, piacpárti demokráciában működik. A cég részvényei óriásit estek múlt év végén, mert Jack Ma, az alapító, rosszakat mondott a kínai pénzügyi szabályozási rendszerről. Egy ideig Ma el is tűnt a kamerák elől, hogy aztán szerényebben, egy vidéki csoportnak tartott előadáson bukkanjon fel hónapokkal később. A cég sorsa viszont még nem tisztázódott.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom