vissza a szótárba

Amazon

Amazon (Platform, szoftver, termék)

Első pillantásra csak e-kereskedelmi szolgáltatásnak tűnhet az Amazon, de a Jeff Bezos által indított cégcsoport mára az internet minden területén jelen van, a netes tévézéstől az antikváriumokig.

Részletesen

Indulásakor az Amazon egy feladatra fókuszált: használt könyvek árusítására. Olyan volt, mintha a Központi Antikvárium felköltözött volna a kilencvenes évek végén az internetre. A tevékenység ugyan termelt pénzt, de nem volt annyira jövedelmező, hogy igazán nyertes ötletnek tartsák. A kétezres évek elején, a dotkomlufi - azaz a technológiai részvényekbe vetett megalapozatlan bizalom - kipukkadása után, az üzleti lapok is azt fontolgatták, hogy vajon megússza-e csőd nélkül a cég.

Mára tudjuk, hogy az Amazon a dotkomválság egyik nagy túlélője. Első pillantásra még mindig kereskedelmi oldalnak tűnhet. Igaz, az antikvár könyveken jóval túlmutató, az autóalkatrésztől a kozmetikai termékeken át a lakberendezésig terjedő kínálattal rendelkezik. Legalább ennyire fontos azonban, hogy az Amazon rendelkezik saját logisztikai hálózattal, teherautókkal, repülőgépekkel és raktárbázisokkal is. Illetve, hogy a cég AWS (Amazon Web Services) néven működő informatikai szárnyától szervereket is lehet bérelni különböző célokra.

Kis túlzással kijelenthetjük, hogy mára az Amazon gépein fut az internet egy jelentős része.

Hasonló méretű szerverfarmokat csupán a Facebook, a Google és a többi technológiai óriáscég birtokol.

A cég mára számos saját termékkel rendelkezik, amelyek így vagy úgy, de beépülnek az Amazon ökoszisztémájába. A Kindle termékcsaláddal előbb csak az e-könyveket emelték be a kínálatba, később a Kindle Fire tableteken már a cég streamingszolgáltatásának filmjeit is meg lehetett tekinteni, illetve a zenei streaming (Amazon Music) is elérhető volt rajta. Ezek mellett természetesen a cég által korábban megvásárolt, hangoskönyveket készítő és forgalmazó Audible is illett a kínálatba.

Az Amazon online boltjába a kétezer-tízes évek végére érkeztek meg a cég sajátmárkás termékei. Ezek hol az Amazon Basics gyűjtőnév alatt érhetők el, hol saját branddel rendelkeznek. Közös jellemzőjük a kedvező ár, illetve az, hogy a cég viszonylag gyakran keveredik másolási és védjegysértési ügyekbe miattuk. Több kis gyártó vádolta már meg az Amazont azzal, hogy a sikeres termékeiket egyszerűen lemásolta az óriáscég.

Állandó kritika éri a vállalatot a raktárakban dolgozók és a futárok munkakörülményei miatt is. Az Egyesült Államokban jelenleg is vizsgálják, hogy valóban úgy van-e megszabva a norma, hogy a cég futárjai még egészségügyi szünetre se tudjanak megállni.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom