Google (Platform/szoftver/termék)

A digitális világot alapjaiban formáló vállalat, a top kereső (Search), hirdetési rendszer (Adsense), videómegosztó (YouTube) és mobil oprendszer (Android) tulajdonosa, adatalapú, mesterségesintelligencia-alkalmazások fejlesztője.

Részletesen

A Google az egyik tipikus digitálisplatform-szolgáltató cég. Bár eredetileg keresőnek indult, mára ezernyi más szolgáltatást is nyújt. A vállalatot 1998-ban alapította két egyetemista. Története a tipikus amerikai startupsiker.

A kétezres évekre a szolgáltatáscsomag része lett az Office-hoz hasonló irodai programcsomag (Google Docs, Sheets, Slides), a levelezőrendszer (Gmail), a naptár (Google Calendar), és a felhőtárhely (Google Drive). De van a cégnek mesterségesintelligencia-megoldásokkal működő fordítóprogramja (Translate), illetve több térképes terméke (Maps, Waze, Earth). A Google tulajdonában áll a legnépszerűbb videómegosztó, a YouTube is.

A cég fejleszti továbbá az Android nevű mobil-operációsrendszert, és a Google Chrome böngészőt. A cég hardvergyártókkal együttműködve telefonokat is dobott piacra, illetve a Chrome operációs rendszert futtató laptopokhoz (Chromebook) is van némi közük. Emellett a Google Home hangvezérelt otthoni asszisztens és a kapcsolódó ökoszisztéma is a céghez kapcsolódik. Egyike a világ öt legnagyobb tőzsdei értékű vállalatának (a Facebook, az Amazon, a Microsoft és az Apple mellett), amelyek együtt a digitális ökoszisztéma szoftveres pilléreit adják.

2015-ben új szerkezetet kapott a vállalat, egy Alphabet nevű holdingcég alá szervezték be az összes Google-céget.

Minden, ami adat

Az Alphabet kevésbé ismert leányvállalatai a jövő lehetőségeit kutatják és a jövő termékeit fejlesztik, mindenütt a nagy adatmennyiségek elemzésére építve. Ezek egy része termékként is megjelenik a piacon. Ilyen például a Nest termosztát, biztonsági kamerák és füstérzékelők. Vannak hosszabb kifutású, bizonytalan végű projektek is, mint az öregedést kutató Calico vagy a teljesen sci-fi ötletekkel foglalkozó X Development.

Az Alphabet befektetőként is alakítja a digitális jövőt, GV nevű vállalata startupokba helyez ki pénzt, mint az Uber és a Medium, a CapitalG nevű leánya pedig már érettebb üzleti megoldásokba, mint a Snapchat, az Airbnb, a SurveyMonkey, vagy a Duolingo.

Hasznosnak találod a szócikket?

Megosztom