vissza a szótárba

Pinterest

Pinterest (Platform, szoftver, termék)

A Pinterest egy közösségi, képmegosztó felület, ahol a regisztráltak speciális érdeklődési körök, témák alapján oszthatnak meg egymással képeket. Az oldal sokak számára jelent inspirációt, például lakásdekorációval kapcsolatban.

Részletesen

Amióta az interneten képek jelennek meg, az emberek azóta rakják el a nekik tetsző fotókat valahová. Ez előtt pedig újságkivágásokat raktak el vagy más hobbikönyvet töltöttek meg az innen-onnan összeszedett képekkel. Az inspirációs anyagok, jól sikerült viccek vagy egyszerűen csak szép fotók gyűjtésére már online szolgáltatás is van, ez a 2010-ben indult Pinterest.

A közösségi képmegosztó felületen érdeklődési körök, hangulatok szerint csoportosítva oszthatnak meg egymással képeket a felhasználók. A kifejezés a „pin” (magyarul: tűzni) és az „interest” (magyarul: érdeklődés) angol szavak összevonásából született. A Pinterest számtalan speciális területet felölel, legyen az zene, öltözködés, lakásdekoráció, vagy akár informatika, barkácsolás, utazás. A felhasználók bármilyen témában találnak kedvükre való képet. Ezeket elmenthetik a saját profiljukra, és gyűjteményüket megoszthatják másokkal is. A felhasználók követhetik egymást, és saját képeket is feltölthetnek az oldalra.

Inspirációs forrás

Az oldal virtuális inspirációs térként működik: a felhasználó elkészítheti a saját inspirációs felületét, amit a Pinteresten a kitűzős parafa tábla által megihletődve táblának hívnak. De nézelődhet mások oldalán is, és keresgélhet a „pinek”, azaz képek, ötletek, témák között is. Ezeket elmentheti, és át is rakhatja a saját táblájára. A táblákat elnevezve, csoportosítva könnyedén lehet rendezni az összegyűjtött ötleteket, képeket. Különösen hasznos lehet a Pinterest például esküvői készülődéskor. Itt a ruha kiválasztásához és a dekorációhoz is lehet inspiráló ötleteket találni, de akár egy közelgő utazáshoz is szerezhetünk kempingezési tippeket.

Kik használják a Pinterestet?

Az alkalmazás különösen népszerű a nők és a tinik körében: a felhasználók 81 %-a nő, és az ezredforduló környékén születettek ugyanolyan aktívan használják a felületet, mint az Instagramot. De hasznos lehet a Pinterest akár egy munka során is. Webdesignereknek kifejezetten előnyös alapanyaggyűjtéshez grafika, logó, design és tipográfia témákban. A lakberendezési témájú táblák akár a nyomtatott magazinoknál is újszerűbb anyagokat kínálhatnak.

Értsen a Pinterest nyelvén

  • Pin: Ez maga a „kitűzött” kép. A felhasználó a képet akár a saját telefonjáról is feltöltheti, de lehetőség van weboldalakat, blogokat is megjelölni.
  • Repin: Ez azt jelenti, amikor egy felhasználó mások Pinterest-oldalán böngészve talál egy neki tetsző pint, és azt a saját falára is kitűzi, azaz újrapineli.
  • Board: Jelentése tábla, ahová a felhasználó kitűzheti a kiválasztott pint. Több táblát is létre lehet hozni egy profilon belül, azokat el lehet nevezni, ez megkönnyíti a rendszerezést.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 10 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom