vissza a szótárba

Pokémon

Pokémon (Platform, szoftver, termék)

A Spice Girlsszel egyidős a lénygyűjtögetős játék, ami még ma is képes megőrjíteni a gyerekeket. Baj az, ha nem létező jószágok miatt kell elmenni sétálni? Miért nem kell félni a Pokémon Gótól?

Részletesen

Pokemon

Divathóbortnak tűnhet, de a változatos, gyakran furcsa alakú pokémonok 1995 óta velünk vannak. Ekkor találta ki a szörnygyűjtős, tréningezős és harcoltatós játékot Tadzsiri Szatosi. A játék kezdetben a kvarcjátékoknál épp csak kicsivel okosabb GameBoyra jelent meg, de aztán minden Nintendo-konzolra megtalálta az útját. Végül még rajzfilmsorozat is készült belőle. A nagy ugrást viszont az jelentette, amikor a Niantic Games mobiljátékot csinált belőle a kétezertízes években. Azóta pedig Pikachu, a detektív címmel egész estés mozifilm is készült a kis lényekről.

A Pokémon Go, amivel valószínűleg minden szülő találkozott, egyszerű alapszabályokra épül. A valós városi térképen megjelenő szörnyeket úgy lehet elfogni, ha a megfelelő helyre megyünk, és ott a jószágra pöccintünk egy labdát. A lényt a telefon kamerájával lehet megtalálni. Az alkalmazás trükkje, hogy a telefon kamerája által közvetített képbe belerajzolja a virtuális lényeket. Ezt a technológiát hívják augmentált (azaz kibővített) valóságnak. Ugyanezzel a módszerrel működik az Ikea bútoráruház alkalmazása is, amiben az üres nappalit tölthetjük meg asztallal, kanapéval, tévéállvánnyal, így kipróbálva, hogy a kinézett darabok hogyan passzolnak egymáshoz és a szobához.

A Pokémon Góban szörnyek edzését más szörnyekkel küzdve, speciális, szintén városjárás közben összeszedhető tápanyagok megetetésével lehet végezni. Azaz lényegében sétálással és a séta közben érintett különleges pontok meglátogatásával jutunk előre.

A különleges pontok jellemzően köztéri szobrok, emléktáblák, így a játéknak némi oktató jellege is van.

A Pokémon Go megjelenésekor komoly morális pánik tört ki. A sajtó és a szülők attól féltek, hogy a lényeket vadászó fiatalok tiltott területre tévednek, balesetveszélyes helyszíneken játszanak. Elenyésző azonban azoknak a baleseteknek a száma, amelyek valóban a Pokémon Góhoz köthetők. Bár ma már nem akkora divat a Pokémon Go, mint két éve volt, ha a gyermekünk játszani akar vele, ma is nyugodtan megengedhetjük. 

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom