vissza a szótárba

Yelon

Yelon (Platform, szoftver, termék)

A Yelon a 10–18 éves korosztályt és szüleiket célzó weboldal, ingyenesen letölthető app és chatszolgáltatás, amely a szexualitással, testképpel és párkapcsolattal összefüggő kérdésekre ad megbízható és közérthető választ.

Részletesen

A Yelont a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány hozta létre 2017-ben, abból a célból, hogy a kamaszok és szüleik hiteles válaszokat kaphassanak testkép, szerelem, kapcsolatok és szexualitás témakörökben. A yelon.hu címen elérhető weboldal applikáció formájában is letölthető mobilra, sőt, chatelni is lehet az oldalon. 2020 februárjában felfrissült az oldal, új külsőt kapott és a témák köre is bővült.

Hogyan mondjam el?

Kamaszkorban számtalan kérdés merül fel a fiatalokban a saját testükkel, a szexualitással, a szexszel, a barátsággal, a családdal és az érzéseikkel kapcsolatban. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezekre kitől, és főleg, hogy milyen válaszokat kapnak. A Yelonon megjelenő cikkeknél az egyik legfontosabb szempont, hogy a hiteles, pontos és tényszerű válaszok az adott korosztálynak megfelelő, érthető nyelven szóljanak az olvasóhoz. Az oldalra látogatók olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint például: „Nem egyformák a melleim, ez így marad?” vagy „A szüleim megtiltották, hogy találkozzak vele, mit tegyek?” Az oldal nem csak a fiataloknak kínál válaszokat, a „Pornót néz a gyerekem, mit tegyek?” kérdés például egyértelműen az aggódó szülőket próbálja tájékoztatni.

Az oldalon belül például szex, test, lélek, kapcsolatok, világ, de akár fiú, lány tematikákban is lehet szűrni a tartalmakat. Sőt, az oldal lényege, hogy nem csupán az önmagukat kereső és felfedező, bizonytalansággal teli kamaszok, hanem szüleik, családtagjaik, de akár tanáraik is bátran böngészhetnek a cikkek között az őket foglalkoztató, gyermekekhez, gyerekneveléshez kapcsolódó kérdésekben (https://yelon.hu/szuloknek). A kamaszkor nem csak a gyermekről szól, fontos, hogy a szülők és a körülötte lévő felnőttek partnerként tudják segíteni a gyermeket ebben az időszakban.

Kérdésed van?

A Yelon része egy ingyenes chatszolgáltatás is, ahol a gyerekek meghatározott időben, heti négy alkalommal (hétfőn, kedden, szerdán és szombaton 18.00 és 22.00 óra között) a fenti témákban kötetlenül, tabuk nélkül, online beszélgethetnek a Hintalovon önkénteseivel. Az önkéntes chatügyelők egy, a Hintalovon gyermekjogi és pszichológus szakemberei által kidolgozott képzésen vesznek részt, mielőtt a gyermekekkel kommunikálnának a chaten.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 2 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom