vissza a szótárba

Ghosting

Ghosting (Jelenség, fogalom)

A ghosting az a jelenség, amikor – jellemzően online ismerkedés közben – beszélgetőpartnerünk, akihez hosszabb-rövidebb ideje kötődünk, s akár már randevúzunk is, hirtelen eltűnik. A kifejezés is innen származik, a ghosting magyarra fordítva szellemmé válás.

Részletesen

Az online élet arctalansága és névtelensége erősítette fel a minden jel nélküli eltűnés jelenségét.

Az online társkeresők ugyanis kifejezetten kedveznek a ghostolóknak.

A képernyő, illetve a virtuális profilok mögé bújva sokkal könnyebb egy helyzet elől elmenekülnie annak, akinek nincs bátorsága szembenézni a másik féllel vagy például egy szakítás következményeivel. Az online ismerkedés során jellemzőbb, hogy akár hónapokig nem ismerkedünk meg választottunk családjával és barátaival, így a ghostolók köddé válása különösebb következmények nélkül mehet végbe. Közös ismerősi kör sincs, ezért a felőlük érkező negatív reakciókkal sem kell szembenézniük a ghostolóknak.

 A másik fél viszont sérül. Egy ilyen különösen nehéz tapasztalat lehet, és komoly sebet üthet az önbecsülésén. A becsapottság, kihasználtság és elutasítottság érzésein kívül ugyanis meg kell küzdenie a tehetetlenség és az önhibáztatás érzéseivel is. Nincs lehetősége megosztani az érzéseit, kérdéseket feltenni, magyarázatot kérni, okokat találni, megérteni a helyzetet és a miérteket. A másik fél, akitől a válaszokat várná, aki megadhatná a nagyon vágyott lezárást, eltűnt. Ezért ilyenkor különösen fontos megerősíteni benne, hogy értékes, hogy szerethető, s hogy azért, hogy a kapcsolat ilyen formában ért véget, nem ő a hibás.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom