vissza a szótárba

Nintendo Switch

Nintendo Switch (Platform, szoftver, termék)

A legdivatosabb hordozható játékgép, amellyel egyszerre többen is lehet játszani, tévére is köthető, és még kartonból is hajtogathatunk hozzá kiegészítőket. A Nintendo nem a hardver erejében, hanem az ötletekben versenyez a Playstationnel és az Xbox-szal.

Részletesen

Nintendo Switch 

A japán Nintendo játékkártyagyártóból lett a világ egyik meghatározó videojátékos cége. Hozzájuk kötődik a „tekikatonák” között ugráló bajszos vízvezeték-szerelő, a Mario kalandjairól szóló összes játék, a Pokémonok vagy éppen a komplett filmnyi sztorikat felvonultató Zelda játékok. A kétezres években a mozgással irányítható Wii játékkonzol volt a cég legnagyobb dobása.

A Switch a Nintendo legújabb konzolja, amely a hagyományos játékeszközökkel szemben teljesen hordozható. Több cég próbálkozott ilyen, az okostelefonnál erősebb, az otthoni konzolnál hordozhatóbb géppel. Ilyen volt például a Sony PSP nevű kézikonzolja. Tartós sikert azonban csak a Nintendo tudott elérni a területen. A Switch nagyjából két okostelefonnyi méretű, nagy kijelzővel ellátott eszköz, amelyre játékokat lehet tölteni. Az oldalán található két irányító lecsatolható a képernyőről, ekkor többjátékos módban vagy távirányítóként lehet használni az eszközöket. A külön megvásárolható dokkolóval pedig az otthoni tévére is rá lehet kötni a készüléket.

A teljes verzióban közel százezer forintos áron vásárolható meg a Switch. De létezik egy olcsóbb, a kontrollerekkel egybeépített Switch Lite nevű verziója is, amiért hetvenezer forintot kell kifizetni. A hazai boltokban a játékok 10 és 20 ezer forint közötti áron mozognak.

A Nintendo ügyes húzása volt, hogy az újabb játékok mellett olyan kartonból és programkazettából álló csomagokat is piacra dobott (ezek neve Nintendo Labo), amelyekkel robotkesztyűvé, horgászós játékká vagy játék zongorává alakíthatóvá válik a Switch.

A konzol mellett szól, hogy

a hagyományos számítógép mellett valószínűleg a Nintendo eszközeire jelenik meg a legtöbb jó minőségű, erőszakmentes, gyermekeknek is nyugodtan odaadható játék.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 5 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom