vissza a szótárba

Patreon

Patreon (Platform, szoftver, termék)

Nem kell kiadó, menedzser, ügynök annak a művésznek, aki elér egy-két ezer rajongót, akik pénzt is adnak a műveiért. Ennek a plaformja a Patreon, ahol a rajongók dobják össze az alkotók bérét valami jelképes vagy tartalommal is rendelkező ellenszolgáltatásért cserébe.

Részletesen

A kis összegű internetes fizetések egyszerűvé válásával a művészek közvetlen támogatása ismét lehetőséggé vált. Ahogy korábban az alkotóknak voltak mecénásaik. Michelangelo nem azért festette ki a Sixtus-kápolna mennyezetét, mert óriási kedve volt hozzá. II. Gyula pápa felkérte a művészt a munkára, és fizette a munkálatokat és az anyagköltségeket. A Patreon ugyanezt teszi, csak viszonylag ritka, hogy a végén freskót kapnak a támogatók.

Ma személyes kapcsolat sem kell ahhoz, hogy beszálljunk egy művész megélhetésének támogatásába. A Patreon oldalon elég megadni a bankkártyánk adatait és azt, hogy milyen havi összeggel támogatnánk az alkotót. Az oldalon regisztráló művészek jellemzően szponzorációs szintek megállapításával is segítenek. Például egy buszjegy áráért (1 dollár) követhetjük az alkotói folyamatot, egy pizza áráért (5 dollár) már exkluzív tartalmat is kapunk, egy havi mobil előfizetés áráért (20 dollár) pedig negyedévente jöhet egy exkluzív, csak a támogatóknak elkészített képeslap méretű nyomat a postán. Ugyanez elképzelhető dalokkal, regényrészlettel, lényegében bármilyen kreatív alkotással.

A Patreon a platform fenntartásáért jutalékot számol fel az alkotóknak. Mivel a cég kockázatitőke-befektetésből működik, ezért gyakran próbálnak meg új pénzszerzési módokat találni. A platform ennek ellenére is a közvetlen, rajongói szponzoráció legjobb eszköze jelenleg az interneten.

A Patreonról fontos tudni, hogy nem számít teljesen gyerekbarát platformnak. Található rajta erotikus tartalom is, ennek szabályozásáról az oldal irányelvei itt írnak. Ezeket a tartalmakat a készítőik jelölik, akár erotikus tartalomnak minősül, akár a szexualitásról szól. A kettő összemosása távolról sem ideális, ám a gyerekek biztonságát szolgálja.

Ezer ember fixszel!

Egy elmélet szerint a legtöbb művésznek ezer odaadó rajongóra van szüksége ahhoz, hogy a megélhetése biztosítva legyen. Az odaadó rajongó pedig az, aki évi durván harmincezer forintot szán kedvence támogatására. Ha a két számot összeszorozzuk, akkor harmincmillió forintos éves jövedelem jön ki, havi két és fél milliós adózás előtti bér. Ebből látszik, hogy az elméletet elsősorban nem Magyarországra dolgozták ki. A keret azonban használható, csak a számot kell a megélhetési költségekhez igazítani. Még így is kevés olyan alkotó van, aki Magyarországon elmondhatja magáról, hogy kizárólag a rajongói támogatásaiból él.

Teszteld a tudásod!

Tudd meg mennyire vagy naprakész a témában, töltsd ki a szócikkhez kapcsolódó kvízünket!

Kitöltöm

Van 8 perced?

Mélyedj el a témában szakértőnkkel!

Hasznosnak találod a szócikket?

Visszajelzéseddel segíted a munkánkat. A cikket elküldheted másoknak is, ezzel nekik is segíthetsz.

Érdekes szavak, fontos témák, izgalmas kvízek.

Iratkozz fel havi hírlevelünkre, segítünk képbe kerülni a digitális neveléssel kapcsolatban.

feliratkozom