Discord (Platform/szoftver/termék)

Van, hogy a videojátékhoz csatlakozó csevegésnek semmi köze sincs a játék gyártójához. Emiatt viszont az ellenőrzése és moderációja is más felelőssége. Nem egyszerű eligazodni a neten.

Részletesen

Discord

Számos olyan kiegészítő szolgáltatás van a játékok körül, amely ugyan nem kötődik magához a játékhoz közvetlenül, de mégis hatással van a játékélményre. A Discord nevű szolgáltatás például videós, hang és szöveges közvetítési lehetőséget ad hozzá a videojátékokhoz.

A Discord olyan tényező, amire a játékot fejlesztő cégnek nincs behatása. Ugyanakkor a játékot játszók cseveghetnek a szolgáltatáson keresztül. Ahol pedig lehetőség van a játékokosok közti beszélgetésre, az sajnos olyan platform, ahol a zaklatás, grooming, az életkornak nem megfelelő tartalmak is megjelenhetnek.

Ha a legalapvetőbb funkciót nézzük, akkor a Discord egy csevegőkliens. Mint ilyen a Facebookba épített Messenger közeli rokona. A Discord azonban könnyen kezel csevegőszobákat, amik egy játékos csapathoz, youtuberhez vagy szerverhez tartoznak.

Az ilyen a csatornáknak a moderációjáért a csatorna gazdája felel.

Azaz, ha a gyermekünk egy Discord szervert látogat, és ott káros hatások érik, hiába írunk a játék fejlesztőjének.

A csevegőszoba moderálását a csatorna adminisztrátorán, azaz egy másik játékoson lehet számon kérni. Ha ez nem működik, akkor a következő lépcső a platformot működtető cég, amellyel jellemzően angolul lehet levelezni.

A helyzeten egy kicsit sem javít, hogy a Discord maga egy kockázati tőkebefektetésből üzemelő vállalat. Ebből következően pedig növekedési célokat kell teljesíteniük ahhoz, hogy a befektetőik nyugodtak legyenek a pénzük sorsa felől. Ez a háttér nem a megfontolt, gyermekbarát, jól moderált platform biztosítéka.

Az évek során a Discord több moderálási vitába futott bele. A rajzolt pornográfiától a szélsőjobbos ideológiákig kellett véleményt alkotniuk arról, hogy mit szabad és mit nem szabad a platformon. Mindez azonban kisebb súllyal esik a latban, ha az adott téma nem angol nyelven merül fel.

A Discord önmagában nem olyan alkalmazás, amelynek a használatát tiltani kellene. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a játékosok milyen csatorna csevegéséhez csatlakoznak játék közben. Minden moderációs törekvés ellenére lehet rasszista, homofób vagy egyéb módon szűrendő tartalmat találni. Amennyiben szülőként nincs időnk belehallgatni a csevegésbe, a legegyszerűbb megoldás a Discord eltávolítasa.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom